Island - den siste hvalsafari?

Kan kommersiell hvalfangst harpunere Islands spekkede turistnæring? Tre av fire islendinger støtter hvalfangst, og denne uken ble den første finnhvalen skutt. Turistnæringen er dypt bekymret for fremtiden.

Island - den siste hvalsafari?

  1. Bildespesial hvalsafari


Maskinisten Willy har kommet opp i tårnet og speider med trange øyne utover havflaten i Faxaflói-bukten utenfor Reykjavik. Han beveger hodet som om det skulle være en militær krigsradar i full beredskap.

Willy skuer med haukeblikk etter hval.
Willy skuer med haukeblikk etter hval. Vis mer


- Willy kan se hval der du og jeg bare ser endeløst bølgeskvulp og måkeskrik. Han har mange års erfaring med å lete etter hval i Islands farvann, sier Rebecca.

Hennes faste plass er i utkikkstønna på skuta, men nå har hun kalt opp maskinisten fordi hun vil ha et ekstra sett med øyne på leting etter havets kjemper. Det er i slutten av sesongen, og de er strengt talt nødt til å finne hval i dag. Helst vågehval. De kommer ofte til overflaten for å leke, duppe eller trekke luft. Det er da de er lette å finne. I hvert fall for det trente øye.

"Jeg tviler ikke et sekund på at Kristijan Loftsson vil jakte på siden av våre båter hvis han får muligheten. Han er en arrogant jævel" - Thorer Gardason om den islandske fiskeriministeren.

Miljøterrorist Tom Wattson senket disse hvalfangstskutene i Rekjavik i 1983 som protest mot hvalfangst.Foto: All Over Press
Miljøterrorist Tom Wattson senket disse hvalfangstskutene i Rekjavik i 1983 som protest mot hvalfangst.Foto: All Over Press Vis mer


Det tar ikke lenge før Willy fokuserer sine ravblå islandske øyne mot vesterled.

- Klokken tre...fullt babord, roper han ned til kaptein Gunnar i styrbua. Han hiver seg på roret med full kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg får en kikkert i hendene, og tviholder med den ene hånden i kanten på tønna mens jeg forsøker å finne hvalen gjennom kikkerten. Etter intens luping, kan også jeg se den glinsende ryggen av en kjempe som velter seg i vannskorpen noen hundre meter unna.

Så blir hvalen borte igjen, like fort som den kom.

- Den kommer snart opp igjen for å trekke mer luft. Jeg har retningen på den, sier Willy rolig mens han dirigerer skipper Gunnar på islandsk.

Selv om hvalsafari er hot blant turister for tiden, kan det være en kald opplevelse i oktober.
Selv om hvalsafari er hot blant turister for tiden, kan det være en kald opplevelse i oktober. Vis mer


Så like plutselig som første gangen, velter den enorme halespolen til vågehvalen seg ut av dypet. Nå er den bare 30 meter fra ripa.

- Her har vi en leken vågehval på cirka 40 tonn foran baugen, roper Rebecca ut i høyttaleren.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Hele båten tipper fremover i vannet, i det de 150 turistene kjemper om å få sitt livs kodakøyeblikk. Mange blir skuffet når hvalen forsvinner ned i dypet etter kun et kort vink til publikum, men skuffelsen forblir kortvarig. Ikke lenge etter får vi øye på flere hval. Denne gangen en hel familie. Vi ser også en vågehval som hopper majestetisk ut av vannet med hele kroppen og skaper furore på Hafsúlan - båten som har oss med på hvalsafari i havnebassenget bare én times seilas fra hovedstaden Reykjavik.

Et amerikansk par spør hverandre matt That was fantaaastic... incredible, was it really a whale? Noen middelaldrende japanere sier lite, men leter febrilsk gjennom bildene på digitalkameraet. Etter halsbrekkende ripegange for å få seg selv på samme bildet som hvalen, fortjener de sitt blinkskudd. Etter noen intense sekunder, smiler og roper de japanske gledesrop...

En knølhval uten bekymringer.Foto: All Over Press
En knølhval uten bekymringer.Foto: All Over Press Vis mer


Akkurat i dag, kan også hvalen vinke og smile like blidt som turistene. I morgen derimot, kan den møte på en skute i samme området, men med helt andre intensjoner enn Hafsúlan.

Hvalsafari - og hvalfangst

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Den islandske turismen har sett en voldsom oppgang de siste årene, og har bygget seg et solid og kvalitetstemplet internasjonalt rykte. Spørsmålet den islandske turistnæringen stiller seg nå derimot, er om turistene vil fortsette å smile like intenst mot Island, nå som kommersielle hvalskuter igjen legger til havs.


Turistene på hvalsafarien er på vei ut av båten, og hvalguide Rebecca Ostenfeld forteller at Reykjavik er et unikt sted med tanke på det maritime livet i direkte nærhet av byen. Det finnes fire forskjellige hvalarter bare i Faxaflói-bukten, 20 typer hval i islandske farvann og 82 i hele verden. Selskapet hun jobber for, Whale Watching Reykjavik, garanterer at du får se en hval hvis du kjøper en tur med dem. Hvis det umulige skulle skje første turen, får du en ny tur gratis. I brosjyren til selskapet, reklameres det med at siden 1998, har 98 prosent av hvalsafariene vært suksessfulle. Turene går syv dager i uka. Sesongen varer fra april til oktober.

Skjellettet av en vågehval på hvalmuseet til Whale Watching Centre,Rekjavik.
Skjellettet av en vågehval på hvalmuseet til Whale Watching Centre,Rekjavik. Vis mer


Den store suksessen er for så vidt ingen overraskelse. På vår tre timer lange tur, kokte det med hval. Ifølge islandske forskere, finnes det rundt 43.000 vågehval i området rundt øya. Det har de to siste årene pågått forskningsfangst på 150 vågehval. Perioden for forskningsfangst ender neste år. Det er likevel en stor forskjell når 30 vågehval og 9 finnhval nå skal fanges på kommersiell kvote, mener daglig leder i Whale Watcing Reykjavik, Einar Steinthorsson.

- Da forskningsfangsten begynte for to år siden, tenkte vi som driver hvalsafarier at ok, det er en treårsperiode, og så ender det. Jeg er også sikker på at uttaket av 30 våghval ikke vil være merkbart bestandsmessig, men dette er bare begynnelsen når det gjelder kommersiell fangst. Fiskeriminister Gudfinnson har allerede uttalt at det er lett å sette opp kvotene. Hva skjer til neste år..?, spør Steinthorsson.

Men det er først og fremst Islands rykte utad han er bekymret for.

- Vi provoserer alle andre nasjoner rundt oss. Hvorfor skal vi egentlig jakte på hval, når vi ikke har omsetningsmuligheter for kjøttet her en gang. Kjøttet fra hvalen som er fanget i forskningssammenheng, hoper seg jo opp i frysediskene. Ministeren sier at vi skal markedsføre kjøttet mot det japanske markedet, men jeg tror det ikke før jeg ser det, sier han.

Hvalfangst og turisme

Vil du boikotte Island som reisemål på grunn av kommersiell hvalfangst? (Avsluttet)
Nei(87%) 298
Ja(10%) 36
Vet ikke(3%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Portesterer mot fangsten

Steinthorsson får følge av de fleste i sin bransje, som har lagt inn en klage til staten i regi av det islandske turistministeriet. En av forhåpningene til de som arrangerer hvalsafarier, er at staten vil skille områder som er tilgjengelige for hvalfangst og turisme. Kristijan Loftsson er daglig leder for den islandske hvalfangstbedriften Hvalur som skal jakte på finnhval, mens kvoten på vågehval vil bli fordelt på individuelle båter. Den kontroversielle Loftsson er lite likt av lokale hvalfangstmotstandere. Thorer Gardason i Iceland Excursions Allahanda, tror det vil bli store problemer hvis det ikke blir separate hvalsoner.

- Det er åpenbart at både vi og hvalfangerne er ute etter å finne så mye hval som mulig i de samme områdene. Finnhval blir jaktet lengre ut i havet enn vågehval, men jeg tviler ikke et sekund på at Kristijan Loftsson vil jakte på siden av en av våre båter hvis han får muligheten. Han er en arrogant jævel, sier Gardason.

Disse skipene er ute og fanger hval når du leser denne artikkelen.
Disse skipene er ute og fanger hval når du leser denne artikkelen. Vis mer


I juli i år skjøt norske hvalfangere en hval foran øynene på overraskede turister på hvalsafari. Les mer om det her...

Fiskeriminister Gudfinnson uttalte i forrige uke at islendingene er svært avhengige av å utnytte havresurrsene rundt landet sitt. Samtidig knytter forskere nedgangen i torskebestanden rundt Island til den sterke veksten hvalbestanden de siste årene.

Islands ambassadør i Norge, Stefan Skjaldarson, tror ikke kommersiell hvalfangst vil ha noen innvirkning på islandsk turisme.

I Japan er hval en eksklusiv delikatesse. Islands fiskeriminister vil nå eksportere hvalkjøtt denne veien.  Foto: All Over Press
I Japan er hval en eksklusiv delikatesse. Islands fiskeriminister vil nå eksportere hvalkjøtt denne veien. Foto: All Over Press Vis mer


- Den islandske turismen har aldri sett større vekst enn de tre siste årene. Samtidig som vi har drevet forskningsfangst av vågehval også i denne perioden. Det er for tidlig å si noe ennå om hvordan den internasjonale turismen vil reagere på åpningen av kommersiell fangst, men det er jo mulig at noen turister vil få følelsemessige kvaler. Personlig tror jeg ikke islandsk turisme vil lide i denne sammenheng, sier Skjaldarson.

Oppstyret rundt hvalfangstdebatten er på langt nær så stort nå, som da Norge brøt med den Internasjonale hvalfangstkommisjonen i 1993. Inntil klagene fra turistnæringen ser noen resultater, vil Willy og resten av gjengen på Hafsúlan fortsatte å speide etter turister som vil se verdens største dyr velte seg i Faxaflói-bukten.

Amerikanerne vil fortsette å lure på om det faktisk er hvalturisme de er med på, mens japanerne kanskje snart slipper å reise til Island for å få en smak av nordisk hval.

Se bilder fra hvalsafari her...

Relaterte artikler:

Si din mening om hvalfangst i vårt debattforum nederst på siden!