Tyske helsemyndigheter advarer folk mot å spise agurk, tomat og salat i Tyskland.  Foto: Colourbox
Tyske helsemyndigheter advarer folk mot å spise agurk, tomat og salat i Tyskland. Foto: ColourboxVis mer

Ikke spis dette i Tyskland

Advarer mot EHEC-utbrudd.

Helt siden andre uken i mai har det pågått et stort utbrudd av sykdomsfremkallende E. coli-bakterier, EHEC (som betyr Enterohemoragiske E. coli) i Nord-Tyskland og flere andre delstater.

Så langt er det meldt at over 200 personer har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine hjemmesider.

Tyske myndighetene jobber å finne smittekilden, og foreløpige resultater peker mot tomat, agurk og salat.

Blodig diaré

Ifølge Mattilsynet ble det opplyst på en pressekonferanse i går at E. coli-bakterier er blitt påvist i et parti med agurker fra Spania. Foreløpig vites det ikke om dette er smittekilden.

Befolkningen og turister blir nå frarådet av de tyske helsemyndighetene til å spise tomat, agurk og salat inntil videre.

Symptomer er blant annet blodig diaré. Skal du til Tyskland eller har du nylig vært der? Da bør du være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom du får symptomer på EHEC-sykdom i løpet av cirka to uker etter et opphold i Tyskland.

Hittil er de fleste smittede voksne kvinner.

Syv dansker smittet

Nå holder Mattilsynet på å finne ut om de mistenkte varene er distribuert til Norge. Foreløpig er det ikke meldt om sykdomstilfeller i Norge.

Syv dansker ble nylig smittet av den farlige bakterien etter at de var i Tyskland. Disse fikk blant annet blodig diaré og magesmerter, ifølge fpn.dk

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pasientene holder på å komme seg, men vi forventer å se noen flere tilfeller fordi legene rundt i landet har blitt oppmerksomme på bakterien, sier Kåre Mølbak, overlege ved Statens Serum Institut, til den danske avisen.

Mattilsynet i Danmark, Fødevarestyrelsen, råder også folk å holde seg unna spanske agurker.