Ikke ha på deg dette i sikkerhetskontrollen

Enkelte plagg er pinligere enn andre ...

"Take of your socks before having sex" er sokker som er morsomme å bruke hjemme, men ikke fullt så morsomme å vise offentligheten. Foto: Per Ervland
"Take of your socks before having sex" er sokker som er morsomme å bruke hjemme, men ikke fullt så morsomme å vise offentligheten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du skal ut og fly må du gjennom sikkerhetskontrollen, enten du vil eller ikke.

Nylig kom det også en ny regel som sier at alle passasjerer må vise reisedokumentasjon ved sikkerhetskontrollen.

Men det er ikke det eneste du skal huske på.

I tillegg må du legge alle verdi- og metallgjenstander, som lommebøker, mobiltelefoner, og nøkler, i håndbagasjen eller i ytterklærne, før gjennomlysning i røntgenmaskinen.

Og så var det disse skoene, da ...

Derfor må du ta av deg på beina

Selv om det ikke er et krav fra norske myndigheter at alle skal ta av skoene i sikkerhetskontrollen, hender det ofte at du må gjøre det likevel.

Oslo Lufthavn Gardermoen har heldigvis en egen skoskanner, som brukes til etterkontroll hvis skoene piper. Det er likevel ikke alle flyplasser som har dette.

Sko med metallinnlegg kan gi utslag i metalldetektorportalen, og de aller fleste har nok opplevd å måtte ta av seg skoene før de rusler gjennom porten. Forhåpentligvis har du på deg sokker idet du går gjennom porten, ettersom det kryr det av bakterier her, , samt skitt og fotsvette ...

Flaue sokker

I en slik situasjon kan det fort oppstå pinlige situasjoner, spesielt dersom du ikke har ofret så mange tanker på at "i dag er dagen når jeg skal vise frem føttene mine".

Skitne, tåfis-infiserte føtter er kanskje ikke det du drømmer om å vise verdens lys. Heller ikke sokker med pinlige motiv, farger og budskap, som for eksempel sier "Take off your socks before having SEX", er noe man har lyst å vise frem. Verken til sikkerhetsvaktene eller forbigående passasjerer.

Hullete sokker er også en klassisk gjenganger i sikkerhetskontrollen. Du blir også fort avslørt dersom du er av typen som aldri har like sokkepar tilgjengelig.

Unngå disse skoene

Det er i slike situasjoner du virkelig kan angre på at du ikke tok på deg de pipefrie skoene".

Dersom du vil unngå å vise frem føttene dine (og skape unødvendig kø) i sikkerhetskontrollen, er det lurt å unngå denne typen sko:

Sko som nesten alltid har metall innebygget er:

 • Typiske herresko for dressbruk med litt høyde på hælen
 • Damesko med høye hæler
 • Vernesko
 • Kraftige og stive fjellstøvler, jaktstøvler og lignende
 • Snøresko med metallbeslåtte snørehull
 • Dropp også varmesåler som har metallbelegg, og vær oppmerksom på at sko med påsatt hæl, som for eksempel cowboyboots, kan ha metallnagler du ikke ser.

  Flyplassvennlige sko

  Det finnes også sko som er såkalt "flyplassvennlige", som for eksempel de nye joggeskoene fra Adidas kalt "SLVR S-M-L Concept shoes".

  De skal visstnok være perfekt å fly med, siden de er lette å ta av og på, lette å bære, og tar liten plass i vesken, ettersom skoen er veldig tøyelig. Skoene kommer i tre ulike størrelser: liten, mellomstor og stor.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer