Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto. Foto: ColourboxVis mer

- Ikke så farlig om piloten er full

Det var tilbakemeldingen flypassasjerene fikk da de reagerte på en snøvlete pilotstemme.

Denne ganske overraskende uttalelsen kom fra en representant for det russiske flyselskapet Aeroflot. Det var etter at 100 passasjerer ombord et Aeroflotfly gjorde opprør da de hørte at piloten snøvlet og gjentok seg selv over høyttalerne.

Flyet skulle ta av fra Moskva i retning New York 28. desember, men passasjerene krevde at en ny pilot tok over for den berusede mannen som satt i cockpit, skriver Telegraph.co.uks russiske korrespondent.

Kaptein Alexander Cheplevsky skal ha feiret sin bursdag dagen før, ifølge en russisk avis. Da han skulle annonsere flighten, snakket han snøvlete, og gjentok samme frase tre ganger. Det fortalte en russisk passasjer til avisen.

Passasjerene luftet sine bekymringer til flybesetningen, men ble bedt om å "ikke lage problemer" eller gå av flyet.

Panikken bredte seg i kabinen, og mange av passasjerene nektet å sette seg på plass. Dermed kom noen representanter for Aeroflot ombord for å berolige passasjerene.

- Det er ikke så farlig om piloten er full, sa en av representantene ifølge en journalist fra Moscow Times, som var ombord.

- Alt han må gjøre er å trykke på en knapp og så flyr flyet av seg selv. Det verste som kan skje er at han snubler over noe i cockpiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantene fra Aeroflot poengterte at det ombord også sitter en styrmann med samme utdannelse som piloten. Han kan fly flyet dersom det oppstår problemer.

Har også skjedd i Norge

- Alkohol og fly er ingen god kombinasjon, kommenterer Tor O. Iversen, informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet.

- Dette skjer ikke ofte i Norge at piloter har blitt tatt med promille i Norge, men vi har noen tilfeller de siste årene der utenlandske piloter er tatt i kontroll, sier Iversen.

Han nevner et tilfelle i Norge ganske nylig, da de ukrainske pilotene ombord et fraktfly ble tatt med promille på Flesland.

Ustø og blodskutt

Etter en halvtime med full forvirring ombord Aeroflotflyet, trådte kaptein Cheplevsky selv ut av cockpiten. Passasjerer har rapportert at han hadde blodskutte øyne og virket ustø.

Han skal ha foreslått at han kunne sitte stille i et hjørne, og la de tre andre pilotene ombord fly flyet. Han skulle ikke røre en eneste spak, sa han.

Situasjonen ble reddet av en russisk kjendisdame, Ksenia Sobchak, hvis far er en nær rådgiver av Vladimir Putin. Fra sitt sete på første klasse ringte hun ledelsen i Aeroflot, som lovet å ordne opp. Tre timer etter opprinnelig avgangstidspunkt kom et nytt flymannskap ombord, rapporterte Moscow Times.

Dette er promillegrensene

I Norge som i EU er reglene at piloter ikke kan ha mer enn 0,2 i promille ved starten av tjenesten, og de skal ikke ha drukket i løpet av de åtte siste timene før de setter seg bak spakene. Mange flyselskaper har enda strengere regler. Noen har innført nulltoleranse, og krever at pilotene ikke har drukket de siste 12 timene før flyvningen starter. Likevel rapporteres det hvert år om flere hendelser der piloter har vært beruset.

Sier piloten var edru

Aeroflot har i ettertid uttalt at kapteinen ble alkotestet og ikke var full.

Sist uke ble det imidlertid avslørt at piloten ombord Aeroflots innenriksfly som styrtet i september 2008 hadde alkohol i blodet. 88 personer ble drept i flystyrten.

I 1994 krasjet et Aeroflotfly i Sibir etter at kapteinen hadde latt sin 15 år gamle sønn ta over spakene. Ved et uhell ble autopiloten koblet ut, og flyet styrtet. Alle 75 personer ombord omkom.