Irsk og britisk i Norge

Riverdance, Irish Coffe, whisky og øl. Vi guider deg til britiske opplevelser i Norge.

Musikkk på The Dubliner i Oslo.
Foto: The Dubliners nettside
Musikkk på The Dubliner i Oslo.
Foto: The Dubliners nettside Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Følelsen av en ekte britisk veteranbil. Følelsen av en perfekt tappet Guinness på en irsk pub. Et glass ekte skotsk maltwhisky. Den lune pubatmosfæren og livlig irsk musikk. Begynner lengselen etter Irland eller Storbritannia å melde seg, kan vi berolige alle med en skrinn lommebok med at det finnes muligheter for en liten smak av kulturen også her hjemme.

Pub etter jobb

Puben er britenes varemerke. Om du er i Irland, Skottland eller England spiller ingen rolle; det er kultur å gå på puben. Man tar gjerne en tur innom etter jobb – flere ganger i løpet av en uke. Akkurat dette er noe av det Siobhan McManamy sier hun savner mest med å være her i Norge. McManamy er Manager ved det Irske Turistbyrået i Norge, opprinnelig fra Irland og har vært i Norge siden 2. januar i år.

- I Irland tar vi gjerne en tur på puben etter jobb, hvor vi tar litt å drikke, prater og forteller historier. Her i Norge går dere ut kanskje en gang i uka, og da er det svært planlagt. Jeg savner spontaniteten når vi går ut i Irland, sier Siobhan McManamy.

Møtested

For britene er puben et møtested, for gamle og nye bekjente. McManamy forteller at The Dubliner noe av denne funksjonen for mange briter i Oslo.

- Hvis man er ny i byen, er dette et sted man treffer og blir kjent med folk. Det er også mye som skjer på The Dubliner, det er irsk dans der hver mandag, og tirsdagene kan man ta med instrumentet sitt og spille sammen med andre dersom man vil det. Det er også musikk der lørdag ettermiddager, forteller McManamy.

Irsk dans

Det finnes mange former for irsk dans. Du har den kjente ”riverdance”-varianten, som egentlig ikke heter riverdance, men som bare er blitt kalt det etter det kjente Riverdance-showet. Dette er en form for solo-dans, og du har muligheter for å lære deg dette på kurs rundt i landet. I Oslo arrangerer blant annet Senteret for internasjonal folkedans kvelds- og helgekurs i ”riverdance”.

- Kursene var veldig populære rett etter at Riverdance-showet hadde vært her, men interessen har dalt litt nå, sier Hilde Juul, som er instruktør på kveldskursene.

Senteret for internasjonal folkedans skal også ha helgekurs med Ronan McCormack, fra det opprinnelige Riverdance-showet. De fleste dansegruppene har jevnlig besøk av danseinstruktører fra hjemlandet.

Skotsk, set og step

Av dansemuligheter med britisk tilsnitt, har du også muligheter til å delta på skotsk dans, med Oslo Scottish Country Dance Group, du kan lære deg en type irsk dans (step dance) gjennom Nordic Society of Irish Dancers, eller du kan slå deg sammen med Oslo Irish Set Dancers og lære set dance.

Oslo Irish Set Dancers har kurs og treff hver mandag på The Dubliner i Oslo.

- Set dance er litt lik den norske folkedansen. Det er fire par i ett sett, som danser sammen i forskjellige formasjoner, forteller Alison Fossumstuen i Oslo Irish Set Dancers. Man danser etter polkamusikk, jigs og reels, og det finnes forskjellige sett som hører hjemme i forskjellige deler av Irland, forteller Fossumstuen.

Når kursene er over for sesongen, fortsetter man å møtes og danse hver mandag på The Dubliner. Set dancing er mer enn bare en dans.

- Det er en avslappet atmosfære, og også en sosial greie. Vi tar gjerne litt å drikke, og så danses det litt igjen, forteller Fossumstuen.

Har du lyst, men er ikke helt sikker, kan du alltids stikke innom puben og se på – kursene holdes i den bakre delen av lokalene, så det er åpent for alle å se på.

  • Puber, dans og musikk – her er et knippe steder du kan oppleve denne delen av Storbritannia i Norge.
  • Turistbyrå, engelske veteranbiler, fotball og whiskyvenner finner du her.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.