Ikke sitt her!

Det dobler risikoen for en spesiell helsefare.

Ikke sitt her!
Publisert
Sist oppdatert

Styr unna vindussetene ved langdistanseflygninger, råder nederlandske forskere.

Det dobler nemlig faren for blodpropp, melder Daily Mail.

Risikoen er enda større for fete passasjerer. De har en seks ganger større sjanse for en potensielt dødelig blodpropp ved vinduet enn hvis de sitter ved midtgangen.

Les også: Flyskrekken er ikke verst ...

Lett å sove ved vindu

Forskerne tror en av hovedårsakene til den økte faren er at passasjerer som sitter ved vinduet sovner lettere.

Å sove i flere timer etter hverandre kan heve risikoen for dyp venetrombose (DVT). DVT er en blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i leggen, lårene, bekkenet eller arm og skulderområdet.

Komplikasjoner inntreffer hvis tromben (blodproppen) følger med blodstrømmen til lungene, hvor den kan forårsake lungeemboli. Tromben kiler seg fast og blokkerer blodtilførselen til en større eller mindre del av lungen.

Les også: Overlev flyulykken

Ubehagelig stilling

Studien ved Leids Universitair Medisch Centrum viser at vinduspassasjerer hadde dobbelt så stor sjanse for DVT enn personer som satt ved midtgangen. Reisende i midtsetet hadde ingen økt risiko.

Passasjerer ved vinduet er gjerne tvunget til å sitte i mer ukomfortable stillinger, tror forskerne.

Se hvor du sitter tryggest

Reisesokker hjelper ikke

Å fly første klasse reduserte faren med 30 prosent. Preventive tiltak som å drikke vann hadde imidlertid ingen effekt. Tvert i mot så én alkoholholdig drikk ut til å beskytte mot blodpropp.

Forskerne ble også overrasket over å se at bruk av elastiske sokker på reisen var forbundet med økt risiko for DVT – uten at de kan se en klar årsak til dette, ifølge rapporten i fagtidsskriftet British Journal of Heamatology.

Informasjon fra 188 personer ble inkludert i undersøkelsen. 80 av disse hadde opplevd DVT på flyreise.

Få hjelp mot flyskrekk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer