Innsidetips til Paris

Vi har spurt to som kjenner Paris som sin egen bukselomme hva du bør få med deg når du er i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lysenes by trekker turister hele året. Paris frister med Champs Élyssées, Eiffeltårnet, fransk mote, Notre Dame, croissanter og café au lait, Louvre, entrecôte med bernaise og mye, mye mer.

Frankrikes hovedstad er en stor millionby, og det er ikke lett å vite hva du bør få med deg dersom du bare har noen dager i byen.

Vi har spurt to som kjenner byen svært godt: Norske Per Godvik, som har studert i Paris, og franskmannen Nicolas Jurczyk som bor i Lysenes by.

Her er deres beste tips for hva du bør gjøre når du er i Paris:

Paris gjør seg best etter mørkets frembrudd, mener våre innsidetipsere. Foto: Ajtai K. Keggart
Paris gjør seg best etter mørkets frembrudd, mener våre innsidetipsere. Foto: Ajtai K. Keggart Vis mer


Dette MÅ du gjøre:

Nicolas mener du må oppleve Paris etter mørkets frembrudd. Han trekker frem den vakre utsikten fra en av Paris' mange broer over Seinen, men anbefaler også en vandretur langs Champs Élyssées, Place de la Concorde. Per er enig i at Paris er vakrest sent på ettermiddagen og utover kvelden, når lysene kommer på.

- Du MÅ ta turen opp i Eiffeltårnet! Utrolig fascinerende byggverk. Litt for lang kø i høysesongen, imidlertid, advarer Per.

Et godt tips kan være å dra sent på ettermiddagen/tidlig på kvelden.

Ikke gå glipp av:

Nicolas mener du ikke kan gå glipp av Le Louvre, selv om du ikke er spesielt kunstinteressert. Ellers synes han du skal ta deg en tur til bydelen Marais, og Paris' eldste plass, Places des Vosges.

For dyr og deilig shopping, eller bare spennende vinduskikking, kan du dra til Faubourg Saint-Honoré og Avenue Montaigne der mange designerne holder hus. Per mener du godt kan dra til Lafayette og PrinTemps, fordi her får du tak i hva det måtte være. Et mindre og roligere varehus er Le Bon Marché i St. Germain.

- I Marais er det søndagsåpent og mer alternativ shopping, sier Per.

Nicolas vil tipse om å ta metroen til Madeleine, og se Place Vendome. Ellers anbefaler Nicolas en tur til St. Germain, og alle småbutikkene, restaurantene og barene der. Torsdag er en populær dag å gå på bar i St. Germain, og da anbefales Bar du Marché, som ligger i 75 rue de Seine.

Skal du teste utelivet når du er i Paris, har Nicolas programmet klart:

 • Mandag: Queen (kom tidlig)
 • Onsdag: Cab (Le Cabaret)
 • Fredag: Kong, eller Le Neo, 23 Rue de Ponthiel
 • Lørdag: Aqua Club, 5 Avenue Albert de Mun eller Kong (se over)
 • Alternativt kan du dra til Barrio Latino, 46-48 Faubourg Saint-Antoine, for å danse salsa.

  Gatevandring anbefales. Foto: Hilde Vanstraelen
  Gatevandring anbefales. Foto: Hilde Vanstraelen Vis mer


  Dette kan du droppe:

  - Guidet båttur på La Seine. Alle reiseguider anbefaler dette, men man sitter for lavt til å se noe, forklarer Per.

  Han mener du like gjerne kan ta sightseeingen til fots, og rusle forbi Notre Dame, opp Champs Elysée til Arc de Triomphe, og ende opp ved Eiffeltårnet.

  Nicolas har full oversikt over Paris' nattliv, og fraråder å dra til klubber som Loco Club, Pigalle eller Étoile Club.

  Fra en annen vinkel:

  - Se Paris "by night", mener Nicolas. Dermed får du et helt annet inntrykk av byen enn om dagen. Det er trygt å bevege seg i sentrum om kvelden, men skal du til Sacré Coeur i Montmartre, bør du ikke gå alene.

  Per holder også en knapp på gatevandring etter mørkets frembrudd. Og reiser du med kjæresten er dette en opplagt romantisk aktivitet.

  Et annet tips fra Nicolas, er å dra til parken des Buttes Chaumont, og gå opp til parkens høyeste punkt for å få den beste utsikten over Paris.

  - Hvis du er lei av byliv og samtidig ønsker å stramme inn litt på feriebudsjettet; Buttes-aux-Cailles i 13. arrondissement. Dette er som en liten landsby i byen, med prisnivå på mat og drikke langt under de fleste områder, vi snakker fort halv pris og vel så det. I dette området dominerer studenter og lokale, tipser Per.

  Paris' beste hemmelighet:

  Nicolas vil gjerne trekke frem noen barer: Pershing Hall,, Hotel Costes og Barlotti, 35 Place du Marché Saint Honoré.

  Per anbefaler Le Crocodile , like ved Pantheon.

  - En knøttliten bar med et enormt barkart med kruttsterke drinker. Dessverre har baren fått omtale i Lonely Planet, men likevel; særere, mer autentisk og parisisk blir det ikke!

  På en søndag:

  - Spis brunsj på en av kafeene ved ved parken Champ-de-Mars, anbefaler Nicolas.

  Jardin du Luxembourg er vakker, og populær blant turistene. Foto: Simona Dumitru
  Jardin du Luxembourg er vakker, og populær blant turistene. Foto: Simona Dumitru Vis mer


  Hvis været er bra, kan du slikke sol i Parc Monceau eller Jardin du Luxembourg, og deretter gå på kino om kvelden. Vil du ta en drink etter kinoen, kan du dra til Tsé, 78 Rue d'Auteuil, som er en av få barer som har åpent sent på en søndag.

  Per anbefaler å spise en lang og rolig brunsj i Marais.

  - Spaser litt i gatene dersom ikke det er for mye folk. Luxembourgparken anbefales også, men igjen – utenom høysesongen... Et annet bra alternativ er piknik i Champs de Marche, ved Eiffeltårnet. Forøvrig en utmerket ting å gjøre alle kvelder været tillater det. Politiet har kontroll med området, så det ikke blir utrivelig.

  På en regnværsdag:

  Gå på kino, eller dra på teater, synes Nicolas.

  - Ved Madeleine (metrostasjon) kan du få kjøpt billige teaterbilletter til helgens forestillinger.

  - Besøk Musée d`Orsay. Impresjonisme, mye Monet og passelig stort til å spasere gjennom på et par timer, sier Per.

  Ellers anbefaler han å sitte under markisene på en av de utallige utekaféene, helst Bar du Marché i St. Germain (se over).

  Ekte parisere:

  - Ekte parisere er stolte, dårlige i engelsk, arrogante, fylt med mindreverdighetskomplekser (ofte grunnet manglende engelskkunnskaper). Guttene har mindreverdighetskomplekser fordi de er kortvokste, jentene frykter andre jenter som kan være penere... men samtidig er parisere sjarmerende, generøse, sosiale og elegante, mener Per.

  Laudées makroner er sagnomsuste. Foto: Laudrée
  Laudées makroner er sagnomsuste. Foto: Laudrée Vis mer


  Det beste med Paris:

  Per mener det beste med Paris er å spasere i gatene og oppleve stemningen, sette seg ned på en av de hyggelige uteserveringene, spise på en av de gode restaurantene, eller feste på en av de heftige nattklubbene.

  Restauranttips:

  Per advarer mot å gå ut for å spise uten å ha bestilt bord. Du bør ha en bestemt plan for hvor du ønsker å gå.

  - Paris er fylt med dårlige restauranter rettet mot engangskunder, altså turister, sier Per, som anbefaler at man kjøper en restaurantguide, for eksempel Michelin Guide Rouge.

 • Le Relais d`Entrecôte, 15 rue Marbeuf i St. Germain. Her får du klassisk entrecôte med bernaise og pommes frites til en svært hyggelig pris. Servering til 23.15.
 • Le Bistrot du 7ieme, 56 Bd. de la Tour Maubourg. Klassisk bistro med hyggelige priser.
 • Ladurée, for franske makroner