Italiensk for begynnere

Hannibal Lecter i thrilleren Nattsvermeren elsket en god, italiensk Chianti til måltidet. - Mmmmm, smattet han fornøyd, og han er ikke den eneste som tilfreds fukter ganen. Her er noen smakebiter av hva Italia har å by på av berusende nytelser.

Vinlandet Italia er i skuddet som aldri før. Foto: Christian Steffensen. Foto: Christian Steffensen
Vinlandet Italia er i skuddet som aldri før. Foto: Christian Steffensen. Foto: Christian Steffensen Vis mer


Italia, som er et av Europas mest betydelige vinproduserende land, opprettholder en tradisjon som begynte i åsene rundt Roma for over 2000 år siden. I dag er vinen en selfølgelighet på middagsbordet, og kan man forskjellen på rosso og bianco er mye gjort.

Systemet for vinklassifiseringen

Som i Frankrike og Spania er vinproduksjonene delt opp i kategorier: Vino da tavola er bordvin, Indicazione Geografica Tipic (IGT) eller vino nostrano, regnes som landvin og er typisk for bestemte geografiske områder, Denominazione di Origine Controllata (DOC) er vin som skal komme fra et avgrenset geografisk område og inneholde bestemte druesorter og Demonazione di Origine Controllata e Garantia (DOCG) er den høyeste klassifiseringen og betyr vin av ypperste kvalitet. DOCG gis til toppviner som rødvinene Barbaresco, Barolo og Chianti Classico.

Det produseres vin i alle Italias 20 fylker. Av kjente og klassiske vindistrikter regnes blant annet Piemonte, Toscana, Veneto, Puglia og Abruzzo, som alle produserer vin som er godt kjente for nordmenn.

Italiensk for begynnere


Chianti

I de bratte åssidene i Toscana, fra landskapene rundt Firenze, Pisa og Siena i det sentrale Italia, produseres Italias kanskje mest kjente vin, Chianti. Rund, behagelig og god. Chianti Classico fra dalførene mellom Firenze og Siena er fyldig og har en kraftig smak. Vil du ha en mer eksklusiv rødvin bør du unne deg en Chianti Classico Riserva.

Chianti Classico Riserva er en eldre og sterkere variant av Chianti Classico, og regnes for å være den beste Chiantien. Den har gjerne vært lagret i årevis, slik at vinen har fått anledning til å felle ut de stoffene som ellers ville gitt et bunnfall på flasken.

To av flere Chianti-vingårder du kan besøke:

Castello di Brolio Vingården som oppfant den moderne Chianti Classico, i familien Ricasolis eie.

Villa Vignamaggio Historisk villa med vin som var den første som ble kalt Chianti.

Italiensk for begynnere


Vinens italienske konge - Barolo

Det italienske fylket Piemontes, som betyr ved fjellets fot og ligger lengst mot vest ved grensen til Frankrike, regnes som en av de viktigste regionene for kvalitetsvin i Italia. Her trylles også Barolo fram, vinen som kalles og kaller seg for kongens vin og vinens konge, og regnes av mange som Italias fornemste vin. Barolo er fyldig, har en særpreget smak og lages utelukkende på Nebbiolodruer.

Andre kjente vinnavn er ellers Bardolino og Valpolicella, begge fra området rundt Gardasjøen like ved Verona, nord i Italia. Ellers er vinen laget på Sangiovese-druen fra det berømte vinområdet i Toscana, Brunello de Montalcino, et must. Intens og tøff vin med aroma av moreller, kirsebær og mye treverk. Av kjente og gode navn fra det sydligste Italia kan den robuste Castel del Monte videre nevnes. Montepulciano d'Abruzzo er også en svært god, fyldig og saftig rødvin som produseres i Abruzzo-regionen øst for Roma.

Hvite italienere

Italia er gjerne kjent for god rødvin men har også et rikt utvalg av hvitvin. Hvitvinen Soave, fra vindistriktet ved samme navn i regionen Veneto nordøst i Italia, et par mil øst for Verona, er for eksempel klassisk. Her er hoveddruen Garganega. Noen produsenter er Anselmi og Pieropan. Frioli regnes videre som Italias beste hvitvinsområde. Distriktet ligger nord/øst for Venezia, og her lages delikate, fruktig og friske viner. De fleste hvitvinene lages i distriktet Collio Oriental del Friuli.

Prosecco, som er italiensk musserende fra åsene rundt Conegliano og Valdobbiadene i Venezia, vil ellers få de fleste øyne til å funkle som diamanter. Valdizze og Boheme er blant annet to gode navn på den tørre hvitvinen. Blander du den med frisk pærejuice eller fersken tryller du også fram den svært forfriskende drinken Bellini.

Litt mer italiensk action i glasset...

Amaretto er en italiensk likør laget på mandler og aprikoskjerner. Sies å være oppfunnet i Saronno, Italia i 1525.

Campari er en italiensk søt og bitter aperitiff, med en smak av blant annet kinin, urter og krydder.

Grappa er italiensk brennevin, fremstilt ved destillasjon av drueskall, stilker og kjerner, gjerne rester etter vinproduksjon. Karakteristisk lukt og smak.

Les mer om vin og drikke i disse artiklene:
Frankrike
Spania
Portugal
Tilbake til innledningen