Hiv-smittede kan bli stoppet ved grensen til en rekke land.<br />
<br />
<i>ILLUSTRASJON: Per Ervland</i> Foto: Per Ervland
Hiv-smittede kan bli stoppet ved grensen til en rekke land.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per ErvlandVis mer

Ingen adgang for hivsmittede

NYTT: Hivpostive har ikke adgang til en rekke land og i flere, som for eksempel USA, er det restriksjoner.

En rekke land har innreiserestriksjoner for hivsmittede: Armenia, Bangladesh, Brunei, Fiji, Irak, Kina, Kuwait, Moldavia, Mongolia, Nord-Korea, Syd-Korea, Oman, Salomonøyene, Saudi-Arabia, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Taiwan, Thailand, USA, Venezuela og Vietnam.

Restriksjonene varierer. Noen nekter for eksempel hivsmittede personer som ønsker langtidsopphold opphold, dette gjelder for eksempel Ungarn. Andre land har totalt innreiseforbud: Russland, De forente arabiske emirater og Qatar. Dette ifølge TheBody og Aidsnet, et sveitsisk hiv- og aidsdokumentasjonssenter.

Ekstern lenke:
Se listen over land med restriksjoner for hivpositive

I strid med menneskerettighetene

- Vi er kjent med denne problemstilingen og vi synes det er diskriminerende. Vi finner det utrolig at det i 2005 kan være slik, også i land som har gode kunnskaper om hiv, slik som USA, som har restriksjoner, sier generalsekretæren i HIV Norge, Laila Thiis Stang til DinSide.

Også den svenske organsisasjonen for hivpositive er negative til disse reglene. FN anser disse reisereglene for å være diskriminerende og at de krenker menneskerettighetene.

- Mitt råd er å finne ut hvilke land som har slike restriksjoner før en reiser, sier Lasse Lindberg, informasjonsansvarlig for den svenske organisasjonen Riksförbundet för hiv-positive, til den svenske avisen Aftonbladets nettutgave.