Ikke legg nettbrettet i hattehylla

Store sjanser for at det blir ødelagt.

<b>DEN SKUMLE HATTEHYLLA:</b> – Hattehyller kan for øvrig lett bli gjenstand for mange ergrelser blant passasjerer, advarer Roald Stigum Olsen, pressetalsmann/senior informasjonsrådgiver i Tryg.  Foto: Per Ervland
DEN SKUMLE HATTEHYLLA: – Hattehyller kan for øvrig lett bli gjenstand for mange ergrelser blant passasjerer, advarer Roald Stigum Olsen, pressetalsmann/senior informasjonsrådgiver i Tryg. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skader på nettbrett og lignende er et økende problem for mange reisende, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann og senior informasjonsrådgiver i Tryg, til DinSide.

Han vil advare flypassasjerer mot å legge nettbrett i hattehylla.

– Antallet nettbrett har økt veldig siste to årene, mange er i dag på flyreise med nettbrett. Antallet skader har naturligvis økt veldig siste årene fordi antallet nettbrett har økt i samme periode, forteller Stigum Olsen.

Forsikringen dekker det ikke

Det er ikke like problematisk med PCer i hattehylla, fordi PCer klappes sammen under transport og skjermen blir beskyttet bedre enn på et nettbrett.

– Størrelsen på nettbrettene tilsier at skjermen, som ligger delvis ubeskyttet i hattehyllen, er svært utsatt for skader. Skadene skjer ved at bagasje forskyves under transport eller ved at ting blir plassert oppå nettbrettene i hattehyllen. I hattehyllene kan bagasje og der du legger nettbrett forskyve seg under flyturen, medpassasjerer kan plassere tunge og kantede ting oppå din håndbagasje, og flypersonale kan også hjelpe til med å "stue" godt i hattehyllene, advarer Stigum Olsen.

Problemet er at forsikringen kun dekker "skadeverk". Det er når noen på "rettstridig måte" skader dine gjenstander.

– Hattehyllesaker vil derfor sjelden være dekket av reiseforsikringen fordi skaden ikke kan knyttes til én konkret person/handling, sier han.

Les også: Dyrt å glemme ting på reisen - reiseforsikringen dekker ikke glemte ting

Oppdager det for sent

Nøyaktig hvor mange som har fått nettbrettet sitt ødelagt av tung bagasje i hattehylla, vites ikke. Men det er trolig mørketall. Ofte finner vedkommende ut at gjenstanden er ødelagt etter flyreisen.

VÆR FORSIKTIG MED KLÆR: Har du en kåpe du er glad i? Da gjør du lurt i å legge den i en pose før du legger den i hattehylla. Foto: Silje Ulveseth
VÆR FORSIKTIG MED KLÆR: Har du en kåpe du er glad i? Da gjør du lurt i å legge den i en pose før du legger den i hattehylla. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


– Vi har ikke skadekoder som gir oss grunnlag for å trekke ut nettbrett fra skadetallene. Det er ingen tvil om at det skjer svært mange skader på nettbrett under flyreiser og at problemet er økende med tanke på at flere og flere reiser med nettbrett, påpeker Stigum Olsen.

Siden forsikringen ikke dekker ødelagte gjenstander i hattehyllen, har pressetalsmannen i Tryg et råd:

– Reisende bør unngå å ha nettbrettet i hattehyllen. Ha brettet i veske/bag som du oppbevarer ved føttene. Hvis du MÅ ha nettbrettet i hattehyllen, sørg for god polstring/beskyttelse.

Aldri legg nøklene i kofferten - se hvorfor

Klær blir ødelagt

Han håper også at reisende kan vise mer hensyn når de legger inn sine svære kofferter med skitne hjul i hattehylla. For det er ikke bare elektronisk utstyr som nettbrett og fotoapparat som er sårbare.

– Har du for eksempel pent yttertøy på deg som du må legge i hattehyllen, kan dette ofte skades av medpassasjerer som kommer med kofferter, som ofte også kan være skitne og ha skarpe kanter, og som ofte burde vært innsjekket bagasje. Dette kan lett tilgrise klær. Et godt råd er å legge pent tøy fra seg med foret ut og kanskje aller best, ha en ekstra plastpose som du pakker tøyet inn i når du legger det i hattehyllen, foreslår Stigum Olsen.