Italienske parasollutleiere i streik

Lånte ut solsenger og parasoller gratis i protest mot lovendring som gir fri konkurranse.

Parasollutleiere vil beholde sine avtaler og høye utleiepriser. Foto: SXC
Parasollutleiere vil beholde sine avtaler og høye utleiepriser. Foto: SXC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke billig å ligge og sole seg på en strand ved Middelhavet. I hvert fall ikke om du ønsker å leie en solseng og en parasoll. Opptil 20 euro dagen koster det deg på de dyreste strendene (10 euro per parasoll og solseng er ikke uvanlig).

Les også: En solseng til besvær

Men strandløver som skulle på stranda i Italia tirsdag forrige uke, kunne låne begge deler uten å betale en eneste euro. Hvorfor? Fordi parasollutleierne var i streik.

Ja, det høres unektelig merkelig ut, men det var altså slik at Italias mange utleiere av solsenger og parasoller streiket. Det gjorde de i protest mot en ny lov som vil åpne for større konkurranse mellom parasollutleierne, skriver The Times.

Har "evige" franchiseavtaler

I Italia fungerer det nemlig slik at parasollutleierne har franchiseavtale om å leie ut på det og det området av en strand. Franchiseavtalene har gjerne vært i samme familie i generasjoner, og har blitt automatisk fornyet hvert sjette år. Familiene tjener hver sommer tusenvis av euro på å leie ut solsenger og parasoller til turister.

Nå har et EU-direktiv pålagt italienske myndigheter å endre på denne praksisen. Dermed skal det bli større konkurranse om å få disse franchiseavtalene, og antagelig vil prisene for leie da bli lavere. De nye reglene skal tre i kraft i 2015.

Streiken blant parasollutleierne var altså en protest mot dette vedtaket. En av utleierne, hvis familie har hatt franchiseavtale for en strand i Ostia siden slutten av 70-tallet, sa til The Times at dersom ikke vedtaket blir snudd vil parasollutleierne forlate strendene med alle sine solsenger og parasoller.