Jakten på Lofottorsken

Lofoten sover ennå når vi går om bord i Trollfjord en tidlig morgen.

Ivrig fisker.
Ivrig fisker. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er vi, en erkeamerikansk barnefamilie og noen tyskere. Sammen skal vi jakte på Lofottorsken.

 • Klikk her for å lese hvordan du kan fiske i Lofoten.
 • Trollfjord

  Trollfjord er en pensjonert losbåt som på sine eldre dager blir benyttet som turistbåt. Flere ganger daglig dunker den gamle skøyta ut fra Svolvær. Den kan nok ikke konkurrere med de nyere, mer moderne turistbåtene hva gjelder fart, men vi har det ikke travelt. Vi skal fange Lofottorsken.

  Beredt

  Det er sommer, men vi har funnet fram stillongsen. Den tyske familien som har erobret toppen av førerhuset på Trollfjord har funnet fram toppluene. Den amerikanske familiens eldste sønn er likevel den som er best forberedt på det meste; iført full kamuflasjedress og grønn safari-hatt er det ikke mye som kan overrumple han … eller?

  Amerikas sønner

  Vi tøffer av gårde i avslappet tempo. Turen er beregnet til fire timer. Vi kunne valgt Trollfjord II til vår jakt på Lofottorsken, men i tillegg til fiske tar Trollfjord en runde inn i Trollfjorden – som på grunn av sitt trange sund og steile fjellvegger er et yndet fotoobjekt.
  Vi sitter godt på fordekket. Alle mann har fått utdelt pledd, så her trenger ingen å fryse. Amerikas Big Dad trekker boblejakke og votter opp av sekken, klapper eldstesønnen på ryggen og sier med fyldig bass på erkeamerikansk: ”why don’t you take a look around, son”.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Barn

  Vi sakker farten. Fiskestenger er satt fram, og de amerikanske barna har sett seg ut ”sin” stang for lenge siden. Den yngste amerikanske gutten får et raserianfall og begynner å hylgråte fordi han må ha på seg oljebukse. Han synes han ser ut som en småunge …

  Sei på kroken.
  Sei på kroken. Vis mer

  Det koker

  Det er klart for fiske, og svært spent senker vi snøret ned i havet og krysser fingrene for at torsken skal bite.
  Det er ikke torsk. Det er sei. Men hjelpe meg så mye sei. Her er det bare å slippe snøret ut, for så å sveive det raskt inn. En … to … tre … fire. Fire stykk sei på ett kast. Det koker.
  Den tyske familien sitter på toppen av førerhuset og ler i sine toppluer. Den velforberedte amerikanske gutten i kamuflasjedress har blitt overrumplet. Han drar opp fisk etter fisk, men nekter å røre de sprellende skapningene. Han synes de er ekle.

  Blodfersk sei, vær så god

  Fiskeorgien er over, og vi stevner inn i Tollfjorden. Tyskerne knipser bilder, mens amerikanerne roper ”wow”. I byssa koker vann i en kasserolle. Vi skal spise selvfanget sei.
  Det eldre tyske ekteparet ser svært skeptisk ut når kasserollen settes på dørken. Nytrukket småsei med sitronpepper, flatbrød og smør sendes rundt på papptallerkener. Jeg møter blikket til den tyske eldre damen over den blodferske fisken, og det lyser vantro mange sjømil av gårde. Den amerikanske damen nekter å spise. Men konkusjonen er unison; makan til god fisk er det lenge siden noen har smakt.

  Måkene skal også ha sitt. Fangsten kan skimtes i klørne til måken i midten.
  Måkene skal også ha sitt. Fangsten kan skimtes i klørne til måken i midten. Vis mer

  Tid for mat

  Måkene har fulgt oss lenge. De hyler verre enn den amerikanske guttungen med oljebuksene. På dekk står en bøtte med fiskeslo. Mannskapet lokker måkene nærmere ved å vifte med fiskeavfallet før de hiver det opp i luften, og måkene fanger det mens det ennå er flyvende.
  Så er det tid for å lokke havørnen nærmere. Den kjenner båten og har bivånet sirkuset fra avstand en stund, men så setter den fart nedover mot oss. Den er enormt vakker der den kommer seilende ned mot vannflaten. Måkene viker til side – her er det ingen tvil om hvem som er konge. Ørnen trekker de enorme vingene litt inn mot kroppen idet han berører vannflaten for å fiske opp maten. Så stigen han mot himmelen igjen.
  Den minste amerikanske guttungen fortsetter å hive fiskeslo til måkene. Han har blod og slo til langt under armene, i ansiktet og bak ørene. Storebroren i kamuflasjedress griner på nesa.

  Vi passerer en av de moderne turbåtene. Den er på vei ut for andre gang i løpet av formiddagen. Vi fikk ikke Lofottorsken på kroken, men et titalls sei er greit, det også.

 • Klikk her for å lese hvordan du kan fiske i Lofoten.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.