<strong><b>BAKTERIEJUICE:</strong></b> 82 av de 190 restaurantene og cateringselskapene som ble undersøkt i Valencia, fikk påvist for store mengder bakterier i juicen. Foto: Colourbox
BAKTERIEJUICE: 82 av de 190 restaurantene og cateringselskapene som ble undersøkt i Valencia, fikk påvist for store mengder bakterier i juicen. Foto: Colourbox Vis mer

Ikke drikk ferskpresset juice i Valencia

Kan være en bakteriebombe.

Publisert
Sist oppdatert

Ferskpresset juice på restauranter i regionen kan være en bakteriebombe, viser en undersøkelse gjennomført av Universitetet i Valencia.

Universitetet har tatt prøver fra 190 utsalgssteder, og har analysert det mikrobiologiske innholdet samme dag som juicen er kjøpt.

82 av de 190 restaurantene og cateringselskapene som ble undersøkt, fikk påvist for store mengder bakterier i juicen, skriver spaniaavisen.no. Det er selve håndteringen av appelsinene og mangelen på rengjøring av utstyret, som har ført til bakterieforurensning av juicen.

Advarer mot brennmaneter på Gran Canaria - 79 badegjester har fått svi

Inneholdt tarmbakterier

43 prosent av prøvene inneholdt et høyere nivå av de tillatte verdiene av enterobakterier i Spania og EU. Enterobakterier er bakterier som lever i mage/tarm på dyr og mennesker, som har det samme opphavet som E. coli.

I 12 prosent av prøvene fant de dessuten høyere nivåer enn tillatt av andre mikroorganismer. Det skal også være funnet stafylokokker og salmonella i 0,5 - 1 prosent av prøvene, skriver muyinteresante.es

Det var aller mest bakterier i juicen som hadde blitt lagret i metallbeholdere, som den i tillegg hadde blitt presset opp i. Juicen som ble skjenket direkte over i glass, fikk derimot bedre resultater.

Du kan få diaré

Men hva kan egentlig skje hvis du drikker et glass med ferskpresset appelsinjuice som er full av enterobakterier?

– Det er bekymringsfullt. Man kan risikere å bli syk av det. Det er en veldig sammensatt gruppe av bakterier og noen er mer sykdomsfremkallende enn andre, avhengig av hvilken det er. Det kan forekomme bakterier som er i stand til å gi sykdom, men det varierer fra person til person hvor utsatt man er til å få sykdom av en slik type bakterie, forklarer Ulf Dahle, avdelingsdirektør på smittevern divisjon folkehelse, til DinSide.

Risikogrupper er særlig de veldig unge eller veldig gamle, personer med andre sykdommer og nedsatt immunforsvar.

– De aller fleste vil ikke merke noe som helst til dette og det vil være spesielle tilfeller som vil føre til at man blir syk. Sykdommer som kan oppstå er ofte tilknyttet til diaré, og i noen tilfeller kan slike diareer gjøre at man blir ordentlig syk. Da trenger man behandling hos lege, og det er spesielt vesketap man er bekymret for. Hvis man blir utsatt av helt spesielle typer av disse bakteriene, kan det føre til mer alvorlige komplikasjoner, men det er veldig sjeldent, påpeker Dahle.

Videre forteller han at enterokokker, som er i slekt av streptokokker som normalt finnes i tarmen, er svært bekymringsfulle.

– Disse er svært resistente mot spesielle typer antibiotika. Vankomycin er for eksempel et antibiotikum som enterokokker er resistente mot, og det er spesielle tiltak som kreves for å bekjempe denne typen bakterie. Den er til stor bekymring i sykehus og sykehjem og det er vanskelig å bli kvitt infeksjon, forteller Dahle.

Les også: Restauranter vasker med avføringsbakterier

Myndighetene tar grep

Nå oppfordrer spanske myndigheter restaurantene til å rense maskinene sine grundig hver eneste dag. De må også sørge for at oppbevaring av den ferskpressede juicen tilfredsstiller de hygieniske krav.

Rundt 40 prosent av all juice som blir drukket i Spania, blir tilberedt i barer og på restauranter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer