Israel - urolig ferieparadis

Israel er nytt og hot på charteroperatørenes program, men er det blitt farlig å reise dit på grunn av urolighetene mellom israelere og palestinere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Uro preger Israel, men det er fredeligere i sør, som her i Eilat.
Foto: Star Tour Foto: Star Tour
Uro preger Israel, men det er fredeligere i sør, som her i Eilat.
Foto: Star Tour Foto: Star Tour Vis mer

De fleste store charteroperatørene har nå inkludert Israel i sine vinterkataloger. Endelig vil mange reisende si. Og operatørene samstemmer i at Israel har tatt helt av i år. Godt med sol, hett vann, fantastisk marint liv i Rødehavet og mengder av kulturskatter fra en turbulent og rik historie frister.

Farlig uro

Dessverre er det ikke bare historisk at dette området har opplevd turbulens. De siste dagene har uroen tiltatt i styrke. Det er regelrette kamphandlinger mellom israelske styrker og palestinere, og flere er drept. Selv om verdens statsledere går inn i situasjonen i forsøk på å gjenopprette roen, er det svært utstabile tilstander i området nå. Bør reisende til Israel bekymre seg?

UD oppfordrer til forsiktighet

Det norske utenriksdepartementet oppfordrer reisende i området til å være forsiktige. De som planlegger en reise hit bør se an situasjonen til enhver tid. UD har ikke utstedt advarsler, verken for turister eller offentlige tjenestemenn. Av erfaring vet vi at norske myndigheter vanligvis er ganske restriktive med å advare reisende mot å ferdes i urolige områder.

Amerikanske og britiske myndigheter har imidlertid publisert advarsler. Spesielt fremheves Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem med gamlebyen som risikoområder. Amerikanske statsansatte advares mot å reise i disse områdene. Også områder i selve Israel har vært berørt av uroligheter. Det gjelder for eksempel Nazareth og Jaffa-bydelen i Tel Aviv. Amerikanske myndigheter oppfordrer reisende til å være forsiktige i disse områdene, og holde seg unna store folkemengder og demonstrasjoner.

Charterselskapene avventer

Vinterens pakketurer til Israel starter i slutten av oktober, og reiser dit er allerede solgt i store mengder.

- Vi har ikke mottatt mange henvendelser fra bekymrede kunder enda, forteller markedssjef Siri Thoresen Heed hos Saga. Selskapet avventer situasjonen og eventuelle uttalelser fra UD før de foretar seg noe.

De fleste som reiser charter til Israel oppholder seg i Eilat, helt syd i Israel. - Der er situasjonen roligere, mener Thoresen Heed. Dette bekreftes av norske UD.

Har du bestilt tur til Israel, og er bekymret for sikkerheten, bør du ta kontakt med de som har solgt deg reisen.

Valget er ditt

Frister det med ferie i Israel på tross av uro? Eller vil du se etter andre reisemål? I DinSides restplassoversikt finner du billige reiser fra charteroperatører i både Norge, Sverige og Danmark. Lurer du på hva andre syns om ditt reisemål, eller vil du dele dine opplevelser med leserne, kan du sjekke reiseguiden. Her finner du andres vurderinger av mer enn 500 reisemål. Du kan også lese mer enn 250 forskjellige reiseberetninger.