Pisa i Nord-Italia er ikke av de billigste stedene.
Pisa i Nord-Italia er ikke av de billigste stedene.Vis mer

Interrail uten kriser

Hva må du huske? Og hvor bør du dra? Vi har tipsene til en vellykket togtur gjennom Europa.

De fleste gleder seg vilt til sin første Interrail, men ikke alle turene blir helt som planlagt. Noen blakker seg de to første ukene av turen. Noen blir uvenner med reisefølget, mens andre blir robbet i Italia.

Vi gir her 10 råd til hvordan du kan unngå noen av de verste Interrail-krisene. Rådene er basert på egne erfaringer (les feiltrinn) og på råd som andre interrailere har gitt på sine hjemmesider.

Sjekk også disse oversiktene: Huskeliste før avreise og sommerens viktigste huskeliste.

1. Velg riktig reisefølge

Kjøp en reiseguide før du drar.
Kjøp en reiseguide før du drar. Vis mer

Har du en venninne eller kamerat som er vanvittig kul på fest, men ganske sur til hverdags? Ikke reis med vedkommende! Interrail er nemlig mye hverdag, med dårlige dusjer og lite penger.

Husk at du skal omgås reisepartnerne dine opptil 24 timer i døgnet i en måned. Det er en fordel å ha noenlunde likt interessefelt, og å kjenne hverandre godt fra før. Reiser man flere enn to stykker sammen, er det lurt å tenke gjennom om noen vil føle seg utenfor i gjengen.

Har du ingen venner du kan tenke deg å være sammen med hver dag i ukevis? Kanskje du kan reise alene? Du blir garantert kjent med andre på turen. Her leser du mer om å reise alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Velg riktig reiserute

Før du drar, må du bestemme deg for om du skal kjøpe en billett som gjelder for hele Europa, eller om du vil kjøpe billett til én eller flere soner. Det er en av grunnene til at du bør tenke gjennom reiseruta på forhånd.

En annen grunn er at prisnivået er temmelig ulikt fra land til land på kontinentet. Avhengig av hvor raust budsjett du har, bør du velge dine land med omhu. Et tips er at Øst-Europa er billigere enn Vest-Europa. Og de store byene er dyrere enn typiske strandsteder.

Husk at Sør-Europa kan være temmelig dyrt – også her er prisforskjellene store. Italia og Frankrike er mye dyrere enn Portugal og Hellas. Spania er midt på treet.

3. Kjøp en reiseguide

Praha - vakkert og ganske rimelig
Praha - vakkert og ganske rimelig Vis mer

Selv om du er ung og impulsiv, kan det være fint å ha noe å støtte seg til når du våkner opp i en ny by. Du kan kjøpe guider som omhandler hele Europa, for eksempel Lets Go Europe eller Rough Guide Europe.

Her leser du DinSides test av de ulike reisehåndbøkene.

Og klikk her for å lese mer om reisemål i Europa.

4. Pakk sekken riktig

De tyngste tingene legger du inn mot ryggen i sekken, de letteste ytterst. På toppen legger du de tingene du trenger ofte, som toalettsaker, T-skjorter og bøker.

5. Unngå vått tøy

Det kan bli regn nede på kontinentet også. Vil du unngå at klærne du har med deg blir våte og klamme? Pakk i plastposter, så unngår du problemet.

6. Ta med sovepose

Enten du skal sove på nattoget eller på ungdomsherberge, er det lite som er så deilig som å krype inn i sin egen sovepose. Undertegnede brukte sin mye på Interrail.

7. Reis med nattoget

Det er mye å vinne på å ta nattoget, hvis du får sove, vel og merke. Du sparer tid på den måten at du kan bruke dagene til noe annet enn reising. I tillegg går selve togreisen raskere hvis du kan sove deg fra land til land. Sist, men ikke minst, sparer du pengene du måtte brukt til å betale for herberge eller hotell. Altså slår du tre fluer i en smekk.

8. Bør jeg reservere plass?

Om du bør reservere plass eller ikke, avhenger av flere faktorer. Synes du det er greit å flytte deg underveis på turen, og kanskje til og med stå deler av veien, kan du glemme plassreservering. På natta er det ofte bedre plass, og du må sjelden flytte deg. Vær oppmerksom på at noen tog krever plassreservasjon.

9. Billig overnatting

Du kan ikke sove alle nettene på toget, men det går an å få billig overnatting. I de trendy byene, som Paris og London, er det oftest ungdomsherbergene som er billigst. Det kan lønne seg å bestille plass en dag eller to i forveien på herbergene.

Hotellene i Sør-Europa er rimeligere enn i nord, men ikke rimelige. Et alternativ er privat innkvartering. Enkelte steder, som i Roma, Praha, Budapest og på de greske øyer, står utleiere klar for å ”praie” deg når du går av toget. Snakk med flere, prut ned prisen og ikke takk ja til et rom før du har sett det.

10. Vann og mat

Legg aldri i vei på en lang togtur uten nok vann, og helst nok mat. Undertegnede husker med gru turen fra Praha til Venezia, der vi drømte om vann og siklet etter andres mat.

Det er ingen dårlig idé å ha med lesestoff eller annen underholdning til togturen heller. Erfaring tilsier at du og reisefølget kan komme til å slippe opp for samtaleemner etter et par timer.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.