Ikke bli haimat - her er tipsene

Slik minimerer du risikoen for å bli angrepet av hai når du er i vannet.

Kontraster virker tiltrekkende på haien.
Kontraster virker tiltrekkende på haien. Vis mer

Her blir du angrepet av hai

 1. Ikke bli haimat - her er tipsene


 1. Hold deg sammen med andre i vannet. Hai er mer tilbøyelige til å angripe individer som er alene, enn grupper av individer.
 2. Ikke beveg deg for langt fra stranden. Jo lenger unna land du beveger deg, jo mer isolerer du deg og jo lengre unna hjelp er du.
 3. Holde deg unna vannet i skumring og mørke, på den tiden er haien mest aktive kan utnytte sine overlegne sanseapparat.
 4. Ikke gå i vannet med blødende sår eller med menstruasjon, selv om det ikke er bevist økt fare om du gjør det. Årsaken til forsiktighetsregelen er at haiens luktesans er ekstremt bra, og at blod er hva de jakter på.
 5. Smykker og andre blinkende/glitrende gjenstander bør du legge igjen på land. Refleksjonene kan minne om refleksene i fiskeskjell.
 6. Unngå vann der det er avløp eller kloakk, og områder som blir brukt av sportsfiskere og yrkesfiskere, spesielt om det er tegn til agnfisk og foringsaktiviteter - se for eksempel etter dykkende sjøfugl.
 7. Ser du niser og delfinfisk, kan du også anta at det er hai i nærheten, siden de ofte spiser samme type byttefisk.
 8. Vær ekstra forsiktig i grumsete og mørkt vann. Unngå å kle deg i sterke fargekontraster da hai er ekstra observante på kotraster.
 9. Unngå å plaske mye, og ikke slipp kjæledyr ut i vannet da de har en tendens til å oppføre seg uberegnelig.
 10. Vær forsiktig mellom sandbanker, ved elveutløp og nær bratte undervannsstup, dette er favorittområder for hai.
 11. Ikke gå i vannet om du vet det er hai i området, og kom deg raskt men rolig på land om det blir observert hai der. Ikke prøv å nærme deg hai du ser.
 12. Se deg godt om før du går i vannet fra båt eller brygge.
 13. Artikkelen fortsetter under annonsen

  Blir du angrepet, bør du prøve å forstyrre angrepsmønsteret ved for eksempel å slå haien over nesen, gå etter øynene dens, gjøre brå kroppsbevegelser, blåse bobler etc.

  Kilder: The Florida Museum og Natural History og ISAF (International Shark Attack File) og Taronga and Western Plains Zoos og ASAF (Australian Shark Attack Files)