Insight atlas


Insight atlases er et tysk/engelsk produkt som er rykende ferskt på det norske markedet. Det samme kartmaterialet sitter i to forskjellige bøker; Concise World Atlas og World Travel Atlas. I førstnevnte er det hovedfokus på kart, mens i sistnevnte er hvert kartblad innrammet med bilder og små tekster fra interessante severdigheter i akkurat det området. Hele boken er fylt med 2.000 fargebilder, i tillegg til 100.000 oppslagsord som er de samme i begge atlasene.

Registeret er merket med symboler som viser om det er snakk om fjell, foss eller fort – som gjør det lettere å finne fram. I begge bøken er det fysisk kart og politisk kart. Alle kartsidene har en oversiktsillustrasjon i øvre høyre hjørne som viser hvor i verden du befinner deg. For hver verdensdel er det også en oversikt over land, med kart.

Det rene atlaset har også en morsom detalj, og det er at du kan følge hvilke andre steder i verden som ligger på samme breddegrad; Ser vi på Norge, kan vi se at St. Petersburg ligger på omtrent samme breddegrad som Oslo mot øst, og Kap Farvel (Grønland) ligger på cirka samme breddegrad mot vest.

  Ant. sider: 432
  Ant. kartsider: 303
  Bykart: Nei
  Ant. oppslagsord: 100.000
  Målestokk: Norgeskart i målestokk 1:2,25 mill og 1:4,5 mill, Europa ellers i målestokk 1:2,25 mill, Amerika og Asia i målestokk 1:4,5 mill, og ellers målestokker opp til 1:85 mill.
  Språk: Engelsk
  Sist revidert: 2004
  Forlag: Verlag Wolfgang Kunth GmbH & Co KG/Geo Center International/Insight Atlases
  Pris:
   Concise World Atlas: 399 kroner
   World Travel Atlas: 599 kroner

Vi mener: Skal du ha et engelsk atlas, så velg dette fra Insight, heller enn det fra Times. Registeret er bedre og lettere å finne fram i, det er delikat og oversiktlig – og selv om Concise World Atlas mangler noen centimeter i lengde og bredde, så har det tykkelsen og tyngden til et skikkelig seriøst atlas. Dette er noen skikkelige praktbøker hva gjelder kartfunksjonen. Du har 100.000 oppslagsord, det er merket av 17.000 interessante steder på kartene (for eksempel UNESCO-steder, slott, nasjonalparker osv), og på hvert kartblad kan du orientere deg om hvor i verden du er, i en liten oversiktsillustrasjon i høyre hjørne.
World Travel Atlas er en fantastisk gavebok til den reiseinteresserte, mens det rene atlaset er et godt produkt for deg som kun er ute etter kartene.

Kartene er detaljerte, men lettleste. Ulempen med disse bøkene er, som vi også bemerket med Times’ atlas, at de er kun på engelsk. Kan du leve med det, er det imidlertid ingen tvil om hvilket atlas vi ville valgt: World Travel Atlas


Terningkast Concise World Atlas: 4
Testens mest detaljerte kart, morsomt med referansene til breddegradene, men ingen øvrig informasjon.

Terningkast World Travel Atlas: 6
Testens mest detaljerte kart, alle verdens flagg, informasjon om land og steder gjennom tekst og bilder på hvert kartblad. Dette gjør det til en ekstra spennende bok å bla i – selv når du ikke er på utkikk etter en kartreferanse. Her er den tradisjonelle faktainformasjonen som vi ellers finner i form av tabeller og faktaark forrest i atlaset, presentert i form av tekst og bilder spredt rundt kartbladene.