Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Ikke gå i restaurantfellene

Slik unngår du å bruke matbudsjettet på dårlig turistmat i ferien.

På ethvert feriested der turistene florerer kryr det av halvdårlige til dårlige restauranter. De fleste av oss har en eller flere ganger havnet på et slikt sted, og oppdaget at forventningene til måltidet ikke ble innfridd.

Alle måltider i ferien trenger ikke ha gourmetstandard, men et av hovedpoengene med å være på ferie er at man skal kose seg. Da er det ikke så gøy å bruke hele matbudsjettet på å spise overkokt pasta med sur tomatsaus eller pizza med hermetiske grønnsaker som legger seg som en klump i magen.

Fem billige og bra restauranter i København

Så, hvordan finner du perlene av noen restauranter, de som serverer deg skikkelig mat til en ok pris? De finnes nemlig på så og si alle feriedestinasjoner - det gjelder bare å vite hvordan du skal skille dem fra røkla.

I denne artikkelen presenterer vi noen tips du bør skrive deg bak øret før du pakker kofferten og setter kursen mot ferieparadiset.

Her er faresignalene som forteller deg at du bør velge en annen restaurant:

  • Menyer på flere språk: Dette er sjelden noe godt tegn. Det betyr at restauranten omtrent bare belager seg å turister. Ja, det er lettvint når du kan lese hva hovedrettene er på dårlig svensk, men sjansen er stor for at maten du får på bordet er ganske kjip.
Ut og spise i Oslo? Sjekk ut billige og bra restauranter - del 1, del 2, del 3

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Beliggenhet rett ved turisttråkket: Det betyr at restauranten retter seg mot turistene. Antagelig vil du oppleve at prisnivået er høyere enn på restauranter som ligger unna turisttråkket. Det er stor sannsynlighet for at menye er den samme som hos alle konkurrentene bortover gaten, og ikke bli overrasket dersom den står på flere språk, som omtalt over.
  • Innkastere: En skikkelig restaurant med et godt rykte trenger ikke innkastere for å fylle bordene. Dette er et tegn på at restauranten mangler en stabil og fast kundegruppe. Antagelig har ingen av de lokale innbyggerne noensinne spist her - de kjenner til mye bedre restauranter andre steder i byen.
Ti topp restauranter i Roma

  • Underholdning: Et band i hjørnet behøver ikke være et dårlig tegn, men hvis vi snakker om musikere som rusler rundt mellom bordene og synger deg oppi ansiktet, så er ståa en annen. Ikke bare er det forstyrrende, men det viser at her er det om å gjøre å skvise ut penger fra turistene som best det går. En respektabel restaurant har fokus på at maten skal gi gjestene en god opplevelse. Da trenger man ikke gitarspillende smørsangere.
  • For mange internasjonale retter: Du befinner deg i Hellas, men på menyen finner du både wienerschnitzel og hamburger. Dette er nok en gang et tegn på at de eneste som spiser her er turister. Og altfor ofte betyr det halvdårlig mat til litt for stive priser. Det er bedre om kokken konsenterer seg om å lage en skikkelig god moussaka eller skikkelig fritert kalamaris
Ti topp restauranter i Amsterdam

  • Ingen lokale gjester: Hvis lokalbefolkningen skygger unna, bør du også. Prøv heller å finne en restaurant der innbyggerne selv går ut og spiser. Da vet du at prisene er riktige, og maten god nok til at den holder mål med det la mama lager på kjøkkenet hjemme.

Her er tips til hvordan du finner frem til de bra restaurantene:

  • Spør noen lokale, ikke hotellet: Hotellets ansatte vil i mange tilfeller anbefale deg typiske turistrestauranter, fordi de tror det er det turister liker. Spør heller han som jobber i grønnsaksbutikken eller damen som selger fisk på markedet.
  • Gå inn i sidegatene: Et godt tips er å komme deg unna de store gatene og utforske smågatene. Restauranter her overlever på renommé, ikke beliggenhet.
  • Sjekk menyen: Jo mindre jo bedre. En overlesset meny med 15-20 hovedretter er et dårlig tegn. Jo mindre meny, jo mer har kokken spesialisert seg på akkurat disse rettene.
  • Gjør undersøkelser før du drar: Det kan være vel verdt å sjekke opp bra restauranter før du reiser. Du kan for eksempel se om Michelinguiden anbefaler noen spisesteder der du skal (vi snakker ikke bare om stjernerestauranter, Michelinguiden gir utmerkelser også til rimeligere og mindre formelle spisesteder). Se om guideboken har noen anbefalninger. Gjør så et søk på restauranten på nett og se hva du får opp (guidebøkenes anbefalninger er ikke alltid de beste). Kan du språket de snakker på feriedestinasjonen? Da kan du se om en av lokalavisene er på nett og har restaurantanmeldelser.