Jentene på tur

Når jentene reiser, handler det ikke bare om shopping og endeløse poesiaftener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Flere kvinner enn tidligere er enslige. Turoperatørene satser nå på rene jenteturer. Mange jenter erfarer at det å reise alene har mange fordeler.
Foto: Kirsti van Hoege
Flere kvinner enn tidligere er enslige. Turoperatørene satser nå på rene jenteturer. Mange jenter erfarer at det å reise alene har mange fordeler.
Foto: Kirsti van Hoege Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke lenger slik at en jente må ha en ektemann eller kjæreste for å reise på ferie. Det er fullt mulig for en jente å skaffe seg pass og reise på egen hånd. Og det beste av alt er kanskje at jenter har tid og penger nok til å reise dit de vil.

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå lever 67 prosent av norske kvinner i alderen 20-24 år alene. I aldersgruppen 25-29 år lever 31 prosent alene. For aldersgruppene fra 30 år og oppover oppgir cirka en femtedel av norske kvinner at de bor alene. Dette har turoperatørene oppdaget.

Villmarkens piker

- Jenter har vært litt tilsidesatt og derfor valgte vi å fokusere på jenter her på Dæsbekken Villmarkssenter. Det er jo også slik at jenter i dag har mye å stri med og de synes derfor det er godt å slippe unna matlaging og strev en dag eller to, sier Roar Moe til DinSide Reise.

Sammen med Aase Moe driver han Dæsbekken Villmarkssenter ved Flisa.

- Vi har opplegg som er mer tilpasset jenter. Det handler ikke så mye om ta seg helt ut ved å løpe eller rafte. Vi arrangerer heste- og vandreturer og det er vel så trivelig. Vi arrangerer sykkelturer med ekstraservice i form av at vi bringer god mat ut til turdeltakerne. I tillegg sender vi jentene ned elva i noen gummiringer – såkalt tubing - og når de kommer tilbake sender vi dem i badestampen med et glass rødvin. Det liker dom, humrer Moe.

Meditativ shopping

Shopping, trim og ørlite grann egenpleie er selvfølgelig også en viktig bestanddel på jenteturen. Charlotte Ehde-Eliassen startet i 1992 et reiseselskap for jenter med fokus på nettopp disse ingrediensene.

- Jeg savnet et reisearrangement med vekt på trim og egenpleie. Jeg tenkte at jeg er jo ikke så spesiell at det kun er meg som vil ha et slikt tilbud, og satte derfor i gang i 1992, sa gründeren Charlotte Ehde-Eliassen til DinSide Reise tidligere i vinter.

Jomfrureiser arrangerer i år turer til blant annet Peru, Rondane, Bordeaux og Rhodos.

Barn ingen hindring

Det står mye action på programmet når jentene drar på tur. På Unnis aktivitetsferie er også barna med - det går i rafting, ridning og fjellturer.
Foto: Unni Belseth
Det står mye action på programmet når jentene drar på tur. På Unnis aktivitetsferie er også barna med - det går i rafting, ridning og fjellturer.
Foto: Unni Belseth Vis mer

Vel 18 prosent av norske barn bor med bare mor eller far. Kun seks prosent av de enslige forsørgerne er menn. Dette i følge tall fra Rikstrygdeverket. For mange enslige foreldre betyr ferie å sitte alene på stranda mens ungene plasker i vannet – omringet av ugjestfrie par. Unni Belseth erfarte at det å reise alene med barn kunne være slitsomt, men rådløs var hun ikke. I 1996 etablerte Belseth sitt eget reiseselskap, Unnis aktivitetsferie. På tur med Unni er det lagt opp til fellesaktiviteter for både voksne og barn. Men også gutta - weekendpappaene - ser ut til å savne et ferietilbud med rom for barn.

- Det er nå tretti prosent menn med på turene, og flere ser det ut til å bli, sa Unni Belseth til DinSide Reise tidligere i år.

I høst og vinter står blant annet Egypt, Kreta og norsk bondegårdsferie på plakaten.

Flere jentereiser

Mange utenlandske turoperatørene sender bertene ut på tur - her er noen av dem.

 • Menopausal Tours
  - Good thing Menopausal tours is handling this trip `cause I can`t remember where I was going, står det skrevet på hjemmesiden til den forholdsvis ferske turoperatørens som selger reiser i USA og Europa til kvinner i sin beste alder.

 • AdventureWomen er et atten år gammelt selskap som fokuserer på sport: Ridning i Montana, fotturer i Himalaya, kajakkpadling i Mexico er noe av det AdventureWoman kan tilby.

 • Las Olas tilbyr surfesafarier med instruktører fra amerikanske Surf Divas. Den som har hatt det morsomst, har vunnet, er mottoet når disse damene feier bølgene.
 • Globetrotter med bein i nesa

  Janne Dalen sier hun er glad hun ikke er gutt.
- Som enslig jente kommer du lett i kontakt med folk.
Bildet er tatt i Havanna.
  Janne Dalen sier hun er glad hun ikke er gutt.
  - Som enslig jente kommer du lett i kontakt med folk.
  Bildet er tatt i Havanna. Vis mer

  Janne Dahlen er 37 år og har bodd og reist over store deler av verden i vel 14 år. Hun har reist som backpacker rundt i de fleste landene i Asia. Hun har også bodd og arbeidet som modell i New York, Los Angeles, Paris og Barcelona, og tjent penger som blant annet statist og servitør i henholdsvis Hong Kong og Australia.

  - Jeg anbefaler alle jenter å reise rundt på egen hånd. Som enslig jente har du mange fordeler som jeg ikke tror gutter eller folk som reiser sammen får, sier Dalen til DinSide Reise. Les mer om Janne Dalen her.

  Mer for jenter

  DinSide Reise har tidligere skrevet om jenter som reiser.

 • Asia uegnet for jenter

 • Egypt – ikke for jenter?

 • Skreddersy drømmeferien – mer om temareiser.
 • Til sist - 1000 tips 4 trips gir deg noen enkle, morsomme og tidvis hysteriske tips på veien.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!