Det 47 millioner år gamle fossilet Ida vil bli en turistattraksjon. Foto: Naturhistorisk Museum/UiO
Det 47 millioner år gamle fossilet Ida vil bli en turistattraksjon. Foto: Naturhistorisk Museum/UiOVis mer

Ida trenger et nytt hjem

Fossilet Ida er en verdenssensasjon og vil bli en stor turistmagnet.

19. mai 2009 ble Norge for alvor satt på det palentologiske kartet. Da viste norske forskere for første gang frem verdens mest unike fossil - 47 million år gamle Ida, som det fantastiske og 95 prosent intakte apefossilet heter.

Norske forskere og Universitetet i Oslo (Naturhistorisk museum) kjøpte fossilet for 4,5 millioner kroner for to år siden, og har holdt det hele hemmelig siden da. Ida ble forøvrig funnet i 1982 i Messel i Tyskland av amatørarkeologer som ikke var klar over hva slags funn de hadde gjort.

Verdenssensasjon

Nyheten om Ida har gått verden over. Såpass stort er dette funnet, at vi kan regne med at Naturhistorisk museum blir rent ned av besøkende når fossilet stilles ut fra 5. juni.

Arne Bjørlykke tiltrådde som museumsdirektør i februar 2009. Foto: NGU
Arne Bjørlykke tiltrådde som museumsdirektør i februar 2009. Foto: NGU Vis mer


- Vi har ikke peiling på hvor mange som vil komme for å se henne, for vi har aldri hatt noe så unikt å vise frem før, sier museumsdirektør ved Naturhistorisk museum, Arne Bjørlykke.

- Men vi kan regne med at det vil komme folk utenlandsfra for å se henne, også?

- Ja, det vil jeg tro. Vi skal gjøre vårt beste og legge til rette for at flest mulig kan komme og se henne.

Ønsker nytt museum

Og hvor må publikum fra inn- og utland dra for å få sett lille, men unike Ida? Til den gamle og noe medtatte murbygningen på Tøyen, som huser Naturhistorisk museum. Dette er ikke ideelt, når Norge får en verdenssensasjon å vise frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne bygningen huser Naturhistorisk museum i dag. Foto: Naturhistorisk Museum/UiO
Denne bygningen huser Naturhistorisk museum i dag. Foto: Naturhistorisk Museum/UiO Vis mer


- Nei, vi ønsker oss et nytt bygg, og det har vi ønsket oss i mange år, sier Bjørlykke.

- Vi holder til i en 100 år gammel bygning, og den er ikke så godt egnet som moderne bygninger i forhold til materialoppebvaring og publikumsvennlighet.

UiO og Naturhistorisk museum har massevis av materiale å vise frem, men per i dag kan de bare vise rundt en prosent av det, ifølge Bjørlykke. Nå er mesteparten av materiale bare interessant i forskningsøyemed, men det er mye spennende som burde vært fremme slik at publikum kunne sett det.

Myndighetene er klar over problemet, og bestilte for noen år siden en rapport fra Riksrevisjonen. Den konkluderte med at forholdene var altfor dårlige:

"Situasjonen ved Naturhistorisk museum er utfordrende, og dagens bygninger lar seg vanskelig bygge om til forsvarlig lagring. Selv om det er gjort tiltak for å bedre situasjonen, er bygningene overfylte. Mye av materialet er dårlig sikret både brannteknisk, mot innbrudd og klimatisk. Det har ikke vært mulig å finne egnede lokaler til lagring."

Akkurat nå jobber Naturhistorisk museum med en studie som er bestilt av Kunnskapsdepartementet. Studien skal leveres i august.

Fossilet Ida

Har du lyst til å besøke Naturhistorisk museum i sommer for å se Ida? (Avsluttet)
Nei, interesserer meg ikke(43%)
Ja, definitivt(31%)
Muligens(26%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Tror du funnet av Ida gjør det lettere for dere å få bevilgninger til et nytt museumsbygg?

- Jeg håper det. Kunnskapsdepartementet har i hvert fall oppfattet at behovet for bedre lokaler er stort.

- Hva ser dere for dere? Et helt nytt bygg et helt nytt sted?

- Neida, vi kunne godt sett for oss et moderne tilbygg til vårt nåværende bygg. Vårt forbilde er på mange måter Natural History Museum, og der har de et nytt Darwinsenter, som er et moderne tilbygg til den gamle bygningen. Dette fungerer utmerket, så vi vil gjerne ha noe lignende. Da kunne vi vist mer av materialet vårt, hatt flere utstillinger, og også lagt til rette for mer interaktive installasjoner, sier Bjørlykke.

Han ønsker seg også ressurser til å forbedre nettsidene til Naturhistorisk Museum, slik at folk kan dra på interaktive besøk hjemmefra.

På nett: Naturhistorisk Museum og Fossilet Idas hjemmeside