Sagaøya har fått ristet kraftig på seg...
Sagaøya har fått ristet kraftig på seg...Vis mer

Island skjelver

Island er rammet av jordskjelv - og sitter skjelvende og venter på mer. Det skal vel litt til før sagaøya forsvinner i havet, men kanskje venter du litt med å reise dit.

Islendere er ikke ukjent med jordskjelv. Øya ligger i et område som er særs aktivt geologisk sett, og har både vulkaner, varme kilder og stadige jordskjelv. Men skjelvene er vanligvis bare av merkbar - ikke skadelig størrelse. I helgen ble sagaøya rammet av et betydelig skjelv, og seismologene forventer at det kommer mer.

Rystende nasjonaldag

Midt under feiringen av landets nasjonaldag på lørdag rammet skjelvet Island. Med senteret kun ni mil øst for hovedstaden Reykjavik, og med en styrke på hele 6.6 på Richters skala, kunne skjelvet merkes i hele landet. Skjelvet har ført til skader for mer enn 100 millioner kroner i løpet av sine sekunder med herjing, men heldigvis døde ingen i rystelsene. Det kan faktisk skyldes at få var hjemme i husene sine grunnet feiringen av nasjonaldagen.

Hundreårsskjelv?

Statistisk sett skal slike skjelv ramme øya omkring hvert 100. år. Ikke siden 1912 har Island vært rammet av kraftigere jordskjelv. Det er stor seismisk aktivitet på Islands sørlige deler nå. Dette kan du blant annet se på dette kartet som kontinuerlig oppdaterer jordskjelvaktiviteten på øya. Ekspertene sier at spenningen i området bygger seg opp, og de er redde for at det snart vil komme et langt større skjelv. Det kan derfor være en idé å unngå sagaøya de nærmeste dagene om du ikke har spesielle behov for å bli kraftig rystet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En skremmende skala

Nasjonaldagens store skjelv målte hele 6,6 på Richters skala. Til sammenligning målte et jordskjelv som rammet vestlandet 3,5 etter den samme skalaen.

Jordskjelv som måler mer enn 6 regnes som betydelige, og sannsynligheten for skader og tap av liv er stor avhengig av hvor skjelvet rammer. De kraftigste skjelvene som måles ved denne skalaen er 8,6. Skalaen er logaritmisk. Det betyr for eksempel at skjelv som måler 5 er ti ganger kraftigere enn skjelv som når opp til 4. Her kan du se en "beskrivelse" av de ulike styrkene som måles ved Richters skala.

Jordskjelv - Richters skala
StyrkeEffektAntall skjelv per år
0 - 1,9Registeres kun av instrumenter.Svært mange
2 - 2,9Kun de mest sensitive merker dette. Hengende gjenstander kommer i svingninger.ca. 300.000
3 - 3.9Noen merker det. Vibrasjon som fra et passerende kjøretøy.ca. 49.000
4 - 4,9De fleste merker dette. Kopper og kar klirrer, vinduer kan knuses.ca. 6.200
5 - 5,9Alle kjenner dette. Skorsteiner faller, møbler flytter seg.ca. 800
6 -6,9Panikkartet for noen, bygninger kan få betydelige strukturell skade.ca. 120
7 - 7,9Utbredt panikk, få bygninger holder seg oppreist, store skred og revner i bakken.ca. 18
8 - 8,6Fullstendig ødeleggelse, bakken bølger seg.ca. hvert femte år.
Kilde: The University of Edinburg

Vil du vite hvor jordskorpen ryster seg akkurat nå? Her er en oppdatert oversikt.