Ikke vær den som skaper kø på flyplassen

I julerushet vil du ikke være den som sinker andre.

KØ: Er det du som skaper propp i systemet? Foto: Øivind Idsø
KØ: Er det du som skaper propp i systemet? Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagene fremover er det full rulle ved norske flyplasser. Folk skal hjem til jul, og det skaper travle tider og tilløp til kø. Bedre blir det ikke av forsinkelser og snøkaos som mange opplever nå.

Beregn god tid

Og her er et godt tips - vær på flyplassen i god tid. Selv om flyplassene er forberedt på store passasjertall og har kalt inn ekstra bemanning, er det likevel sannsynlig at innsjekkingsprosessen og den etterfølgende sikkerhetskontrollen tar lenger tid enn normalt. Ikke så underlig når folk som vanligvis ikke flyr så mye skal på farten, og mange kanskje skal drasse med seg både det ene og det andre hjem i bagasjen.

Ikke skap kø i sikkerhetskontrollen

Ingen liker å stå i endeløs kø gjennom sikkerhetskontrollen. Og særlig ikke fordi noen av passasjerene ikke har fulgt med i timen og forberedt seg skikkelig. Pass på at du ikke er en av dem som irriterer andre ved å sinke køen gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette må du huske på:
Husk at væskerestriksjonene fortsatt gjelder. Pass på at du pakker eventuelle parfymegaver eller vinflasker i bagasjen du sjekker inn. Har du toalettsaker i håndbagasjen må du huske at du bare kan ta med 10x1 dl-beholdere. Disse bør du pakke inn i en plastpose allerede før du stiller deg i sikkerhetskøen.

Forbered deg på kontrollen ved å ta av deg jakken på forhånd. Det beste er også om du tømmer lommene for småpenger, nøkler og mobiltelefon før du er fremme ved båndet. Putt det i vesken din så lenge, hvis du har noen. Det samme gjelder laptopen, som skal ut av pc-vesken og ligge for seg selv i en plastboks.

Fjern beltet og skoene med en gang du er fremme ved benken der ting skal legges i plastboksene. Det tar ekstra lang tid med sjekken dersom du må gjennom to ganger fordi du ikke tok av deg skoene med én gang.

Andre blemmer det er lett å gjøre

Du kommer for sent til innsjekking. Vær nøye på å få med deg når innsjekkingen stenger. Særlig lavprisselskaper er strenge på dette. Du kan ikke komme 40 minutter før avgang hvis innsjekkingen stenger 40 minutter før. Legg inn sikkerhetsmargin i tilfelle trafikkforhold gjør at du blir forsinket.

Du merker ikke bagasjen din. Som regel går jo dette bra, men det er utrolig kjipt når kofferten ikke dukker opp på bagasjebåndet ved ankomst. Særlig hvis den er full av julegaver til kjente og kjære. Har du ikke merket den skikkelig med navn og telefonnummer, kan det bli vrient å finne den igjen. Bagasjelappen flyselskapet klistrer på kan falle av. Se tips om hvordan du unngår å miste bagasjen her.

Du suser rundt i taxfreebutikken på jakt etter siste gave, og kommer for sent til ombordstigning. Dette skjer på nesten hver eneste flyavgang, skal vi tro oppkallingen vi hører på flyplassene. Men det er i beste fall du blir kalt opp på lydanlegget, og flyet (og et par hundre medpassasjerer) venter på deg. I verste fall mister du flyet (dette kan skje om du bare reiser med håndbagasje).

Du pakker for tung. Det er maksgrenser både på håndbagasje og innsjekket bagasje. Overdriver du, kan det både ta mye ekstra tid og koste dyrt.

Pakketips? Se så mye han får plass til i en liten kabinkoffert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer