Jåleri og lureri

Markedsføringsloven hindrer løgn og fanteri, men det finnes godt med smutthull for aktører som vil friske opp inntrykket.

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: Vise President Human Resources står det på visittkortet til en bekjent. Pensjonatet kaller seg herregård. Visst skal det være fint. Språket er et nyttig verktøy i raffineringsprosessen. En personalsjef utfører kjedelige oppgaver, men visepresidenten for de menneskelige ressursene får unna inn- og utboksen med en overmenneskelig kreativitet.

Det vesle pensjonatet ligger vakkert til i et skogbryn. Peonene sprudler, stokkendene bruser i innsjøen og to ungmøer til hest i lett trav beveger seg langs landeveien. Visst er man på herregård!

Jeg skriver meg inn i gjesteboken, og begynner å bære herregårdskofferten opp trappen. Ved det første reposet, hviler jeg, og ser meg om etter assistanse. En stuepike smiler det-er-ikke-mitt-bord-smilet sitt, og jeg forstår at det er det smilet som praktiseres overfor gjester med kofferter. Men klager ikke, og låser opp den laminerte herregårdsdøren. Ettermiddagslyset faller smalt inn gjennom blondegardinene; gjennom nylonet skimtes innsjøen. Jeg slår på lyset. En TV fra cirka 1982 i det ene hjørnet, to nattbord, et i eik og marmor, det andre i furu. Over sengen et teppe fra Ellos eller Åhlens. Kanskje det er noe vakrere på TV? Men bildet ruller sørgelig over 14-tommeren. Man forsyner seg av den tildelte mineralvannflasken og tenker at det kanskje ikke er meningen at man skal tilbringe tid på værelset under herregårdsoppholdet.

Herregårdspensjonat?

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Herregårdspensjonat?

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Reisebransjen har gått bort fra å lage feriekataloger med svulstige adjektiver og krystallklart vann.

- Står det i feriekatalogen at det kan være støy, ja, så er det støy, uttaler en representant for en norsk pakkereisetilbyder.

Det er ikke lenger tillatt å drive med villedende markedsføring, og produktskrytet skal kunne dokumenteres. Men når lovverket strammes inn på ett felt, tar man igjen andre steder.

Nigger har vært skjellsord, men nå til dags omtaler afroamerikanere seg selv som nigger. Selv vurderer jeg å adoptere bitch som en benevning av meg selv, men da får også herregården kalle seg pensjonat.

Mer:
Den aller siste sovjetstaten
Sommeren angriper
Naturdiktatorene råder
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!