Ikke fly i dette landet

EU-kommisjonen har svartelistet alle landets fly etter at indonesiske myndigheter har tatt lisensen fra fire flyselskaper, og suspendert fem andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag annonserte EU-lommisjonen at de forbyr alle indonesiske flyselskap å fly i europeisk luftrom. Ingen indonesiske fly har ruter til Europa, men svartelistingen sees på som en advarsel til flypassasjerer om å skygge unna Indonesias flyselskaper. EU-kommisjonen følger USA og Australia, som allerede har advart sine borgere mot å fly med indonesiske flyselskaper.

Svartelistingen kommer i etterkant av at indonesiske myndigheter tok lisensen fra fire selskaper, og suspenderte fem andre den 25. juni.

Manglende sikkerhet

Det er mangelen på sikkerhetsstandard som har ført til at transportmyndighetene i landet gjorde dette.

Likevel, de to indonesiske selskapene som sist var involverte i fatale flykræsj har ikke mistet lisensen eller blitt suspenderte.

Garuda, flyselskapet hvis fly kræsjet under landing i Yogyakarta i mars og førte til at 21 personer ble drept, får fortsette å fly. Adam Air, som mistet et Boeing 737-400 passasjerfly i havet utenfor øya Sulawesi den 1. januar og som har hatt en rekke andre ulykker, får også fortsette passasjerflyvningen.

De fem selskapene som har mistet lisensen; SMAC, Kura-Kura Aviation, Germania Trisila, Atlas Deltasatya og Survei Udara Penas, har tre måneder på seg til å bedre sikkerheten.

Selskapene som er fratatt lisensen, får ikke lov å drive kommersiell flyvning før et minimum av sikkerhet er på plass.

Dårlige piloter

Problemet i Indonesia er ifølge transportmyndighetene at det mangler kvalifisert personell - piloter og flyteknikere. Opplæring og kursing er for dårlig.

Sjefen for den indonesiske pilotorganisasjonen mener det er urettferdig å legge skylden på pilotene. Men statistikken viser at de fleste ulykker er resultat av piloter som gjør feil.

Etter å ha fratatt lisensen og suspendert de tilsammen ni selskapene, ber Indonesia Australia og USA å trekke tilbake advarslene mot å fly med indonesiske flyselskaper.

Kilder: EU-kommisjonen og Aviation Today