Ikke kjøp disse suvenirene

Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker en rekke smuglingsforsøk av utrydningstruede dyrearter.

<b>IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER:</b> Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn, viser frem beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER: Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn, viser frem beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Lufthavn, Tollvesenet og Miljødirektoratet går nå ut og oppfordrer alle til å være bevisste i forhold til hva de kjøper av suvenirer.

Kjøp og innføring av produkter laget av utrydningstruede dyrearter er nemlig ulovlig. Likevel er det dessverre alt for mange som faller for fristelsen, eller eventuelt ikke kjenner til regelverket.

- Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker en rekke smuglingsforsøk av utrydningstruede arter. De vanligste beslagene er belter, sko og lommebøker av slange- og krokodilleskinn, samt kosttilskudd som skal virke slankende, oppkvikkende eller beskyttende, sier Tor Fredriksen som er kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn.

Slår alarm

IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer


Handelen med utrydningstruede dyre- og plantearter reguleres under konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES).


Det er ikke tillatt å innføre dyr eller planter som er truet av utrydning uten at det foreligger tillatelse til dette fra Miljødirektoratet. Hvilke arter som er utrydningstruet og hvilke bestemmelser som gjelder for hver enkelt art, finner du i sjekkliste for CITES. Denne kan du finne på miljodirektoratet.no

Truede arter er nå verdens tredje største illegale handelsvare etter narkotika og våpen, og EU og USA har slått alarm om økningen.

I 2013 beslagla Tollvesenet til sammen 3.770 CITES-produkter fordelt på 68 beslag. I 2012 gjorde de 54 beslag med totalt 13.591 enkeltprodukter.

Det finnes noen unntak fra regelen om tillatelser i reisendebestemmelsene, men hva dette gjelder kan du finne mer informasjon om hos Miljødirektoratet.

- Vær bevisst!

Oslo Lufthavn oppfordrer alle reisende som skal til utlandet til å være bevisst ved kjøp av suvenirer laget av planter eller dyr.

- Ikke bidra til organisert kriminalitet eller utryddelse av truede arter, skriver flyplassen i en pressemelding.

- Oslo Lufthavn ønsker ikke å være en portal for innføring av ulovlige suvenirer som bidrar til kriminalitet og utryddelse av truede dyre- og plantearter, sier medieansvarlig ved Oslo Lufthavn Joachim Westher Andersen.

Beslaglegger og politianmelder

IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP: Beslag på OSL. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer


Mange arter i dag er truet av utryddelse. Tross dette brukes de i produksjon av suvenirer, smykker, skinn, helsekost og så videre i flere land.

-Dette ser vi svært alvorlig på, og vi beslaglegger alt vi finner, sier Fredriksen.

Typiske produkter du må være oppmerksom på er gjenstander laget av elfenben, skilpaddeskall, slangeskinn, konkylier og koraller.

Innførsel av slike produkter uten særskilt tillatelse er ulovlig og straffbart. Tollvesenet på Oslo Lufthavn politianmelder derfor alle slike saker.

- Både organiserte smuglere og ordinære turister risikerer å bli anmeldt dersom de innfører slike produkter. Vi håper vi slipper å se mye av dette i sommer, uttaler Fredriksen.