Innsidetips til London

Vi har fått tips om hva du bør få med deg og ikke av tre som bor i nordmenns favorittstorby.

<i>Foto: Britain on View</i>
Foto: Britain on View Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London er en av Europas mest populære storbyer å feriere i. Vi nordmenn kan ikke få nok av den britiske hovedstaden. Hvert år reiser tusenvis av oss til London for å shoppe, gå på teater, se en fotballkamp, dra på sightseeing og mye, mye mer.

Uansett om du har vært i London ørten ganger før, er vi ganske sikre på at våre tre londoneksperter kan gi deg noen nye ideer. Vi har snakket med Hanne Haugen, som er fra Oslo, men har bodd i London de siste syv årene, Sharon Smillie, som er fra Skottland, men som har bodd i London de siste 12 årene, Alison Stewart, som er newzealander, men har bodd i byen i ni år, og Lee Gibson, som er født og oppvokst i London.

Westminster bør du få med deg, mener Alison. Foto: Britain on View
Westminster bør du få med deg, mener Alison. Foto: Britain on View Vis mer


Dette MÅ du gjøre:


Alison holder en knapp på Westminster - i hvert fall hvis du ikke har sett Houses of Parliament og Big Ben før.

- Den beste utsikten får du fra elven (Themsen, red.anm.), men hvis du ikke gidder å dra på en båttur, kan du gå ut på Westminster Bridge og få fin utsikt derfra. Du bør også ta en tur i andre etasje på en rød dobbeldecker - du kan faktisk ta bussturen forbi Westminster!

- London Eye. Herfra kan du se hele London, hvis været er klart, da, sier Lee.

Hanne mener du bør ta turen til Primrose Hill og få med deg utsikten over byen.

Sharon gjorde noe litt utradisjonelt, og tok med seg sine foreldre til Brick Lane for å spise en curry på en av de indiske restaurantene der.

- De elsket det! Det er en fantastisk stemning der, og curryene er kjempegode!

Ikke gå glipp av:

- Dra og se en musikal eller et teaterstykke, og gå deretter inn i Soho. Dette området er veldig livlig på kveldstid, og er et bra sted for både homofile og heterofile, sier Sharon.

- Ta en tur til kunstgalleriet Tate Modern, og dra til Hampstead og Hampstead Heath, sier Hanne.

Lee mener du kke bør gå glipp av Londons markeder - Spitalfields, Borough, Camden eller Greenwich Market.

Alison har flere tips til oss. Her er hennes liste:

Dette kan du droppe:

- Covent Garden Market. Overpriset, altfor fullt og full av lommetyver. Gå til HVILKET SOM HELST annet marked. Portobello Market er herlig. Madame Tussauds - hvorfor, å hvorfor?, sier Alison.

- Leicester Square er ikke verdt tiden din. Her er det virkelig ingenting å se, mener Hanne.

Lee mener du kan droppe å gå ut på byen i West End.

- Her er det bare overprisede puber og barer som utnytter blåøyde turister. Det er bedre å gå ut i Londons "landsbyer", som Islington, Clapham eller Hoxton.

Fra en annen vinkel:

Hanne anbefaler en båttur fra Putney til Blackfriars. Da får du med deg Albert Bridge, Battersea Power Station, MI5, Westminster med Big Ben, Millennium Bridge, St.Paul's, Tate Modern, Tower of London, Tower Bridge og mange andre kjente landemerker i byen. Det går guidede turistbåter på Themsen, men du kan også ta en båttaxi, som brukes flittig av londonere på vei til og fra jobb. Les mer om London River Taxis.

Sharon anbefaler å droppe Covent Garden til fordel for Camden Market. Hun mener det er mye morsommere å kikke på alle menneskene der.

Alison anbefaler å dra opp i klokketårnet til Westminster Cathedral og se på utsikten.

- Denne katedralen blir ofte oversett fordi folk heller vil se St. Paul's eller Westminster Abbey, men den har flott utsikt. OK, kanskje ikke like fin som London Eye, men mye billigere!

Sjekk åpningstiden før du drar: Westminster Cathedral

Alison anbefaler også utsikten fra Waterloo Bridge ved solnedgang.

Prøv en curry, oppfordrer Sharon. Foto: Britain on View
Prøv en curry, oppfordrer Sharon. Foto: Britain on View Vis mer


Londons beste hemmelighet:

- Jeg synes Camden Passage i Islingston nord for City er en fantastisk liten hemmelighet. Passasjen er gjemt bort like ved hovedgaten Upper Street, og det er lett å gå glipp av den, men her er det mange flotte antikkhandlere og vintagebutikker, mener Sharon.

Fort deg å oppleve Camden Passage. Markedskreftene rår, og nå går det rykter om at huseierne vil skru opp leieprisene såpass at antikkbutikkene ikke har råd til å bli der. Da er faren stor for at Camden Passage ødelegges av kjedebutikkene.

Lee er sjef for en velkjent gastropub, The Raven (375 Goldhawk Road) i Hammersmith, og mener selvsagt at denne puben er en av Londons beste hemmeligheter.

Alison anbefaler Maison Bertaux (28 Greek St.) - Sohos beste og minste kafe og kaffehus. Bord i andre etasje, og med en "ærlighetsregning". Du forteller hva du har spist og drukket når du kommer ned, og betaler for det.

Siden Alison jobber i BBC, anbefaler hun gratisbillettene til BBCs radioshow. Her kan du oppleve spirende komikere og musikere. Se: BBC Tickets.

Hanne synes Highgate Cemetary er verdt et besøk. Her ligger mange storheter begravet, for eksempel Karl Marx og George Eliot. Rusle rundt blant engler og overgrodd eføy.

Spitalfields market er et av Londons beste. Foto: Britain on View
Spitalfields market er et av Londons beste. Foto: Britain on View Vis mer


På en søndag:


Sharon er tydeligvis glad i Øst-London, for hun anbefaler Spitalfields Market på en søndag. Her er det mange spennende boder som selger stilige smykker og funky klær.

- Etterpå drar man til puben White Hart (89 Whitechapel High St.) for en drink ... kanskje er du heldig og treffer Tracy Emin (kjent moderne kunstner, red.anm,), for hun er en stamgjest.

Hanne anbefaler også Øst-London, og mener Colombia Road Flower Market er vel verdt et besøk.

Alison anbefaler en spasertur i Hampstead Heath, et besøk til Kenwood House, som ligger i parken, og en skikkelig sunday roast i en av de lokale pubene etterpå.

Lee driver selv en gastropub, og anbefaler et besøk til en av Londons mange fine gastropuber på en søndag.

- En sunday roast, søndagsavisene, en pint med real ale foran peisen, og søndagsfotballen på tv-skjermene.

På en regnværsdag:

Alison foreslår å gå på kino, og så på en pub. Hanne mener det samme, men anbefaler helt spesifikt Electric Cinema i 191 Portobello Road.

- Her har de dype lenestoler, eller til og med sofa, hvis man er to, og alkoholservering inne i salen.

I motsetning til Alison, som synes Madame Tussauds er oppskrytt, mener Sharon at vokskabinettet duger på en regnværsdag. Lee anbefaler et besøk til et av Londons spennende museer: Tate Modern, Science Museum, Natural History Museum, Victoria & Albert, British Museum eller Imperial War Museums.

Ekte londonere:

Mange av Londons innbyggere kommer fra helt andre steder. Det gir London den unike miksen av mennesker. Men hvordan er egentlig londonere?

- Karrierelondonerne, de som haster frem og tilbake til jobb på tuben, bussen etc., har det alltid travelt, er utålmodige, relativt uvennlige og de fleste ville ikke hjelpe deg selv om du besvimte på gaten rett foran dem. Resten av londonere, de som ikke er så storbystressede, er "jordens salt", genuine, moralske og verdsetter familieverdier ... i hvert fall de jeg kjenner, sier Sharon.

- Londonere vet hvor de er på vei og hva de skal. De er hjelpsomme dersom turister spør om noe, men sier høyt ifra hvis turistene står på venstre side i rulletrappen i undergrunnen, samler seg i grupper rundt utgangene til tog- og undergrunnsstasjonene, eller går av undergrunnen og stopper rett utenfor for å lese kartet, slik at andre passasjerer skumper inni dem. Min oppfatning er at de liker å være litt gretne på grunn av dårlig vær, eller forsinkelser i undergrunnen, for eksempel, sier Alison.

Lee er jo en londoner selv, men han mener de er en utdøende rase.

- De ekte cockneyene fra Øst-London reflekterer hvordan ekte londonere er. Dessverre er de en døende rase. Arbeiderfolk som er snille, generøse, med en fantastisk humor, og som er veldig stolte over hvor de kommer fra.

Beste med byen:

- London er byen som aldri sover, og du kan alltid finne på noe, uansett hvilken tid det er på døgnet, mener Sharon.

- Det er alltid noe å finne på - hver eneste kveld i uken. Livemusikk, teater, stand-up show, sier Alison.

- Aldri en kjedelig stund i London. Og det som gjør byen så spennende er i stor grad alle de rare menneskene, mener Hanne.

- Det beste med London er at byen er så multikulturell, mener Lee.

Restauranttips

Sharon har mange favoritter, men for et sommerbesøk anbefaler hun
The Belvedere i Holland Park i Vest-London, som ligger inne i selve parken og har en flott vinterhage som ser ut som et art deco terom. Hun anbefaler et besøk på det sterkeste.

Et litt saftig tips fra Alison er Coffee, Cake and Kink (61 Endell St.) i Covent Garden, som ikke egentlig er en restaurant, men et erotisk galleri med kafé. Ikke noe for de skvetne og blyge, men stedet har veldig god kaffe og vennlige servitører.

- Ta med en venn som er åpen for det meste, sier Alison.

Hanne anbefaler en tur til Upper Street i Islington. Her kryr det av spennende restauranter. Hun anbefaler spesielt Gallipoli (102, 107 og 120 Upper St.) , en tyrkisk restaurant som er så populær blant islingtonerne at den har tre lokaler i Upper Street - Gallipoli, Gallipoli Again og Gallipoli Bazaar. For en skikkelig matopplevelse, er Les Trois Garcon (1 Club Road) i Øst-London er absolutt verdt et besøk, selv om den er litt dyr.

Lee holder også en knapp på Gallipoli, og mener du får byens beste thaimat på The Peppere Tree (19 Clapham Common South Side), som ligger i et livlig område sør for Themsen.

Har du noen gode tips du deler med andre? Skriv i debattforumet under!

Denne artikkelen ble publisert første gang i desember 2006.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!