Idylløya Bornholm

I sommer kan du reise direkte med fly til Bornholm fra Norge, den danske fjelløya med landets beste strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jasså, du har vært på besøk hos reservesvenskene? Vår danske kollega presenterer et typisk kallenavn på sine landsmenn i annerledesdanmark. Bornholm er ikke riktig som resten av landet øya tilhører, men trenger ikke være et mindre deilig feriested av den grunn.

Innbyggerne snakker med et tonefall som til forveksling kan ligne norsk eller svensk, men ordene er danske. Bornholmere bor på en flekk i Østersjøen som geografisk befinner seg langt nærmere Sverige enn Danmark. Kun 1 time og 20 minutter med hurtigbåt skiller landkrabber i den svenske byen Ystad fra øylivet på Bornholm, den raskeste ruten fra fastlandet. Men på tross nærheten til Sverige er det verken svenske turister eller svensk språk som dominerer her. Både flaggfarger, priser og ordbruk sier at vi helt klart befinner oss i det danske dronningriket.

Dansk øl smaker ekstra godt når himmelen er sommerblå over hyggelige bindingsverkshus. Foto: Karoline Brubæk
Dansk øl smaker ekstra godt når himmelen er sommerblå over hyggelige bindingsverkshus. Foto: Karoline Brubæk Vis mer>> Se bilder fra Bornholm

De danske bjerge

Dueodde kryr av strandgjester, selv på en litt blåsekald vårdag. Foto: Karoline Brubæk
Dueodde kryr av strandgjester, selv på en litt blåsekald vårdag. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


De tusenvis av fjortisene som strømmer i land fra fergen en hverdag i slutten av mai er på vei til leirskole.

- Vi er her for å se bjergene, sier en av lærerne vi treffer på båten mellom Ystad og Rønne.

Bjerge ja, i Danmark. Det kan jo få enhver nordmann med gråstein mellom tærne til å fnise nisselua av seg. Men faktum er at Bornholm blant annet består av gammelt skandinavisk grunnfjell i granitt. Så gammelt faktisk, at selv om det ikke er fjelltopper igjen, så er det bergknauser nok her til at skoleelevene både kan prøve seg på lett fjellklatring og rapellering i vannkanten. Og dessuten nivåforskjeller tilstrekkelig til at selv feriehus i tredje rekke kan ha en smule utsyn. Besøker du Kongemindet på toppen av Rytterknægten, befinner du deg på Danmarks høyeste punkt, 180 meter over havet.

Relativt få nordmenn

Norske reisende finner ikke like ofte veien hit som til det øvrige Danmark. Av øyas nesten 1,5 millioner turister kommer kun 70.000 fra Norge. Kanskje kan dette forandre seg nå, etter at Widerøe starter direkte sommerrute til øya fra Gardermoen med flygning to ganger i uken i hele juli og primo august. Det er også lett å reise hit med bil og båt via Sverige.

>> Bornholms sjarmerende byer
>> Severdigheter på Bornholm
>> Fakta, reise og bo

Mer om Danmark

Blomstrende rapsåkre varsler sommer. Foto: Karoline Brubæk
Blomstrende rapsåkre varsler sommer. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


DinSide Reise besøkte Bornholm våren 2005.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!