Hvert år inviteres internasjonale kunstnere til Jukkasjärvi for å delta i hotellbyggingen.
Hvert år inviteres internasjonale kunstnere til Jukkasjärvi for å delta i hotellbyggingen. Vis mer

Isende luksus

Denne helgen åpner Jukkas ishotell dørene for ellevte gang. Utseendet er forandret også i år. Det nye isbygget har tatt form som en stor iglo.

Publisert

Allerede to uker før den offisielle åpningen av ishotellet i nord-Sverige, inntok de første gjestene det frosne etablissementet. Kanskje for å følge i det svenske kongeparets eller übermodellen Naomi Campbells fotspor? Eller simpelthen søke hvile i et arktisk rede; Sengene er laget av is og snø, et treunderlag, reinskinn og er utstyrt med lune soveposer. Temperaturen i is-suitene svinger fra –4 til –9 grader celsius.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nytt – hver gang

Hvert år bygges hotellet opp fra grunnen. Suitene, lobbyen og baren antar nye former. Hotellets byggmaterialer, snø og is, hentes fra Torne älv. Det går med 30.000 tonn snø og 2.000 tonn is til oppsettingen av det 3.500 kvadratmeter store komplekset. Da rommer naturbygget kirke, iskunsthall, isfilmsal, baren Absolut Icebar og hotell med plass til hundre gjester. Selvsagt rommer hotellet en badstue; In Sauna veritas - i saunaen råder sannheten - er mottoet her.

Blir du hekta på isarkitekturen er det muligheter for å utdanne deg til is-arkitekt langs bredden av den finsksvenske elva. Hvert år tas det opp seksten studenter til et uvanlige, is- og snøarkitekturstudium. Studiet retter seg mot dem som har erfaring fra byggebransjen, men er åpent også for alle som har en dragning mot å skape og bygge med is og snø.

Klar for is?

En suite på Jukkas Icehotel koster kr kr1.250 per person, kr 850 per person i dobbeltrom, kr 400 for barn i alderen 7-12 år og barn under 7 år får sove gratis. Om morgenen blir du vekket opp til varm drikke, morgenbadstue og frokost. Hotellet anbefaler gjestene å sove i langt undertøy og lue. Dagsbesøk uten overnatting koster henholdsvis kr 100 og kr 50 for voksne og barn over 7 år.

Før i tiden kom folk seg til Jukkasjärvi ved å vandre på den frosne Torneå-elven. I dag er det enklest å fly til Kiruna fra Stockholm. SAS flyr deg til Kiruna og tilbake fra kr 3.119 og flyene går to ganger daglig til Kiruna. Fra flyplassen i Kiruna er det tolv kilometer til Jukkasjärvis ishotell. Det er også mulig å ta tog fra Narvik til Kiruna, og deretter ta for eksempel drosje til Jukkasjärvi. Toget går to ganger daglig fra Narvik, tar tre timer og koster kr 141 en vei.

Ut på tur

Klar for et avbrekk? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer