Irlands største fest

1,3 millioner mennesker er ventet til Dublin under helgens St. Patricks festival.

Lys og glede under åpningsfesten. Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond
Lys og glede under åpningsfesten. Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Fyrverkeriet lørdag kveld er et av høydepunktene. Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond
Fyrverkeriet lørdag kveld er et av høydepunktene. Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond Vis mer
Fargerik festival-parade.
Alle foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond
Fargerik festival-parade.
Alle foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond Foto: St. Patrick's Festival /Pat Redmond Vis mer

St. Patricks Day er irenes store, nasjonale festdag. Merkedagen er til ære for St. Patrick, som ifølge sagnet brakte kristendommen til Irland på 400-tallet – og sies også å ha jaget de hedenske slangene ut av landet. Selve dagen er 17. mars. Festivalen i Dublin strekker seg fra 15.-18. mars.

Først var det kun én

For ikke lenge siden var det bare 17. mars. Så, i 1995, bestemte den irske regjeringen at man skulle skape en stor folkefest rundt denne merkedagen, som irene kunne føle stolthet over. I 1995 ble den første festivalen arrangert; Den strakk seg kun over en dag og en natt. I 1997 ble St. Patrick feiret tre dager til ende, og i år som i fjor er det lagt opp til fire dager med festligheter i Irlands hovedstad.

Høydepunkter

Fredag 15. mars braker det løs med opptog og lysfest ved elven og i Dublins gater. Avspark for opptoget er 20:30, når utøvende kunstnere går i spissen og samler folk i et stort folketog. Bestemmelsesstedet for opptoget er elven, hvor det er trommer og sang – og båter med levende lys på elven. Dette skal være et av festivalens desiderte høydepunkter, sammen med fyrverkeriet lørdag klokken 20:00, og festivalparaden søndag klokken 12:00. Festivalparaden har forskjellige tema hvert år, og årets er drøm. Paraden underholder med musikk, flotte kostymer og fargerike teatergrupper.

I tillegg er det mye annen moro gjennom festivalens fire dager; Det blir seks timer med kremen av irsk musikk lørdag, det arrangeres hornmusikk-konserter for den som heller liker det, det blir gateunderholdning og ablegøyer, irsk dans – og selvsagt fest og irsk drikke ut i de små timer.

Overnatting?

I fjor overvar 1,2 millioner mennesker festlighetene i Dublin, og i år venter arrangementskomiteen hele 1,3 millioner mennesker. Dette betyr selvsagt at det er kamp om overnattingen; Et kjapt søk etter ledig rom på Dublin turistinformasjons internettsider, avslører at de billigste overnattingsmulighetene er revet bort. Tilbake er hotellrom for fra 1.200 kroner per rom per natt.

Feires over hele verden

Selv om du nok ikke finner en større St. Patricks Day-feiring enn i Dublin, feires den irske festdagen over hele verden. 16. mars arrangeres for eksempel en stor St. Patricks parade i New York. Du som ikke har muligheten til å reise langt, kan feire dagen i Oslo. I regi av The Oslo St. Patrick's Day Association (OSPDA), arrangeres det parade 16. mars. Det er avgang fra Jernbanetorvet klokken 12:00, og prosesjonen går opp Karl Johans gate og ender opp på Rådhusplassen. Det kan lønne seg å legge flid i kostymet; Den mest fargerike deltakeren blir hedret med en weekend for to til Dublin.

  • Her er Dublin.
  • Relaterte internettsider:

  • St. Patricks Festival i Dublin.

  • Oslo St. Patricks Day parade.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.