Individualist eller rævdilter?

- Backpackeren er bare interessert i neste fest, sier en traveller. - Tøv, sier reiserådgiveren. - En backpacker er en bevisst induvidualist som vil lære verden å kjenne.

Siri Johnsen (30) har skrevet hovedfagsoppgave om backpackere.<br />
<I>Foto: Live Marstein</I>
Siri Johnsen (30) har skrevet hovedfagsoppgave om backpackere.
Foto: Live Marstein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når en er på backpackertur oppdager en ganske raskt at en ikke akkurat er noen Amundsen. Den store opplevelsen er først og fremst personlig, og ikke noen opplevelse for verden, ler Siri Johnsen (30), førstekonsulent ved senter for samiske studier på universitetet i Tromsø.

Hun har skrevet hovedfagsoppgave i sosialantropologi om backpackere, eller ryggsekkturister. I en perioden på et halvt år reiste Johnsen sammen med andre backpackere rundt i området Nusa Tenggara i Indonesia. Jalan Jalan – en sosialantropologisk analyse av backpackere i Indonesia heter oppgaven.

De mest fantastiske stedene

Hva skiller en ordinær turist fra en ekte backpacker?

- Reisemønsteret er annerledes. Mens en ordinær pakketurist holder seg på ett sted, vil backpackeren se mest mulig. En backpacker har også mer tid, og han holder seg sjelden mer en 5- 6 dager på ett sted. Hun tenker: Dette landet kommer jeg aldri tilbake til, derfor må jeg få sett mest mulig.

- Men hva er det backpackeren vil se?

- Han vil gjerne se noe av det ekte landet, og ikke bare selgere og massevis av turister. Likevel er det sånn at uansett hvor han reiser er det mange som har vært der før han. Og det er mange backpackere der også, fastslår Johnsen.

Grunnen til at backpackerne er å finne i store mengder enkelte steder i verden som for eksempel i Indonesia, er ifølge den selverklærte profesjonelle globetrotteren Jens A. Riisnæs, at de drar til de mest fantastiske stedene.

- De finner frem til de mest spesielle stedene over hele verden. De reiser kanskje en gang, og skal deretter hjem å gjøre det de selv mener er fornuftig. Selv skal jeg til Vest-Kina, og der forventer jeg å se utallige travellers simpelthen fordi det er her de flotteste stedene i Kina er, sier Jens A. Riisnæs til DinSide Reise.

Riisnæs ga i fjor høst ut boken Verdens viktigste. 229 reisemål for livet sammen med Ragnar Hatlem.

Induvidualister

- Jeg har lagt frem forslag om at oljefondet burde deles ut til befolkningen som reisestipender, sier Jens A. Riisnæs.
- Jeg har lagt frem forslag om at oljefondet burde deles ut til befolkningen som reisestipender, sier Jens A. Riisnæs. Vis mer

- Backpackere er individualister i langt større grad enn for eksempel de gamle hippiene som reiste på den oppkjørte hippiruta gjennom Afghanistan og India. Det finnes ingen typisk backpacker. For bak enhver reise ligger det en historie.

- Men hvordan kan det da ha seg at hele gjengen samler seg i Khao San Road i Bangkok?

- Man blir sliten av å reise. Selv jeg trenger et kulturelt pusterom. Det er da man søker til steder som er kjent, og hvor en forstår kodene og hvor en kan hvile, sier Riisnæs.

-- Du sier ikke dette bare fordi du er redd for å få backpackerne på nakken da?

- Nei, overhodet ikke. Backpackerne er vår tids dannelsesreisende. Det å reise er bra for å bli kjent med verden og seg selv. Jeg synes vi skal bruke oljefondet til å skrive ut reisestipendier til alle nordmenn. Det vil landet ha utbytte av i form av økt kunnskap, brumler Riisnæs bestemt.

Siri Johnsen trekker i sin hovedfagsoppgave i sosialantropologi frem kilder som hevder at backpackere eller ”reisende” utvikler en reisekultur hvor deltakerne opptrer noenlunde likt og besøker de samme stedene. Hun viser også til kilder som mener at backpackere mangler respekt for samfunnene de besøker og legger igjen så lite penger at befolkningene i landene de besøker ikke sitter igjen med noen form for fortjeneste.

Backpacker versus traveller

- Forskjellen på en backpacker og en traveller er at backpackeren bare vil feste og den andre gruppen gjerne vil oppleve og forstå kulturen, sier Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Forskjellen på en backpacker og en traveller er at backpackeren bare vil feste og den andre gruppen gjerne vil oppleve og forstå kulturen, sier Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

- En backpacker er en ungdom som kun tenker på hvilket dop en bruker på hvilket sted. De har planer om å bli ute ett år, men etter tre måneder sitter de og griner fordi de har festa bort alle pengene. En traveller er derimot en som reiser i samfunnet han besøker, og forsøker å forstå kulturen og historien.

Dette sier Solveig Busk Halvorsen (34) som nylig kom hjem etter å reist jorda rundt i vel fjorten måneder. Selv omtaler hun seg selv som traveller.

- Både backpackerne og såkalte travellers reiser i melkeruter til de samme stedene. Forskjellen er at travellers vil leve seg inn og integrere seg i de forskjellige kulturene de møter.

- Enkelte hevder både reisende og backpackere er en uting fordi de legger svært lite penger igjen i samfunnene de besøker?

- Det å reise slik jeg har gjort er klart en low-budget-greie. Selv la jeg igjen 130 – 140.000 kroner på det året jeg reiste. Gang det med det antall reisende og det blir raskt mye penger ut av det, sier Halvorsen.

Også Jens A. Riisnæs mener turisme uansett slag, er positivt for små, utsatte samfunn.

- Turismen gir folk mulighet til å bevare kulturen sin. Se bare på Bali: Her har folk ønsket å ha midler til å gjennomføre sin religiøse ritualer. Før turismen kom hadde de bare noe puslete greier, men etter år med mange besøkende har folkene der fått anledning til å utføre sine ritualer slik de selv ønsker de skal gjennomføres.

Meningene om reiseform er mange. Men at vi reiser mer enn tidligere, det er i hvert fall udiskutabelt: Tall fra statistisk sentralbyrå viser at nordmenn i 2000 reiste mer enn de har gjort i løpet av 90-tallet. I 2000 reiste hver nordmenn på cirka 1,5 ferietur. Kurven for antall reiser per nordmann har økt fra 1,3 i 1994.

Mer om backpacking

 • Slik realiserer du reisedrømmen
  - Turid Olsen og Trude Hauge har reist i et halvt år – se jentenes tips.

 • Slik drar du på langtidsferie
  - sjekk våre budsjett-tips.

 • Ti på topp med ryggsekk
  - Vi har sjekket de mest populære reisemålene for ryggsekkturistene..

 • Verdens billigste land
  - 740 kroner dagen i Laos, eller hva med 3.040 kroner i New York.

 • Slik finner du de billigste flybillettene
  - enkle veier til lavprisbillettene.

 • Drømmereiser jorda rundt
  - partyruta eller reise med kulturelt alibi?
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!