Irak satser på turisme

Irak vil ha turister til landet, og ønsker nye hoteller og flyselskap velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det høres kanskje ikke ut som feriedrømmen for den skvetne, men Irak ønsker altså å satse på turisme.

Selvsagt ønsker landet det. Turisme sprøyter utenlandske penger rett inn i økonomien, og er det noe Irak trenger, så er det vel en bedre økonomi. Eller kanskje først og fremst fred.

Uansett, Iraks turistministerie består av 417 personer som klekker ut landets turistfremtid.

Irak - destinasjon for den eventyrlystne. Foto: Brett Michaelis
Irak - destinasjon for den eventyrlystne. Foto: Brett Michaelis Vis mer

Det er først og fremst nord i Irak, i det som kalles Kurdistan, at turistene ønskes. Denne delen av Irak er et
fredens hjørne i den ellers så turbulente situasjonen i landet.

- Vi har fortsatt et stykke igjen. Vi trenger tre eller fire ganger så mange hoteller, og vi må få flere flyselskap til å fly til Irak, sa turistminister sa Nimrud Youkhana til Reuters.

Håper på europeere

Det er først og fremst turister fra regionen som er målet for Iraks turistfremstøt. De skal lokkes av skimulighetene i Kurdistan, og de ganske avslappede alkohollovene i regionen. Men europeere er også ønsket. Irak tror de vil komme for å oppleve den spennende kulturen, og se de mange arkeologiske severdighetene som er flere tusen år gamle.

Turistsatsingen har allerede satt spor i Kurdistan. Blant annet med byggingen av et kjøpesenter som rommer 6.000 (!) butikker, og lukkede leilighetskompleks kalt Dream City, Empire Villas og American Village.

Utenlandske hotellkjeder er i gang med hotellbygging. Blant annet bygger den tyske luksuskjeden Kempinski hotell i Irak.

Litt utenfor byen Arbil, i nærheten av slagmarken der Alexander den store slo den persiske Kong Darius, har kjøpesenteret Nishtiman blitt et utfartsmål for lokalbefolkningen - her finnes nemlig Kurdistans første rulletrapp.

Austrian Airlines er det eneste europeiske flyselskapet som fyr til Arbil i Kurdistan. Fire ganger i uken letter flyet fra Wien i retning Irak.

Tøffe turister

Et britisk reiseselskap, Hinterland Travel, arrangerte en tur til Irak i mai. En ny gruppe turister blir med på neste tur i september.

- Disse turene er for dem som er interessert i arkeologi og historie. Og de er ikke for de skvetne, sa selskapets eier, Geoff Hann, til Reuters.

Kilde: Reuters


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!