Jamaica utenfor turisttråkket

- På nordsiden av øya er det veldig tilrettelagt for turister. Der selger de det bildet man ofte har av Jamaica, med sol, strand, palmer og all right, man, forteller Rilito Povea på telefon fra Jamaica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- Disse barna så at jeg holdt på å ta bilder av omgivelsene og ble veldig betatt. Jeg tilfredsstilte noe av nysjerrigheten ved å ta bilder av dem som de umiddelbart kunne se på skjermen av kameraet, sier Rilito Povea (i midten) om dette bildet.
Foto: Rilito Povea Foto: Rilito Povea
- Disse barna så at jeg holdt på å ta bilder av omgivelsene og ble veldig betatt. Jeg tilfredsstilte noe av nysjerrigheten ved å ta bilder av dem som de umiddelbart kunne se på skjermen av kameraet, sier Rilito Povea (i midten) om dette bildet.
Foto: Rilito Povea Foto: Rilito Povea Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Rilito Povea bor i Kingston, hovedstaden på den karibiske drømmeøya. Der jobber han som organisasjonsutvikler for Røde Kors. Povea har vært på Jamaica i fem måneder, og har rundt seks måneder igjen av sitt opphold der. Han forteller at det første møtet med Jamaica ble alt annet enn forventet.

- For min del var det ganske tungt å komme hit, i forhold til de forventningene jeg hadde da jeg dro. Jeg trodde det var et åpent folk, at alt var ”laidback”, avslappet og den slags. Men det er mye motsatt av dette, særlig i hovedstaden. Stemningen er anspent, folk er lite hyggelige, servicen er dårlig, og det er generelt ikke veldig hyggelig, forteller Rilito Povea.

Flotte strender og flott natur; Turistenes Jamaica.
Foto: Islandjamaica.com Foto: Islandjamaica.com
Flotte strender og flott natur; Turistenes Jamaica.
Foto: Islandjamaica.com Foto: Islandjamaica.com Vis mer

Kontraster

Vi ringer Povea en onsdag ettermiddag. Klokken er 14 her hjemme i Norge. På Jamaica er klokken bare 08, og Povea har ennå ikke forlatt hjemmet for å gå på jobb.

- Vi bor i New Kingston, og det er store kontraster fra hvor jeg bor og downtown Kingston, forteller Povea. Husene her er bygget på slutten 1970-årene, og det er mye som å bo i USA – mye av byggestilen er tatt derfra, sier han.

Povea forteller at Jamaica er fylt med kontraster også med tanke på turisme.

- På nordsiden er det lagt opp veldig etter turisme. Infrastrukturen er tilrettelagt for turismen, og det er veldig sjelden man opplever det virkelige Jamaica hvis man kommer hit som turist. På nordsiden selger de det imaget man ofte har av Jamaica; Med sol, strand, palmer og all right man. Men når man kommer utenfor det tilrettelagte underholdningsopplegget for turistene, er det noe annet. Turister drar nok hjem med et annet inntrykk av Jamiaca enn det jeg har, sier Rilito Povea.

- Da jeg gikk gjennom her fikk jeg streng instruks fra en hyggelig forbigående om at jeg ikke måtte gå i denne tomme gaten. Her, i denne gaten, skjer det mye kriminelt, sier Povea.
Foto: Rilito Povea Foto: Rilito Povea
- Da jeg gikk gjennom her fikk jeg streng instruks fra en hyggelig forbigående om at jeg ikke måtte gå i denne tomme gaten. Her, i denne gaten, skjer det mye kriminelt, sier Povea.
Foto: Rilito Povea Foto: Rilito Povea Vis mer

Mye voldskriminalitet

Ifølge Povea er det ikke mange turister som besøker Kingston. Av utlendinger er det stort sett forretningsfolk som kommer til den jamaicanske hovedstaden. Det er mye vold og kriminalitet i Kingston; I fjor døde 1.300 mennesker på en voldelig måte. Dette er 25 mennesker som dør som resultat av voldshandlinger i uka. Mennesker som ikke passer inn i det svært stramme og konforme samfunnsidealet, blir utsatt for sterk diskriminering og gjerne lynsjing. Folk med HIV/Aids og homofile er svært utsatt, men ifølge Povea er det lett å falle i en bås hvor man blir diskriminert.

Turister er imidlertid ikke spesielt utsatt for vold.

- Turisme er hovednæringen her, og man er innstilt på å ta vare på turistene; De er inntektsbringende, forteller Povea.

Gå ikke ute på kvelden

Ifølge Povea får hvite besøkende lite oppmerksomhet på Jamaica, i forhold til for eksempel i Spania eller Tyrkia. Povea har selv opplevd aggressiv opptreden mot sin person, men sier det varierer veldig etter hvilket miljø man oppsøker.

- Jeg hadde besøk av kjæresten min, som er lyshåret og blåøyd, og hun opplevde det som veldig tungt å være her, forteller Povea. - Det var mange menn som kom med tilnærmelser, og de var veldig seksuelt aggressive, noe som var vanskelig for henne, sier Rilito videre. Man drar ikke alene som jente til Kingston, sier han.

En siste advarsel:

- Det er anbefalt at man ikke går ute på gaten i Kingston om kvelden. Middelklassen og de rike sitter alltid i bil, de tar aldri kollektivtransport, forteller Rilito Povea på telefon fra Jamaica.

 • Jamaica har mye pussigheter å by på; Visste du for eksempel at jamaicanerne ikke går ut når det regner? Her kan du lese mer om myter og merkverdigheter.
 • Se hva vi har skrevet om Rilitos arbeid tidligere, i vår serie med artikler om Reisejobbene.
 • Annet om Jamaica

 • Golfbaner å besøke gjennom et golfliv

 • Pakketurer for den kresne

 • Eksotiske godbiter fra charterkatalogene

 • Verdens villeste påskefeiringer
 • Ut på tur?

  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!