Japan - ditt fjerneste ferieland

- Dyrt, sier folk når du forteller du har vært på ferie i Japan. - Spennende, sier andre. Det siste er i hvert fall riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan var en gang et av verdens dyreste og minst tilgjengelige ferieland. Du hadde rett og slett ikke noe der å gjøre dersom du ikke var invitert av et japansk firma eller skulle dekke et sportsarrangement som utsendt medarbeider for et massemedium. Alle andre var henvist til Kina, det enorme og mangfoldige landet som nettopp hadde begynt å åpne seg for turister.

Ingenting kunne vært en mindre treffende beskrivelse av Japan av i dag. Etter en kraftig økonomisk nedtur med påfølgende hestekur på 90-tallet er landet behagelig rimelig for en norsk lommebok. Vi kan faktisk snakke om halvparten av norsk prisnivå, både når det gjelder hotell, mat og transport.

Ekstremt

Tore Neset har besøkt Japan. Foto: Tore Neset
Tore Neset har besøkt Japan. Foto: Tore Neset Vis mer

Japan - ditt fjerneste ferieland

  1. Turist i Tokyo
  2. Japan i bilder
 Foto: Tore Neset
Foto: Tore Neset Vis merJapan er et av verdens best organiserte land. Hygienen du møter over alt er også ekstrem, og minner til tider mer om et hospital enn et sted der folk flest ferdes. Hvor ellers i verden tar folk på seg full "kirurg før operasjon"-mundur når de er litt småforkjølet?

Kriminalitet finnes i Japan som andre steder. Men det er få som har opplevd å bli lurt, ranet eller antastet. Du kan være ganske sikker på at om du har siste skrik i digitalkamera, iPod og mobiltelefon (husk at bare 3G-modeller virker i Japan), så har sidemannen enda mer oppdatert utstyr.

Penger, penger ...

I Japan gjelder "cash is king". Mange (les: dyre) steder tar kort, men det er viktig å huske at du ikke kan regne med det slik som andre steder i verden. Å ta ut penger er heller ikke så lett. Minibankene tar som oftest bare særjapanske kort, med unntak av postkontorer og filialer av storbanken CitiBank. Det er derfor viktig å ta ut penger når du har anledning.

Velg november

November er en ideell måned om du er interessert i japansk kultur og historie. Da åpnes nemlig templene for publikum. Spesielt gjelder dette de mange historiske templene rundt Kyoto, der man kan komme inn og se de vakre hagene på nært hold. Og ikke minst få et innblikk i hverdagen til munkene, som ellers isolerer seg fra verden. Men du er ikke alene. Mange japanere valfarter til templene på denne tiden for å finne sine forfedres røtter.

Det er mye å se i Japan, og to uker er knapp tid. Vi valgte oss tre steder: Først fem dager i Tokyo for å akklimatisere oss. Deretter supertoget Shinkasen til Kyoto. Etter fire dager der tok vi et par døgn i Hakone, byen ved foten av Japans nasjonalfjell Fuji. Og til slutt retur til Tokyo for tre dagers shopping. Det siste må man ikke glemme. For Tokyo er byen for deg med svart belte i akkurat den disiplinen.

Underlig hjemme


Å stige av flytoget på Shinjuku-stasjonen i Tokyo er som å komme til en annen planet. Det er relativt lite du kjenner igjen fra hjemtraktene - alt fra skriftspråk til folks utseende og interiørdesign minner svært lite om land vi nordmenn finner det naturlig å sammenligne oss med. Likevel føler du deg underlig hjemme, ikke minst fordi folk smiler og faktisk bryr seg dersom du ser bortkommen ut. Og det gjør du garantert, der du står og ser norsk ut med kofferten din. I Japan er det ennå relativt få utenlandske turister, sammenlignet med business-utlendingene. De som kommer for å oppleve Japan og ikke sitte i møter, blir mottatt med ekte begeistring og stolthet.

>> SE MER om Tokyo

>> SE BILDER fra vårt besøk i Japan

Trangt i Kyoto

 Foto: Tore Neset
Foto: Tore Neset Vis mer
Kinkaku-ji Foto: Tore Neset
Kinkaku-ji Foto: Tore Neset Vis mer


Skal du se det historiske Japan, må du til til Kyoto. Med supertoget Shinkansen er det bare tre timers tur fra Tokyos hovedbanestasjon. Kyoto er Japans mest populære turistmål, og hotellkapasiteten står ikke i stil med interessen. Derfor er det essensielt å bestille hotell på forhånd. Skal man få en ekte nær Japan-opplevelse, velger man en Ryokan i stedet for et hotell. Et Ryokan er et tradisjonelt japansk vertshus. Spartansk ustyrt, men med service som følger prisen. Eller du kan bo i et privat hjem, hos en hyggelig vertsfamilie. Nettstedet Japanese Guesthouses er et bra sted å begynne.

Tempeltur

Kyoto er i seg selv ingen sjarmerende by. Men rundt byen ligger de flotteste templene og historiske minnesmerkene i hele Japan. Har du en uke (det bør du ha), er det bare å rusle rundt i åsene. Når du blir sulten, finnes det gode, tradisjonelle restauranter i nærheten av severdighetene. Her sitter du på gulvet - litt ukomfortabelt for en nordmann, men det er verd det. Maten og servicen ligger et godt stykke over det man får på japanske restaurant i Oslo. Og prisene er ikke avskrekkende. Men regn ikke med at noen snakker engelsk!

Har du bare et par dager i Kyoto, må du i hvert fall få med deg to templer: Ryoan-ji og Kinkaku-ji. Ryoan-ji er Japans mest berømte zenbuddhistiske-tempel, med en steinhage som trolig er verdens mest fotograferte. Rundt tempelet ligger en nydelig hage som summerer opp alt du har hørt om japansk frisering av trær, busker og dammer.

Kinkaku-ji er det såkalte "gyldne tempel". Tempelet er dekket av bladgull, og ble brent ned av en buddhistmunk på 1950-tallet (han syntes tempelet var så vakkert at han mente det sto i veien for åndelig erkjennelse). På 1980-tallet ble det restaurert, og står nå og skinner igjen i sin liljekledde innsjø. Regn med å gå i kø, for stedet er et særdeles populært innenriksmål for japanske turister.

Sjansene for å se en ekte geisha (det er svært få igjen av dem igjen) er størst i Kyotos Gion-distrikt. Dette er Kyotos gamleby - det eneste området i sentrum som er verd å bruke tid på. Dette er ikke noe horestrøk, så du kan trygt ta med deg barna. Det er dessuten massevis av gode restauranter der.

Geishaer er høyt utdannede kvinner innen klassiske, japanske kunstarter som koto-spill, diktresitasjon og seremoniell omgang med te og blomster. De tilbyr sine tjenester til en liten, betalingsdyktig elite av menn. Men er du pen i tøyet, edru og stø i japansk samt villig til å bruke 30-40.000 kroner på en kveld, kan du kanskje komme i betrakting som kunde du også ...

Geishaer er ikke så vanlige å se lengre. Foto: Tore Neset
Geishaer er ikke så vanlige å se lengre. Foto: Tore Neset Vis mer


Ut i naturen

Har du mer tid etter å ha snust på Tokyo og Kyoto, bør du unne deg en aldri så liten naturopplevelse. Japan er ikke vilt og spektakulært som Vestlandet eller Lofoten. Men om naturen ikke tar fra deg pusten, er den egnet til å gi deg sinnsro.

>> SE MER om Tokyo

>> SE BILDER fra vårt besøk i Japan


Byen Hakone ligger ved foten av Japans nasjonalfjell Fuji. Her finnes det et utall mer eller mindre luksuriøse (men faktisk ikke dyre) spa-hoteller. På de beste kan du både nyte utsikt til Fuji (tips: stå tidlig opp, før tåka kommer) og slappe av i de varme kildene som finnes mange steder på grunn av den vulkanske aktiviteten.

Pass bare på å les "bruksanvisningen" først, om kroppsvask, rangordning (alder og posisjon bestemmer din plass i badestampen) og oppførsel. De er ikke så vant til utlendinger her. Men om du viser den nødvendige respekt, får du masse vennlighet tilbake fra de overveiende eldre japanerne som ferdes her.

Japan er eksotisk, hyggelig og avslappende på en gang. Selv om flyturen er lang, får du mye igjen for strevet. God tur!

 Foto: Tore Neset
Foto: Tore Neset Vis mer


>> SE BILDESPESIALEN fra sumoturnering

>> SE NAGOYA i bilder


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!