India barbert for småpenger

India har fått et problem - de mangler rett og slett mynter til å drifte jernbanen.

 Foto: Dag Erik Grøtnæs
Foto: Dag Erik GrøtnæsVis mer

Utrolig men sant. I Kolkata (Calcutta) har man merket en betydelig økt etterspørsel etter mynter den siste tiden. Jernbanen og lokale forretninger har store problemer med at det er for lite mynter i omløp til at kundene får benyttet tilbudene deres, skriver Sydney Morning Herald.

Forklaringen på problemet er oppsiktsvekkende og skaper hodebry for indiske myndigheter. Etterspørselen etter mynter i Kolkata eksploderte etter at det ble kjent at 100 en-rupier ble kjøpt på svartebørsen for 125 rupies. Disse blir kjøpt opp av illegale smelteverk i Kolkata. Disse smelter myntene og sender dem til Bangladesh hvor de blir behandlet og omstøpt til blant annet barberblader.

Det er det lokale politiet som har klart å spore hvor det har blitt av alle myntene. Frem til den første uken i juni var etterspørselen etter mynter normal. Da distribuerte Reserve Bank Of India en halv million mynter om dagen til Kolkata. Nå har dette steget til to millioner mynter om dagen.

Ett barberblad i Bangladesh koster fire rupies, og når de kan produsere fire barberblad ut av én rupie, er det innlysende at dette er god butikk for de involverte, forteller visepolitimester i Kolkata, Gynwant Singh til avisen.

I tillegg er rupiene laget av rustfritt stål.