Ikke sikkert du vil pakke julegavene i håndbagasjen

Du må nemlig kunne gjøre rede for hva pakkene skjuler.

IKKE HER: Ta gjerne med pakker, men ikke i håndbagasjen. Og det er ikke alt du kan ta med om bord. Foto: COLOURBOX.COM
IKKE HER: Ta gjerne med pakker, men ikke i håndbagasjen. Og det er ikke alt du kan ta med om bord. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede denne uken begynner juletrafikken på flyplassene. Trafikkmessig er det ikke mye å frykte, ettersom juletrafikken sprer seg over ganske mange dager. Men bagasjen kan skape utfordringer.

- Det som gjør juletrafikken spesiell er at folk reiser med mye bagasje, og når det blir mer bagasje enn vanlig blir det også litt mindre plass, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo Lufthavn.

Oppfordringen fra Oslo Lufthavn er å møte opp i god tid og sende alle innpakkede julegaver som innsjekket bagasje. Samme oppfordring er verdt å notere seg, også om du reiser fra andre flyplasser.

Se hva slags behandling bagasjen får på sin vei: Vi sjekket inn en koffert med kamera, og sendte den med bagasjebåndet

Kanskje må du åpne gavene før jul ...

Det er ikke andre regler i sikkerhetskontrollen selv om det er jul. Og det hjelper ikke om det er en sirlig innpakket julegave fra tante Serina.

Du er ansvarlig for å vite hva det er du har med deg i håndbagasjen.

Kan du ikke gjøre rede for hva som er i pakken, må du ifølge Westher Andersen åpne den i sikkerhetskontrollen.

SEND PAKKENE I INNSJEKKET BAGASJE: Møt opp i god til og send pakkene i innsjekket bagasje, er rådene fra medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Foto: KRISTIN SØRDAL
SEND PAKKENE I INNSJEKKET BAGASJE: Møt opp i god til og send pakkene i innsjekket bagasje, er rådene fra medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ødelegge julegaver. Det er ingen god følelse, og vi håper folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier Andersen.

Les også: Se alt hittegodset ingen gidder å hente

Se opp for gavepakker med kosmetikk og spekefat med kniv

Det er vanlige regler for hva du kan ta med deg i håndbagasjen.

Hva skjer med tingene?

Dersom du har med deg ting i håndbagasjen som blir stoppet, får du ikke passere før dette er fjernet fra håndbagasjen din. Du kan da velge om du vil sjekke det inn som vanlig, innsjekket bagasje eller du kan gå til Hittegodsavdelingen og be om at det oppbevares der eller sendes hjem derfra. Du kan også velge å avgi gjenstanden til destruksjon.


Parfyme, alkohol og kremer er gaver med flytende innhold er fortsatt ikke tillatt i håndbagasjen i mengder over 100 milliliter. Har du mistanke om at gaven du har med deg kan være flytende, er det med andre ord smart å legge dette i innsjekket bagasje.

- En annen populær gave er spekemat med medfølgende kniver, noe som heller ikke kommer igjennom kontrollen, sier Andersen.

- I tillegg kan mat og kaker fort blir problematisk, legger han til.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men noen julekaker inneholder for eksempel krem som betegnes som flytende.

Du kan altså trygt legge tørre julekaker, formkaker og kjeks i håndbagasjen, men alle kaker med smørbart fyll må bli hjemme. Eller pakkes i innsjekket bagasje.

Tillatt og ikke tillatt i håndbagasjen

VÆSKER: Du kan kun ha med væsker i volum på inntil 100 milliliter, og dette må passe i én plastpose. Væske er alt som er flytende, smørbart eller i gassform. Eksempelvis vann, brus, vin, smørepålegg, gelé, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser og gjenstander med lignende konsistenser. Beholdere som inneholder væske sammen med noe annet, for eksempel hermetisk frukt i lake, regnes også som væske.
MAT KAN OGSÅ VÆRE VÆSKER: Kaker som inneholder krem, eller annet flytende eller smørbart fyll, er ikke tillatt.
SPISSE GJENSTANDER: Kniver og sakser er ikke tillatt, kun dersom bladlengden er mindre enn 6 cm. Du kan ikke ha med barberblad, men engangshøvler går greit. Neglefiler og strikkepinner går også, men ikke isbrodder!
VERKTØY: Du kan ha med håndjern men ikke lommelykt.
Hos OSL/Avinor på nett finner du en detaljert oversikt over hva som er tillatt og ikke tillatt i håndbagasjen. Dette er kun utdrag fra denne listen. Du kan sjekke selv ved å klikke her.


Pakk godt!

Skal du reise med gaver du har fått fra andre, og som du ikke vet hva er, bør du spørre vedkommende som har gitt deg gaven om det er noe som er tillatt som håndbagasje, eller om det bør sendes i innsjekket bagasje.

Og merk deg unntakene. Spesielt dyre gaver, som for eksempel smykker, bør ikke sendes i innsjekket bagasje. Dette fordi det ikke er dekket av forsikringen dersom noe skulle skje.

Husk også å emballere ting skikkelig, når du pakker det ned. Det er du som er ansvarlig for å pakke slik at bagasjen tåler normal håndtering. Harde kofferter beskytter mer enn myke.

Les også:Tenk på dette når du pakker

Det er i tillegg smart å sjekke hva flyselskapet ditt tillater av bagasje, så slipper du problemer med overvekt.

Morgen- og ettermiddagsrush

Det er flere som reiser med mye bagasje i jula, enn ellers. Dette kan påvirke belastningen både i sikkerhetskontrollen og i innsjekk. Når det er mange som skal sende innsjekket bagasje, kan det bli kø ved bagasjebåndene.

- Spesielt mellom klokken 06.00 - 10.00 og 15.00 – 18.00 er det mange som reiser og derfor lurt å beregne mer tid enn vanlig. Det er bedre å være ute i god tid og få en fin start på juleferien, sier Andersen.

Vær forberedt i sikkerhetskontrollen

Her er flyplassens råd til hvordan du kan forberede deg til sikkerhetskontrollen, slik at det skal gå raskt unna:
  • Ta av vinterjakken, belter og vintersko før du går igjennom portalen.
  • Legg frem alle elektroniske gjenstander og beholdere med væske slik at de kan gjennomlyses separat.
  • Flytende væske skal være i beholdere på 100ml eller mindre og disse beholderne skal ligge i en lukkbar 1-literspose.
  • Hver passasjer kan kun ha med seg én pose med flytende væske

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer