Ikke gå i UV-fella

Påskesolen er deilig, men også farlig. Slik beskytter du deg.

Statens strålevern påpeker at UV-strålingen i påskefjellet kan bli ekstra sterk. Nysnø kan reflektere opp mot 80-90 prosent av UV-strålingen, men også eldre snø reflekterer mye av lyset. I år er påsken relativt sen, og da er det ekstra viktig å beskytte seg. Kreftforeningen påpeker også at hele 90 prosent av solstrålene kan komme gjennom lette skyer. Beskyttelse er altså nødvendig selv om påskesola skulle ta en pause.

Solbriller

Årets mote med store solbriller er bra, men sjekk også at de dekker godt på sidene. Foto: Per Ervland
Årets mote med store solbriller er bra, men sjekk også at de dekker godt på sidene. Foto: Per Ervland Vis mer

Statens strålevern anbefaler solbriller som dekker øynene godt, og ikke slipper inn lys på sidene.
Barns øyne slipper inn mer stråling enn voksnes, så småtroll er ekstra avhengige av solbrillebeskyttelse. Forøvrig viste en test gjort i Danmark for ett par år tilbake, at billige solbriller for barn beskyttet like godt som dyre. Det er først og fremst passformen som avgjør om brillene beskytter bra. Dessuten er det viktig at brilleglassene filtrerer blått lys. Velg briller med glass som går i gultoner, bruntoner eller brunrøde nyanser. Speilglass reflekterer lyset, og er bra for bruk i snøen.

>> Her ser du noen av vårens feteste solbriller.

Solkrem

Bruk også solkrem, til barn gjerne krem fra barneserier med fysisk solfilter. Husk at solkremen må beskytte både mot UVA og UVB-stråler. Solfaktor henviser kun til beskyttelse mot UVB-stråler. Både Statens strålevern og Kreftforeningen anbefaler solkremer med minst faktor 15. Husk å smøre spesielt utsatte steder som lepper, nese og ører.

Er du miljøbevisst, bør du vurdere å følge Grønn Hverdags råd for valg av solkrem. De mener at forbrukere bør kjøpe solkrem som er svanemerket (for eksempel Babyline for barn) og at de beste alternativene er solkremer med fysiske filtre som titandioksid eller sinkdioksid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solkremtester

Ulykker i bakken er ikke de eneste helsefarene som truer påsketuristene. Foto: David Lok
Ulykker i bakken er ikke de eneste helsefarene som truer påsketuristene. Foto: David Lok Vis mer


Her kan du lese Grønn Hverdags test av solkremer for barn, test fra 2006.

Her er en solkremtest fra forbrukerrapporten fra sommeren i fjor.

Merk at enkelte produkter kan være endret etter at testene ble utført.

Hvor sterk UV-stråling?

Det er nå mulig å få varsler som forteller hvor sterk UV-strålingen er der du oppholder deg. Sjekk her for mer informasjon om aktuelle nettsider og muligheter for varsling på SMS.

>> Mer om solvett