Jakten på paradiset

Karibisk vann har helt siden Colombus hatt en uforlignelig tiltrekningskraft på varmesøkende paradisjegere.

Postkortsjarm med hvite strender og turkis hav.
Postkortsjarm med hvite strender og turkis hav. Vis mer


- Lengst syd og vest i Karibia, nesten nede ved Venezuela.

Slik fant vi det best å forklare hvor vi skulle forut for vårt besøk på Aruba. For mens alle har hørt om Bermuda, Bahamas og Jamaica, er ikke lille Aruba like langt fremme i bevisstheten. Til tross for at øya vitterlig er den første i verselinjene i Beach Boys klassiske sommersang, Kokomo:

Aruba, Jamaica
ooo I wanna take you
Bermuda, Bahama
come on pretty mama
Key Largo, Montego
baby why don't we go

Ja, hvorfor reiser vi ikke dit, tenkte vi? Og så gjorde vi det. (Her ser du kart over området)

 • Postkortidyll og badeglede: Se bildene fra Arubas vannside her.

 • Bilder av det fargesprakende og småharry Aruba.

 • A for Aruba

  Aruba står for A-en i ABC-øyene, Aruba, Bonaire og Curacao. Tre øyer som tidligere var under felles styre i De nederlandske Antillene, men som Aruba forlot i 1986 for å bli en selvstyrt enhet under det nederlandske kongedømmet. Hit kommer du med charterselskapet Ving i Sverige, eller du reiser på egen hånd. KLM flyr direkte hit fra Amsterdam, og ni timer etter du har forlatt et høstfrossent Europa, kan du nyte karibisk strandliv med utsikt til Venezuela i det fjerne.

 • Se andre spennende charternyheter for vinteren.
 • Se min kjole ... amerikansk brudepar som ble viet på en av Arubas strender i vår.
  Se min kjole ... amerikansk brudepar som ble viet på en av Arubas strender i vår. Vis mer


  Amerikanske honeymooners

  Som tilfellet er på de fleste karibiske destinasjoner, er amerikanske turister i flertall også på Aruba. Nygifte par tusler barføtt langs strendene i solnedgangen, og det er også mulig å gifte seg i de samme omgivelsene. Som for eksempel paret fra Michigan vi tilfeldigvis møtte mellom palmene foran hotellet Bucuti Beach:

  - Se ringen, se den steinen! sier den nyslåtte ektemannen stolt, mens han vifter med sin ferske hustrus puselanke foran kameraet. Paret har reist alene til Karibia for å gifte seg og ha bryllupsreise i ett, og får hjelp av hotellets bryllupskoordinator slik at alt går som det skal under den blomsterbesatte buegangen som er spesielt satt opp på stranden for vielsen.

  Familieturisme

  Mens parene nyter solen og hverandre, og ungdommer på tur kaster seg på partybussene, sørger de mer etablerte familiene for å fornøye seg med fellesaktiviteter som skattejakt, spuffle board, bingo og bassengtrim. Like viktig synes det å være å holde likevekten i bassengbaren og de lokale filialene av Pizza Hut, Hooters og Dunkin' Donuts.

  Heldigvis finnes andre utealternativer her også, for den som ikke lengter etter hurtigmat i maksiporsjoner i ferien. Prøv for eksempel den herlige brasilianske grillrestauranten Amazonia Churracaria. Her forsyner du deg av de lekreste salat- og småretter i buffeten, før grillgutta kommer med en evig strøm av nygrillede lekkerbiskener på laaange spyd.

  - Skal det være litt pølse surret i bacon? Eller litt grillet banan? Eller hva med parmesansvin?

  Grillspydene stopper ikke før bordkameratene er enige om å snu bordmarkøren med den røde siden opp - rødt for stopp, grønt for mer mat!

  Aruba i mitt hjerte, sier Francis Jacobs som var vår guide på Aruba.
  Aruba i mitt hjerte, sier Francis Jacobs som var vår guide på Aruba. Vis mer


  Harrykultur

  Er du eventyrlysten, bør du også finne veien til Charlie's Bar, en skrullete plass som har ligget på samme sted i byen San Nicolas siden 1941. Mange av de tusenvis av gjenstandene du kan se her, har nok også historie tilbake til førtitallet. I taket ser vi et dansk bilskilt, ved inngangsdøren henger tøymerker fra det som må være tilnærmet det samlede amerikanske politikorpset, og på herretoalettet dingler det i et uttall mer eller mindre appetittelige bh-er.

  Harrykulturen er i det hele tatt lett å spore opp på Aruba. Biler er for eksempel viktige - her styles, lakkes og stappes bilene med alt av effekter. Flammelakkering? Yes! Perlemorsskimmer? Kanon! Stereo i hele baksetet? For all del!

  - Vi lar oss inspirere av amerikanske bilfilmer, og etter "The fast and the furious"-filmene har det tatt helt av, forteller vår guide Francis Jacobs.

  Vannet

  Det er strengt tatt ikke så mye må-se på Aruba. Hovedstaden Oranjestad er en sjarmerende pepperkakeby med karibisk pastellglasur. Nasjonalparken Arikok er morsom å kjøre gjennom, og her kan du også gå inn i hulene der det finnes spor etter øyas urbefolkning. Fra California Lighthouse i nordvest har du fin utsikt over det meste av øya, og midt på østkysten ligger Natural Bridge - en bølgeskapt steinformasjon som danner en naturlig bro over havet. Sammen med nærliggende Natural Pool er dette et av de store "utfluktsmålene" for turister som er lei av strandlivet på vestkysten. Det er også et og annet museum du kan svippe innom - for eksempel Aruba Aloes museums- og produksjonslokaler, eller det private numismatiske (mynter og medaljer) museet i Oranjestad.

  Men alt dette til side - det er sjøen øya lever av. Turistene kommer ikke for å se planter, kaktus og mynter - de kommer for å nyte hvite strender og livet over og under vann. Og langs vannkanten er opplevelsesmulighetene mange. Du kan snorkle hvor som helst på den beskyttede vestkysten. Du kan bli med på organiserte snorkle- og dykketurer, du kan være med i båter med glassbunn om du ikke tør deg ut på dypet selv, og du kan til og med prøve deg på en astronautaktig tur under vann. Du som har dykkerlappen kan glede deg over at øya gjerne kalles Karibias vrakhovedstad. Og du som vil boltre deg i vind og bølger kan sette seil i trygg forvissning om at neste stopp er Venezuela om du ikke greier å snu farkosten.

 • Mer om vannaktiviteter i vår artikkel om dykking for dummies
 • Sanden

  En annerledes nasjonalparkopplevelse.
  En annerledes nasjonalparkopplevelse. Vis mer


  Den ubeskrivelig hvite sanden på vestkystens strender er akkurat som den postkortreisende vil ha den; kritthvit, finkornet og kranset av palmer. Lenger inne på øya endrer sanden farge og karakter. Det går mer i brunt, og opp fra grushaugene vokser det viljesterke kaktus og seiglivede divi-divi trær med ryggen mot vinden fra øst. Mens vi er vant til at nasjonalparker skal entres med forsiktig fotbruk, er dette en helt annen verden. Her kan du leie firehjulstrekkere eller motorsykler for å rase gjennom grushaugene, eller rett og slett bli med en gruppe gærninger på firehjulede motorsykler. Langs veikanten ser vi gnafsende geiter, aggressive kaktuser og ihjelkjørte slanger (bare bra, siden de ikke er en del av det opprinnelige økosystemet på Aruba, men kommer med som blindpassasjerer i frukt- og grøntlaster fra Venezuela). En helt annen opplevelse av naturen!

 • Spinnvill på fire hjul

 • Shopping, språk og penger: Fakta om Aruba.

  Postkortidyll og badeglede: Se bildene fra Arubas vannside her.

  Flere bilder: Fargesprakende og småharry Aruba