DÅRLIG IDÉ: Greit du skal til Spania, men å rope det ut til Gud og Hvermann kan straffe seg.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DÅRLIG IDÉ: Greit du skal til Spania, men å rope det ut til Gud og Hvermann kan straffe seg. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Ikke gå i Facebook-fella i sommer

Enkelte statusoppdateringer ber nærmest om innbrudd.

Du har sikkert hørt det før, men en god ting kan ikke sies for ofte:

– En statusoppdatering på Facebook eller Twitter om hvilke planer du har for ferien kan i prinsippet fungere som en invitasjon til tyver, sier Therese Lundberg hos lås- og sikkerhetsselskapet Dorma, i en pressemelding.

>>>Derfor bør du rote med god samvittighet!

"Jeg skal på ferie!!"

Så mange som hver fjerde huseier som er aktiv på Facebook og/eller Twitter skriver nemlig statusoppdatering om at hun/han ikke er hjemme, viser en undersøkelse gjennomført på initiativ av Dorma.

De har intervjuet 600 svenske villa- og leilighetseiere i alderen 25-70 år, hvor spørsmålene gjaldt sikkerhet og trygghet. Her ble de bedt om å liste opp faktorer som kan hindre innbrudd i hjemmet, men aktsomhet i sosiale medier ble ikke nevnt i det hele tatt, noe som kan tolkes som at mange ikke er klar over risikoen.

Folk var nemlig mer opptatt av godkjente låser, oppmerksomme naboer, alarmer og at det var lys i huset.

Vil du fortelle hvor du er? Slik gjør du det

Geotagging gjør det lettere

Geotagging i sosiale medier har begynt å bli ganske så vanlig. Folk liker nemlig å skryte over stedene de befinner seg på og hvem de er med, og alt dette kan være til stor glede for innbruddstyvene. DinSide har tidligere skrevet at Datatilsynet er kritiske til Facebook Places, og det er ikke uten grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Places kan Facebook-brukere rapportere til vennene sine om hvor de befinner seg, laste opp bilder fra stedet, og samtidig tagge hvilke andre venner som eventuelt er med dem. Gowalla er også et slikt verktøy.

Og ja, du kan endre dine personverninnstillinger på Facebook, slik at bare dine venner får se informasjonen du legger ut. Men Datatilsynet er likevel ikke fornøyd med at du selv må gjøre jobben med å begrense hvem som få tilgang til dine private opplysninger.

For hvor godt kjenner du egentlig dine venner? Dersom du velger å fortelle dem nøyaktig hvor du befinner deg på et gitt sted, er det alltid en fare for at disse vennene forteller uvedkommende hvor du oppholder deg.

De spør om du er hjemme, men det er ikke Posten som ringer ...

Skryt ikke før, men etter reisen

I stedet for å skryte over at du skal på ferie, vil Dorma i stedet råde folk til å skrive at de har hatt en trivelig tur i Spania etter at de har kommet hjem.

Det er også mulighet til å slå av muligheten for at andre skal kunne geotagge deg på Facebook.

Og for ordens skyld; det å skrive at du skal på ferie på Twitter, er heller ikke så lurt, ettersom alle kan lese din Twitter-feed.

Ifølge Synlighet.no har Facebook 2,53 millioner brukere i Norge (per mars 2011).