Iran - backpacking i ayatollaens rike

Iran både frister og skremmer. Tør du? Les Haakon F. Stenersens reisebrev fra en iransk rundreise.Tekst og bilder: Haakon F. Stenersen www.norpicture.com

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Utsikt sørover fra Yazd. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com
Utsikt sørover fra Yazd. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com Vis mer

Iran - backpacking i ayatollaens rike

 1. Iran i bilder


- Silkwormraketter, sier Morteza og peker sydover. Han sikter mot marinebasen Sirik som ligger ved innløpet til Hormuzstredet. Derfra har den iranske marinen full kontroll med alle skipene som kommer inn og ut av Persiabukten.

Jeg befinner meg på fergen fra Sarjah, nabobyen til Dubai, på vei til Bander E Abbas, en av de viktigste havnebyene i Iran. Det er ikke mange andre utlendinger å se på fergen. Kun et australsk par og meg selv. Masseturisme hører andre land og steder til.

 • Se bilder fra Iran her

 • Ayatollaene har makten

  Iran er ikke blant de store reisemålene i Midt-Østen, og vil nok heller ikke bli det med det første. Landet har mye å by på, men turistnæringen har hatt lav prioritet hos myndighetene. Det religiøse rådet, med Ayatolla Khamenei i spissen, mener at turisme vil forsøple den iranske kulturen. Over en million mullaer finnes i Iran, og selv om mange av disse har en viss innflytelse, så ligger hovedmakten blant landets 300 ayatollaer.

  Rå trafikk, billig transport

  Prisnivået i Iran er lavt, så jeg bestemmer meg får å ta en taxi sammen med mitt australske reisefølge til Irans neste største havneby, Bushehr, som ligger nær grensen til Irak. Den 900 kilometer lange turen koster oss cirka 20 amerikanske dollar hver, og tar nesten 11 timer. Fra Bushehr går turen videre til Shiraz og nok en gang med taxi. Denne gang på kveldstid, og den fire timer lange turen blir preget av farlig trafikk og flere nestenulykker. Det er til tider ubehagelig å sitte ved siden av føreren. Ikke minst når vi blir forbikjørt rundt en sving. Flere vrak langs veien forteller sitt. Veitrafikken langs Persiabukten er som i resten av Iran, ganske hasardiøs, så det anbefales ikke å kjøre selv. Trafikkulturen ligner ikke den vi er vant med hjemmefra. Det merkes for eksempel når et vrak av en bil med nesten hele taket innslått, passerer oss i godt over 100 kilometer i timen. Forbikjøring i svinger er ikke uvanlig, og dødstallene høye, nærmere bestemt rundt 100 om dagen, noe som er cirka 100 ganger mer enn her til lands.

  Irans intellektuelle hovedstad

  Shiraz er Irans intellektuelle hovedstad, og har en av de største universitetene i landet. Som i Teheran og Esfehan snakker en relativt høy andel av befolkningen her engelsk, i motsetning til hva jeg opplever andre steder i Iran.

  Under en rundtur i den store souqen (markedet) i byen, blir jeg bedt inn i butikken til Reza. Han selger tekstiler, men er i utgangspunktet ikke så interessert i å selge meg noe. Til gjengjeld diskuterer han gjerne politikk. Han forteller med vrede om Irans tidligere president Rafsanjanis og hans korrupte sønn Mahdi, som var involvert i Statoil-skandalen. Ifølge Reza har Mahdi og Rafsanjani-familien en finger med i spillet om de fleste kontrakter som inngås i Iran med utenlandske selskaper. Familien er blitt en av de rikeste i landet.

  Illegale drikkevarer er en del av livet for den som må ha alkohol i Iran. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com
  Illegale drikkevarer er en del av livet for den som ha alkohol i Iran. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com Vis mer


  Alkohol er forbudt i Iran, men det forhindrer ikke Reza i å sette en flaske hjemmelaget rødvin på bordet. Han ser seg omkring, for straffen for besittelse av alkohol kan være streng.

  Tips:
  En halvtimes kjøring utenfor Shiraz ligger det kjente Persepolis-komplekset, som består av vel bevarte ruiner fra Kong Darius sin tid, 500 år før Kristus. Til tider er det mulig å ha nesten hele denne store historiske severdigheten for deg selv.

  Persias juvel

  Veien går videre til Esfehan, Persias juvel. Flyprisene i Iran er svært lave, og ruten mellom Shiraz og Esfehan koster kun litt over 17 US dollar. Flyet jeg benyttet var nytt og med god service.

  Få byer i verden har flere arkitektoniske severdigheter enn Esfehan. Rundt Emam square står severdighetene tett. Emam-moskeen er en av de største Shiamoskeene i verden, og har en utsmykning man finner make til få andre steder.

  I souqen som ender ut i Emam square, er det fort gjort å gå seg vill, da det er kilometervis med handlegater. Persiske tepper er en gjenganger, men her finnes alt mellom himmel og jord, og med det lave prisnivået er det mulig å gjøre gode kjøp.

  Langs elven som deler Esfehan i to, ligger det flere gamle broer, den eldste over 350 år gammel. Her finnes tehus helt nede i vannkanten. Elven renner bokstavelig talt gjennom et av tehusene, et populært møtested for nyforelskede.

  Tips:
  I Esfehan er det også mulig å besøke en Madrasha (en religiøs skole), og er man heldig kan man overvære undervisningen. I motsetning til Madrashaer i andre muslimske land som Pakistan og Indonesia er stemningen positiv overfor ikke-troende utlendinger.

  Høyt over havet

  Neste etappe bringer meg opp i høyden. Midt i Iran, rundt 2.000 meter over havet, ligger landsbyen Abyanhe, med sine helt særegne bygninger og natur. Besøker man stedet i vinterhalvåret kan det bli et kjølig opphold, men så har man også stedet for seg selv. Dette er et populært sommerreisemål blant de mer velstående innbyggerne fra Teheran. Når temperaturene i Teheran blir uutholdelige, trekker de seg tilbake til høyden og svalere luft.

  På høyplatået i de sentrale delene av Iran ligger også byen Yazd. Særlig bemerkelsesverdig her er de mange vindtårnene i byen, som er konstruert for å gi husene en kjølende bris under de varme sommermånedene, da temperaturen kan komme opp i 40 varmegrader. Deler av gamlebyen har også interessante bygninger å by på, og den store Chakhmaqmoskeen er den eneste av sitt slag i verden.

  Bam

  Bam slik det så ut rett før jordskjelvet julen 2003. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com
  Bam slik det så ut rett før jordskjelvet julen 2003. Foto: Haakon F. Stenersen/Norpicture.com Vis mer


  Bam ble kjent for omverdenen 2. juledag 2003, da et jordskjelv la hele byen i grus, og mellom 30.000 og 40.000 mennesker omkom. Selv besøkte jeg Bam bare ni dager før jordskjelvet for å se nærmere på den store festningen i utkanten av byen. Også her var det få turister, men jeg møtte flere "overland"-reisende her enn på andre av mine reisemål - reisende på vei til eller fra India. I dag blir du rådet til å reise sammen med offisielle turgrupper om du vil besøke Bam og områdene rundt.

 • Se bilder av Bam før jordskjelvet, samt andre bilder fra Iran.
 • På vei tilbake til UAE og Sarjah er jeg den eneste utlendingen på fergen og kan nok en gang slå fast at dette landet ikke er oppdaget av masseturismen, til tross for sine mange attraksjoner.

  Flere bildespesialer fra Haakon F. Stenersen

 • Burma - brutalt vakkert (2003)
 • Egypt - mer enn pyramider (2001)
 • Cuba i bilder (2001)
 • Kenya i bilder (2001)
 • Thailand i bilder (2001)