Interesse for solidaritetsreiser

NYTT: Allerede i løpet av februar kan det være duket for «solidaritetsreiser» fra Norge til Thailand. Mange av de «norske» områdene i og rundt Phuket er påført mindre skader enn fryktet.

Oslo (NTB-Arne Børcke) Interessen har økt merkbart etter at Røde Kors gikk ut med anbefaling om at turistene fortsatt burde velge Thailand og andre katastrofeområder som reisemål. Mange ønsker å reise i solidaritet med de flomrammede, opplyser reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i Handels- og Servicenærings Hovedorganisasjon (HSH) til NTB.

- Bransjen undersøker nå hvor det er forsvarlig å sende turistene. Teknisk sett er det antakelig mulig å komme i gang flere steder i katastrofeområdene i Thailand allerede i februar, sier Forsdahl.

Han regner med at områder i og omkring Phuket vil være først ute med å tilby reiser.

UD opphever

Det er HSHs konklusjon etter at Utenriksdepartementet (UD) fredag erklærte at de ikke lenger fraråder nordmenn å reise til Thailand og Sri Lanka.

Utenriksdepartementet (UD) presiserer imidlertid at infrastrukturen i deler av områdene fortsatt er ødelagt.

UD frarådet 29. desember norske borgere å reise til eller oppholde seg i Sri Lanka og sørvestlige deler av Thailand på grunn av katastrofens omfang, de omfattende ødeleggelsene og fare for epidemiutbrudd.

Ikke kynisk

Noen kan se på turistreiser til flodbølgeområdene som ufølsomt og kynisk så kort tid etter at så mange ble rammet av katastrofen. Det er Forsdahl helt uenig i.

- Mange føler dette som en solidaritets- og støttehandling. Og vi vet at de thailandske myndigheter gjør hva de kan for å få turistene tilbake så fort som mulig, sier Forsdahl.

Han mener også at det kan være snakk om mennesker som ønsker å bearbeide inntrykkene og selv få et forhold til katastrofen mer direkte enn det mediene klarer å formidle.

- Så det er slett ikke slik at man er kynisk eller følelsesløs hvis man reiser i disse områdene.

- Det er altså snakk om «solidaritetsreiser»?

- Vi opplever det sånn, sier Forsdahl.

(©NTB) frode.kvam@ntb.no

Mer

Avlyst til Phuket hele januar