Fargerike indere er et vakkert syn. De er overalt, både i og utenfor toget.
Fargerike indere er et vakkert syn. De er overalt, både i og utenfor toget.Vis mer

India på skinner: Et ristende eventyr

I 25 timer ristes jeg gjennom India. Fra Varanasi i vest til Mumbai (Bombay) i øst går ferden med Indias tryggeste transportmiddel - toget.

På togstasjonen i Varanasi vrimler det av mennesker, dyr, selgere og underlige lukter. Med forhåndsbestilt billett leter jeg etter navnet mitt på de lange listene som henger nede på perrongen. Der finner jeg hvilken vogn jeg skal ha, og kommer meg til slutt inn i toget.

Lenker og lås

Vinduer med jerngitter, gulv som foreløpig er ganske rene og benker som hurtig fylles opp av indere, er det første jeg møter. I teorien skal det være plass til tre personer per rad, men virkeligheten er ganske annerledes. Familiemiddagen skal inntas, og alle samles på en benk. Om kvelden tar man ned to benker som henger fast i veggen, og vips –så har man tre senger.

Jeg lenker sekken min fast til vinduet, med kjetting og hengelås. Faren for å bli frastjålet bagasjen på en togtur i India er stor, så sikkerhetsutstyr anbefales!

India på skinner: Et ristende eventyr

  1. Fakta om India
  2. Tog i India: Fakta og priser

Engangskeramikk

Klokken 11.30 en varm formiddag ruller toget endelig ut fra stasjonen. Noe som minner om frisk luft, siver inn i kupéen. Vi humper av gårde i et behagelig tempo, og Varanasi by forsvinner sakte i det fjerne. Lavland blir erstattet med høyland, og toget slingrer seg over lange sletter med trær i alle fasonger. Underveis stopper vi på små stasjoner, hvor ropende selgere tilbyr lettspist mat og røyk. Teen blir servert fra kjele. Krusene er av engangstypen selv om de er av keramikk. Når du har drukket opp, kaster du bare kruset ut gjennom vinduet.

Hull i gulvet

I løpet av 25 timer må man før eller siden på do… Jeg anbefaler før! Etter hvert som timene går blir området rundt dette lille hullet i gulvet glattere og glattere.
Det er nemmelig ikke så lett å sikte når toget humper frem og tilbake. Det oser stramt av gammel urin, og selgerne har dessverre ingen neseklyper i kurvene sine! Men i nødens stund må vestlige neser justeres. Må man så må man. Husk for all del dopapir!

Nattens vugge

Solen etterlater de vakreste farger før den forsvinner til andre land. Fugler flyr inn i solnedgangen og inderne legger benkene ned. Dagen er over, og jeg ser frem til å køye etter mange timer på baken. Stillheten senker seg, og etter hvert høres kun den jevne dunkingen fra toget. Jeg blir vugget i søvn. Hvilken luksus!

Trygt blir jeg fraktet kilometer etter kilometer gjennom India, og da solen igjen viser seg, er Mumbai ikke så langt unna. Varm te og et stort smil er en god start på dagen. Nysgjerrige indere med varierende engelskkunnskaper prøver å få i gang en samtale.

”Where are you from?”
“Norway”
“Ah…Noray! America?”...

Siste stopp

Slummen er det første tegn til storby. Den følger oss i flere timer før vi endelig når inn til Mumbai. Et langt døgn på et humpete tog gjennom India er over. Det er bare å låse løs bagasjen, strekke seg, og entre nye eventyr.