Iskald fryd

Med frossen bevertning skal folk lokkes til Budor nordøst for Hamar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ISKALD DRIKKE: Alt er laget av is i denne baren. Bardisken holdes jevn og glatt ved hjelp av strykejern.
Foto: Inga Holst
ISKALD DRIKKE: Alt er laget av is i denne baren. Bardisken holdes jevn og glatt ved hjelp av strykejern.
Foto: Inga Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
- Et sted mellom 1.300 og 1.400 har besøkt igloen siden åpningen den 12. januar, sier initiativtakere Tor Rullestad og Riitta Helgestad.
Foto: Karoline Brubæk
- Et sted mellom 1.300 og 1.400 har besøkt igloen siden åpningen den 12. januar, sier initiativtakere Tor Rullestad og Riitta Helgestad.
Foto: Karoline Brubæk Vis mer
KAPELL: Et par har allerede latt seg vie i det enkle kapellet.
Foto: Inga Holst
KAPELL: Et par har allerede latt seg vie i det enkle kapellet.
Foto: Inga Holst Vis mer
IN THE ROCKS: Glassene er skåret ut i is, og er til å drikkes av.
Foto: Inga Holst
IN THE ROCKS: Glassene er skåret ut i is, og er til å drikkes av.
Foto: Inga Holst Vis mer

- Når dere har hugget ut glasset – verktøyet ligger der borte - er det bare å komme i baren for å få fylt det opp, smiler Martin Indreiten, daglig leder, ved den nybygde igloen på Budor i Løten, en halvtimes kjøring nordøst for Hamar.
Utstyrt med solide arbeidshansker, tollekniv og skrape setter vi i gang med å gjøre isblokken om til et anstendig drikkeredskap. Med plass nok til å i helle noe godt i.

DinSide Reises redaksjon er på omvisning i den nybygde igloen med bar, galleri og kapell, alt støpt i is fra den snørike hyttegrenda ved Hamar.

Isslott

Utenfor ser isslottet mer ut som en bortryddet snøhaug. Men straks innefor døren møter vi dyr fra den norske faunaen – nydelig skåret ut is og snø ved hjelp av blant annet motorsag – av kunstneren Egil Nordeide og lokalt ansatte folk. Her står en veldig bamse, og et ulvepar. På en berghylle er en ørn i ferd med å slå ut vingene. Her glitrer det i utallige små lys støpt inn i isen. Akustikken er nesten magisk under den hvelvede iskuppelen.

- Her har det også vært bryllup, forteller Riitta Helgestad, i Først og Fremst, firmaet bak igloen, til DinSide Reise. – Bruden var kledd som en snødronning, og var svært vakker.

Det er gjort rom for et kapell med benker kledd med reinskinn. Det lyser vinterblekt inn på alteret fra altertavlen i is. Her skal det også gis konserter.

Svensken Tor Lundquist har tatt patent på bygningskonstruksjonen; Igloen lages ved å blåse opp en stor ballong og sprøyte snø over. Siden slippes lufta ut av ballongen. Igjen står en kuppelformet iglo som breier seg over 100 kvadratmeter gulvflate, med vegger og tak på rundt 1-1 ½ meters tykkelse. Temperaturen inne i igloen ligger på et sted mellom to og fire kuldegrader.

- Slike kuppelformede bygg er selvbærende og solide. Ut på vårparten regner vi med at sola tar toppen på kuppelen, men planen er da å skjære ut et stort hull i kuppelen og slippe inn stjernehimmelen, sier Martin Indrereiten.

Akemoro

Rett utenfor har det også kommet opp en seksti meter lang aketunnel. På toppen av tunnelen blir akerne utstyrt med en akemadrass og hjelm. Deretter bærer det nedover i en halsbrekkende fart gjennom dristige kurver. Også denne konstruksjonene står svenske Lundquist bak. Tunnelen skal være den eneste av sitt slag i landet.

Overnatting?

Selskapet Først og fremst AS står bak det spesielle tiltaket i hyttegrenda Budor. Målgruppen er først og fremst firmaer, og grupper på minimum 20 personer, og det blir snekret sammen pakker med middag i lavvo, aking, konserter i kapellet og drinker i isbaren. Men fortvil ikke, igloen er åpen for vanlig publikum i helgene:

- Vi har hatt nærmere 1.400 besøkende siden den offisielle åpningen 12. januar i år, sier Tor Rullestad, daglig leder i Først og Fremst AS.

Planene for neste års iglo er ifølge Rullestad ikke helt klare:

- Vi tenker på å lage et overnattingstilbud i igloen, men det er en del som skal klaffe først.

Åpningstider og priser

Lørdag: Fra kl 1200-1600
Søndag: Fra kl 1200-1600
Vinterferieuka/påsken: Åpent daglig fra kl 10-1700.
Pris, iglobesøk: 50 kroner per person, 100 kroner for familier á 2 voksne og to barn.
Pris, aking: 50 kroner for klippekort á 10 kroner og leie av akemadrass i en time.

  • Andre isetablissementer:
    - Alta, Jukkisjãrvi, Stockholm og Grønland.
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.