ID-kort skal gjøre livet ditt lettere

I mellomtiden må du nøye deg med passet - i to år til.

Slik ser et svensk ID-kort ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut.
Slik ser et svensk ID-kort ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. januar 2013 blir det mulig for nordmenn å få seg ID-kort.

For nesten fire år siden skrev DinSide at Justisdepartementet foreslo å innføre et frivillig ID-kort for alle med fast bopel i Norge.

– Dette kortet kan blant annet gjøre det enklere for folk flest å identifisere seg på reiser i Schengen-området, slik at man kan klare seg med ID-kort der man tidligere måtte bruke pass, forklarte justisminister Knut Storberget den gang i en pressemelding.

Passet ditt kan være ugyldig

Derfor må du vente

Nå må nordmenn altså vente i to nye år før kortet er på plass. Men hvorfor tar det så lang tid?

– Dette er den tid det tar å legge til rette for produksjon hos leverandør og saksbehandling i politiet, forklarer Knut Fosli, avdelingsdirektør i Politiavdelingen i Justisdepartementet, til DinSide.

ID-kortet skal gjøre det mer praktisk for reisende.

– Innenfor Schengen er det passfrihet, men i dag har ikke Norge et ID-kort som kan erstatte pass. Dette vil være et mer praktisk kort å ha med seg, siden det har bankkortstørrelse, samtidig som vi ivaretar vår forpliktelse til å sørge for gjennomføring av passfriheten, sier Fosli.

Dette kan bli det nye fingeravtrykket

Fortsatt behov for pass?

Det nye ID-kortet skal ha samme sikkerhet som de nye biometriske passene. Pass og ansiktsfoto er også lagt inn i kortet.

– Må du ha både pass og id-kort? Eller kan man velge selv?

– Du må alltid ha med pass utenfor Schengen. Innenfor vil ID-kortet være tilstrekkelig, men pass vil fortsatt også være gyldig reisedokument og ID, forteller avdelingsdirektøren.

Kortet har tre funksjoner:

 • ID-kort
 • Schengen-reisedokument
 • eID for sikker elektronisk kommunikasjon

  Hva trenger du egentlig? Pass, visum eller id-kort?

  Kort levetid

  Kortene skal koste rundt 300 kroner for voksne og barn, og er bare gyldig i fem år, i motsetning til passet som er gyldig i ti år.

  – Fem år er valgt grunnet to forhold; Slitasje ved bruk. Den skal blant annet inneholde en kontaktbrikke, og teknisk utvikling tilsier at ny teknologi bør brukes innen en femårsperiode, påpeker Fosli.

  Hittil er det cirka 20 land som har ID-kort på plass med Schengen-funksjonalitet. Sverige og Finland har det alt på plass, mens både Danmark og Norge venter på å få det.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!