Antarktis har blitt et populært reisemål, men nå innføres restriksjoner for å beskytte det sårbare økosysteme. Foto: Lewis Yeager
Antarktis har blitt et populært reisemål, men nå innføres restriksjoner for å beskytte det sårbare økosysteme. Foto: Lewis YeagerVis mer

Innfører restriksjoner på turisme i Antarktis

Arktiske cruise har bredt om seg i takt med klimaendringene, men nå settes foten ned.

Det er litt ironisk at turiststrømmen til både Arktis og Antarktis har økt ettersom alvoret med klimaendringene har begynt å gå opp for folk flest. De sårbare områdene som blir hardest rammet av klimaendringer, virker forlokkende på mange turister.

I løpet av de siste årene har antall cruisebåter fullastede med turister som har seilt i Antarktis økt kraftig. Nå innføres nye restriksjoner for å redusere denne trafikken og beskytte det sårbare økosystemet. Det skriver Guardian.co.uk.

Cruiseskip med flere enn 500 passasjerer vil ikke få lov å sette noen av gjestene i land. Mindre cruisebåter får ikke lov å slippe i land mer enn maks 100 besøkende av gangen.

Les hvordan naturinteresserte turister kan gjøre vondt verre i kommentaren Hold deg hjemme, dumme turist.

Fra 6 500 til 45 000 besøkende

Alle de 28 landene som har skrevet under på Antarktistraktaten, har blitt enige om de nye restriksjonene etter at det ble lagt frem tall som viste at antall besøkende i Antarktis har økt fra 6 700 personer i 1992 til mer enn 45 000 i 2008.

Mister norge sin siste ekte villmark? Vi spør deg.

Miljøaktivister har lenge rop varsko over den sterke besøksveksten. Forskere er bekymret for at cruiseskipene kan bringe med seg fremmede arter som rotter, insekter og planter som kan ødelegge økosystemet. (Her er det mest sannsynlig snakk om virus ol. som disse kan overføre til dyrene som allerede befinner seg i Antarktis. De fleste fremmede arter vil ikke overleve de harde forholdene i Antarktis.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil forhindre ødeleggende ulykker

De nye restriksjonene er også innført for å hindre flere ulykker med skip i området. Mange av cruisebåtene som seiler i Antarktis er strengt tatt ikke bygget for slike forhold, og dermed er faren stor for at det skjer ulykker når de krasjer i isfjell. Bare i fjor ble seks ulykkestilfeller registrert.

Senest i desember i 2008 skjedde det en nestenulykke i Antarktis, da et argentinsk cruiseskip fikk sprekker i skroget og begynte å ta inn vann. I 2007 gikk cruiseskipet Explorer på et isfjell og sank, mens de 150 passasjerene måtte ut i livbåter før de ble reddet. Ulykken førte til at mengder med olje og drivstoff lekket ut i havet.