Heathrow kom aller dårligst ut i prisundersøkelsen. Her fra Terminal 5. Foto: Wikimedia
Heathrow kom aller dårligst ut i prisundersøkelsen. Her fra Terminal 5. Foto: WikimediaVis mer

Ikke mye å spare på taxfree

Det er ikke så mye å hente på å handle på taxfree-butikkene i Europa.

Pleier du å handle i taxfree-butikkene på de store flyplassene i Europa? Det sparer du antagelig mindre på enn du tror.

Det er Centre for Retail Research som har gjennomført pristesten for prissammenligningstjenesten Kelkoo. De valgte ut 22 produkter, alt fra sminke og parfyme til elektronikk og brennevin, og sammenlignet taxfreeprisene ved ti av Europas største flyplasser med prisene på produktene i vanlige butikker.

Resultatet viste at det er veldig varierende hvor mye man sparer på å kjøpe i taxfreebutikken. Aller verst ut kom Heathrow. Her var besparelsen i forhold til vanlig butikkpris bare 3,1 prosent. Best ut kom Lyon, der besparelsen var 11,9 prosent.

Her er oversikten:
Prosenten indikerer gjennomsnittlig prisbesparelse på å kjøpe de 22 varene på flyplassen fremfor i landets vanlige butikker.

London Heathrow - 3,1 prosents besparelse
Berlin Schönefeld - 4,6 prosent besparelse
Roma Fiumicino - 4,7 prosent besparelse
Madrid Barajas - 4,7 prosent besparelse
Barcelona El Prat - 5,0 prosent besparelse
London Gatwick - 5,0 prosent besparelse
Frankfurt am Main - 5,6 prosent besparelse
Amsterdam Schipol - 6,1 prosent besparelse
Paris Charles de Gaulle - 11,5 prosent besparelse
Lyon Saint Exupéry - 11,9 prosent besparelse

Her er eksempler på produkter som ble pristestet: Lancôme Trésor parfyme, Estée Lauder Advanced Night Repair, Toblerone, Guylian Belgian Seashells, Johnnie Walker Red Label whisky, Absolut Vodka, Marlboro Reds, Rothman, Apple iPAD, D&B Hobo skulderveske. Les mer om undersøkelsen hos Kelkoo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparer du på taxfree i Norge?

For oss nordmenn er det helt klart penger å spare på å handle alkoholvarer i taxfree-butikken. Se denne artikkelen for å se hva vi kjøper mest av, og hvor mye vi sparer på taxfreehandelen. Men hva med andre varer? DinSide gjorde i fjor høst
pristester der vi sammenlignet prisene på utvalgte kosmetikkprodukter og godterier med prisene i vanlige butikker. Konklusjonen ble at det var ganske mye å spare på å handle kosmetikk på taxfree - noen av varene var hele 55 prosent billigere i taxfree-butikken. Husk også at du får disse lave taxfreeprisene også om du flyr innenlands. Det stiller seg litt annerledes med godterier. Godteprisen bør være minst 12 prosent lavere enn i vanlig butikk, fordi godteriet skal være momsfritt. Vår undersøkelse viste imidlertid at bare halvparten av produktene vi testet faktisk var 12 prosent lavere.

Merk at konklusjonen om at både alkohol og kosmetikk er billigere å handle på taxfree-butikken gjelder dersom alternativet ditt er å handle i vanlig butikk i Norge. Hvorvidt du bør kjøpe den dyre hudkremen i taxfree-butikken på Heathrow eller Schipol er vanskelig å si. Da bør du på forhånd sjekke prisen i den norske taxfree-butikken, så du kan sammenligne når du er i taxfree-butikken i utlandet. (Travel Retail Norway, som driver alle taxfree-butikkene ved Avinors flyplasser, har alle sine priser på nett.)

Enda billigere på nett

Kelkoo er som nevnt en prissammenligningstjeneste på nett. Deres utgangspunkt for å gjennomføre denne prisundersøkelsen var å finne ut om taxfree-butikker hadde lavere priser enn nettbutikker. De fant at mens man gjennomsnittlig kunne spare 6-10 prosent på å handle i taxfree-butikken i forhold til i vanlig butikk, sparte man rundt 12 prosent ved å handle på nettet fremfor i vanlig butikk. Det er verdt å merke seg at disse tallene ikke nødvendigvis vil stemme for oss nordmenn. Kelkoo sjakket nettbutikker i de europeiske landene flyplassene i listen ligger, og skal nordmenn handle fra utlandet, vil både frakt og toll gjøre varene dyrere.