Husk å legge en lapp med kontaktinfo INNI kofferten din når du pakker. Foto: Colourbox
Husk å legge en lapp med kontaktinfo INNI kofferten din når du pakker. Foto: ColourboxVis mer

Ikke mist bagasjen på flyturen

En av hundre mister bagasjen. Slik unngår du at det blir deg.

Hvert år rotes det bort 25 millioner kofferter og bager på verdens flyplasser. Og sommer er høysesong for flyreisende, og dermed er det typisk at det i ukene fremover rotes bort mest bagasje.

Du er jo riktig uheldig hvis du blir den ene av 100 som ikke får bagasjen din på bagasjebåndet etter landing. Men det er veldig kjedelig hvis dette rammer, særlig hvis du er på vei på ferie, og må klare deg deler av dagene uten tingene dine.

Hvor er det at det skjærer seg? Ifølge en undersøkelse det australske reiseselskapet Flight Centre har gjort, forsvinner 50 prosent av disse 25 millioner koffertene i transfer. Det skriver News.com.au. De kommer altså ikke med på neste fly når du reiser med mellomlanding. 16 prosent rotes bort på vei til flyet allerede etter innsjekking. 13 prosent forsvinner fordi passasjerer tar feil bagasje fra bagasjebåndet, feil med bagasjelappen eller fordi de ikke kom gjennom sikkerhetskontrollen.

SAS med nye bagasjeregler

Hvordan skal du best mulig forebygge at din koffert havner på ville veier når du skal ut og fly? Her er noen tips:

  • Merk bagasjen godt med navn, telefonnummer, e-postadresse og adresse hjemme og på feriedestinasjonen.
  • Legg en godt synlig lapp inni kofferten der samme info står. Spesifiser med datoer når du befinner deg hvor i løpet av ferien, dersom du reiser rundt fra sted til sted.
  • Sjekk inn i god tid. Da er sjansen større for at bagasjen din rekker å komme med ombord. Se at riktig destinasjon står på bagasjelappen som festes på kofferten.
  • Fjern alle unødvendige stropper og remmer som kan gjøre at kofferten eller bagen henger seg opp i ting på vei langs transportbeltet.
  • Prøv å unngå mellomlanding. Hvis du må ha mellomlanding, så sjekk at bagasjelappen personalet setter på i innsjekking er riktig - altså at bagasjen din er sjekket inn helt frem til destinasjonen.
  • Ta godt vare på bagasjekvitteringen. Disse må du ha for å få igjen kofferten om den blir borte.
  • Still deg opp ved bagasjebåndet straks du er ute av flyet. Da unngår du at noen ved en feiltakelse (eller med vilje) spaserer avgårde med din koffert. Men ikke lim deg oppi bagasjebåndet. Det irriterer alle andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporter og beskriv innholdet

Dersom bagasjen din likevel skulle forsvinne, så rapporter straks til serviceskranken som finnes i bagasjehallen. Beskriv koffert og innhold nøye. Pass på å få gitt riktig info om hvor du oppholder deg, slik at bagasjen blir sendt riktig når den dukker opp.

For å unngå at en eller flere dager av ferien din blir ødelagt fordi bagasjen er borte, bør du pakke med noen plagg i håndbagasjen. Undertøy, en ren t-skjorte og et par sokker er smart.