Ja, du kan prute - men kan du spare?

Bransjen sliter, og det er mulig å prute. Men ikke nødvendigvis overalt.

KRISETIDER: Norske hoteller sliter med økonomien, og enkelte lar deg prute på prisen. Foto: COLOURBOX.COM
KRISETIDER: Norske hoteller sliter med økonomien, og enkelte lar deg prute på prisen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den ferske analysen ”Lønnsomhet og resultatutvikling 2007 – 2009” som er utarbeidet for NHO Reiseliv, sliter norske hoteller med økonomien. Bakgrunnen er finanskrisen, og det er spesielt småhoteller på mindre steder som er utsatt.

Dette burde tilsi at hotellene er ivrige etter å skaffe gjester. Men hvor desperate er de egentlig? Åpner krisetider for pruting på prisene? Dette har DinSide testet ut.

Noen hundrelapper billigere


Vi har tatt en ringerunde som forbruker til ti tilfeldig utvalgte hoteller landet over, for å be om priser på et weekendopphold for to voksne og to barn.

Hos enkelte var det mulig å få ned prisen relativt enkelt, men flertallet av hotellene sa blankt nei da vi ba om lavere pris på det forespurte hotellet.

  • Fire av de ti oppringte hotellene satt ned prisen på et familierom da vi spurte om dette for andre gang.

  • På de resterende seks hotellene fikk vi blankt nei da vi prøvde å få ned prisen både en og to ganger.
  • Vi fikk prutet ned hotelloppholdet med 200 kroner per natt på ett av hotellene, 150 kroner per natt på to andre og 50 kroner natta på det siste.
  • Både kjedehoteller og uavhengige hoteller var blant de som satte ned prisene.
Disse månedene er overnatting billigst

Etterspørselen avgjør prisene

Direktør i NHO Reiseliv, Bjørn M. Bjerke Foto: NHO Reiseliv
Direktør i NHO Reiseliv, Bjørn M. Bjerke Foto: NHO Reiseliv Vis mer

NHO Reiseliv, som står bak den nevnte analysen, kan fortelle at faktoren som påvirker hotellprisene mest, er etterspørsel. Finanskrise til tross, reiselivsorganisasjonen har ikke indikasjoner på at dagens markedssituasjon gir forbrukerne lavere hotellpriser.


- Våre medlemmer melder nå om en liten økning i etterspørselen og at prisnivået bedriften oppnår, er noe høyere enn tidligere, forteller direktør Bjørn M. Bjerke.

Ettersom markedet vil variere på de ulike stedene landet over, åpner dette for forskjellige utgangspunkt for pruting fra hotell til hotell.

- Vi ser at bedriftene håndterer forespørsler på ulik måte og derigjennom oppnår en pris som både bedriften og kunden aksepterer i det enkelte tilfelle, sier Bjerke.

Sov på Nordens største hotell

Tilbud bedre enn pruting

Direktør i HSH Reise Hilde Charlotte Solheim, mener det er flere måter enn pruting å skaffe billig overnatting på i Norge.

- Som bevisst forbruker kan man finne mange gode tilbud på overnatting via annonser i papiravisene og på nett, eller ved å registrere seg på mailinglister eller som fan av overnattingssteder på Facebook, sier Solheim.

Slike tilbud er ifølge Solheim ferdig prutet for kundene.

I tillegg vil man kunne sove billig i helgene på hoteller som først og fremst brødfør seg av kurs og konferanser på ukedagene.

- Der er det absolutt mulig å skaffe billige weekendopphold, sier Solheim, som understreker at hotell ikke er spesielt dyrt i Norge.

- I forhold til det generelle prisnivået er det ikke dyrt å sove på hotell, sier hun.

Tips for billigere overnatting