Jentesurf i Portugal

Det blir stadig mer populært for jenter å reise på surfeferie i Portugal. Vi ble med for å finne ut hvorfor...

På vei til stranden i Peniche, En av Europas beste surfesteder. <i>Alle Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen</i>
På vei til stranden i Peniche, En av Europas beste surfesteder. Alle Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peniche er en liten og ikke så altfor sjarmerende by på den portugisiske "sølvkysten". Cirka en times kjøretur nord for hovedstaden Lisboa, tiltrekker den seg likevel en horde turister hele året gjennom.

Se bilder fra jentesurf i Peniche her...

Hvorfor det tenker du kanskje?

Manuella gjør seg klar til å hoppe i vannet. - Den beste ferien jeg noen gang har hatt, sier hun.
Manuella gjør seg klar til å hoppe i vannet. - Den beste ferien jeg noen gang har hatt, sier hun. Vis mer


Ser man på strendene og omgivelsene så er de vakre, men det er ikke like varmt som på Algarvekysten lengre sør. Hvite sandstrender med overhengende klipper og deilige soltimer langt ut på høsten kan nok begrunne noe av den store populæriteten, men dette er langt fra det viktigste.

I hvert fall ikke om vi skal tro Antonio Leopoloo.

- Peniche er et av de stedene i Europa med mest konsistente bølger. Uansett vær, så finner du som regel et sted å surfe her. Vi har også en av verdens mest kjente bølger akkurat her - Supertubos, sier han i det han pakker sine egendesignede surfebrett inn i fire kassebiler som skal til stranden med en spent last.

Busslast med jomfruer

Nesten 60 personer, de fleste jenter, samler seg med skrik og skrål inn i de forskjellige surfebussene. De er alle jomfruer på surfebrett. De seks mannlige surfeinstruktørene ser også fornøyde ut. Med solbleiket lugg, sjokoladebrun hud og trente kropper får de lett oppmerksomheten fra de mange jentene når forskjellige grupper deles opp og instruksjon gis på stranden.

Noen får røde, andre blå eller oransje trøyer over våtdraktene sine. De røde har vært flere dager enn med-camperen, og har kommet litt bedre i gang enn de som landet kvelden i forveien og er helt ferske.

- Strekk, bøy og konsentrer. Det er viktig å ha varme muskler og fokus når du går i vannet. Ellers får du raskt skader...

Den tyske yoga-instruktøren roper ut til de skolerette disiplene som står i ring på stranden. Litt lengre ned på stranden er en annen surfeskole i gang med samme prosedyreen som jentene til Antonio. Selv står surfesjefen og speider rolig utover bølgene etter hvert som elevene får voks på brettene og kaster seg ut i kaoset av brett og bølgeskum fra Atlanterhavet.

Han har smilet på lur og forteller om mange nordmenn denne sommeren. Den store populæriteten blant oss surfeglade betyr butikk for Antonio. Med 1.500 elever så langt denne sesongen, klinger det i mynt i kassa.

- Vi er over den travleste tiden nå, men i sommer var vi helt fullbooket. Både på overnatting og kurs. Vi har ikke gjort et slag for å markedsføre oss i Norge, men det er så mange derfra som ønsker å lære å surfe, at vi faktisk slipper det, sier han fornøyd.

Bølgesurf gir store smil om munnen.
Bølgesurf gir store smil om munnen. Vis mer


Sosialt og sunt

Etter noen timer med basing i vannet, instruksjon og rettledelse, bærer det opp i kiosken bak stranddynene før soling og iskrem inntas i vannkanten.

Flere normenn reiste hjem dagen før DinSide dukket opp i surfeparadiset, men to spanske jenter oppmuntrer sterkt til alle jenter som vil lære seg den krevende vannsporten.

På ettermiddagen går man gjennom dagens surfing på video.
På ettermiddagen går man gjennom dagens surfing på video. Vis mer


- Vi vil ikke hjem etter å ha vært her en uke nå. Det er utrolig sosialt og et kjempebra bra miljø her. Det er ikke lett å lære, men så utrolig gøy, sier Andrea og Manuella og hopper i vannet for andre økt.

Vel hjemme på campen, blir det gjennomgang av dagens bravader på lerretet. Skolen har med egen fotograf som filmer elevene i vannet. Nå får de se seg selv i action. Jentene gjemmer fjeset, fniser og ler av hverandre.

Litersflasker med øl blir sendt rundt og solidarisk delt i små plastikkrus, før grillet kylling kommer på bordet. For noe skarve euro per snute blir det disket opp grillfest for de som ønsker å delta.

Og med så mange jenter på samme stedet, kommer guttene som måker til en fiskebåt.

Danny er en av disse. Den lyslugget surferen fra England er sponset av flere store surfemerker, og bor i en liten campinvogn ved siden av Peniche Surf Camp. Han trener her høsten gjennom for å holde formen for konkurannser.

- Peniche er er et fint sted å oppholde seg for å få så mye bølger som mulig i løpet av en sesong. Dessuten er det mye varmere og billigere å leve her enn hjemme i England, sier han, før vi ser nok en grunn for bumsetillværelsen på den portugisiske kysten.

- Han her er profesjonell surfer altså, du skulle sett han i vannet i dag... dødshot!

Den unge spanske jenta har funnet kveldens surfeidol.

Surfeskoler i Peniche og Ericeira

Det finnes en rekke surfeskoler i Peniche og Erichera, som er de mest kjente stedene for surf i Portugal. De to ligger relativt nære hverandre, med kun en snau times kjøretur unna. Mange nordmenn reiser også til Ericeira, hvor flere skoler markedsfører seg i Norge. Peniche er likevel mer kjent for å ha større muligheter for å finne bølger, fordi at området ligger ute på en halvøy som fanger bølger fra alle retninger.

Peniche har også flere bølger som bryter på sandstrender, mens Ericeira har flere som bryter over steinrev.

Livelige Ericeira, med sine brostensbelagte gater og hvite småhus, er likevel en finere by enn Peniche, som er en rolig og ganske grå og identitetsløs industriby. Området rundt Peniche har fortsatt mye å by på når armene blir litt for lange etter flere dager med surf. Obidos er en nærliggende by inne i et fort, som kanskje er en av Portugals vakreste og en gang ble gitt bort som en bryllupsgave.

image: Jentesurf i Portugal


Se bilder fra jentesurf i Peniche her...

Her er noen skoler for deg som vil lære å surfe i Portugal i høst:

Andrea vokser brettet og gjør seg klar til surfing.
Andrea vokser brettet og gjør seg klar til surfing. Vis mer


Peniche

 • Peniche Surf Camp. En uke med instruksjon, utstyr og overnatting koster 400 euro i sommersesongen juni til september og 300 euro i vintersesongen, oktober til mars, som er den beste med tanke på bølger.

 • Ripar Surf School. Surfeskolen ligger i et stille lite område som heter Praia Da Areia Branca, rett sør for Peniche. Kanskje noe for deg som liker å styre litt godt unna surfeturismen. En uke med surfeopplæring koster fra cirka 120 euro.

 • Baleal SurfCamp. Denne fine og profesjonelle skolen tilbyr en uke inkludert alt utstyr, overnatting og forsikring, fra 295 euro i lavsesongen.

  Ericeira

 • La Point. Fin skole med norske kontakter og godt rykte. Anbefales. Priser fra 2.500 norske i lavsesongen for full pakke.

 • Ericeira Surf Camp. Tilbyr ukeskurs med alt utstyr og delt overnatting til 450 euro uken.

 • Nomadsurfers. Tilbyr ukesopphold med kurs fra 190 euro i lavsesongen og 285 euro i høysesongen.

  En flyreise til Lisboa koster rundt 1600 kroner med Tap Portugal om du ønsker å reise i begynnelsen av november i en uke. Andre selskaper flyr også direkte, men dette var det billigste vi fant i skrivende stund.

  Mer surf og moro på Din Side.
  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!