Det er ikke lett å finne utgangene om strømmen går og kabinen fylles med røyk.
Det er ikke lett å finne utgangene om strømmen går og kabinen fylles med røyk.Vis mer

I tilfelle flykrasj...

Flyskrekk? Før du havner i verst tenkelige situasjon - her er de beste rådene.

Det er alt for lett å forestille seg hva som kan skje når du legger ditt liv i hendene på en pilot og entrer den gebrekkelige farkosten som visstnok kan oppheve tyngdekraften og frakte deg opp i luften.

 • Sliter du med tanken på å fly? Test om du har flyskrekk, eller bare er normalt engstelig.
 • En av DinSides journalister tok kurs mot flyskrekk - hvorfor og om det virket finner du mer om her.
 • Det er mulig å overleve

  Nettstedet Air Safety Online hevder at statistikker viser at det er mulig å overleve 80 prosent av alle flykrasj. Dessverre omkommer mange rett og slett fordi de ikke vet hva de må passe på når ulykken først er ute. Her er seks tips som kan hjelpe deg til å havne på den riktige siden i statistikken.

  1: Kjenn omgivelsene
  Det er ikke uten grunn av flymannskapet alltid viser deg hvor nødutgangene er. Ved de fleste flykrasj vil du nemlig være hindret fra å se dørene på grunn av strømbrudd og røyk. Husk det neste gang avisen frister mer enn sikkerhetsdemonstrasjonen du har sett tusen ganger før. Merk deg hvor utgangene er, både foran og bak i forhold til setet ditt.

  2: Hør på flymannskapet
  Flyvertinner kan faktisk mer enn å servere kaffe. De har prosedyrer å følge ved ulykker, og du kan redde livet ved å høre på hva de sier. Igjen - følg også med på sikkerhetsdemonstrasjonen før avgang for tips du bør merke deg.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Tryggest midt i flyet ved vingene, påstår nettstedet Air Safety Online.
  Tryggest midt i flyet ved vingene, påstår nettstedet Air Safety Online. Vis mer

  3: Sjekk sikkerhetsbrosjyrene
  Du bør studere sikkerhetsbrosjyren som om du skal opp i eksamen i innholdet. Det er ikke mye informasjon å svelge, men i visse situasjoner er det helt vitalt at du kjenner til det som står der om hvordan du tar på redningsvest, hvordan du åpner nødutgangen og hvordan du skal sitte om flyet krasjer.

  4: Velg riktig sete
  Nettstedet Airline Safety Online hevder at midtseksjonen av flyet, mellom vingene, er den delen som er minst utsatt for å bli ødelagt under krasj. Sitter du nær nødutgangene har du også større sjanse for å være en av dem som rekker ut før røyken får overtak.

 • Mer om de tryggeste flysetene finner du her.
 • 5: Riktig antrekk
  Hva du har på deg kan faktisk avgjøre om du greier deg. Syntetiske materialer (for eksempel i strømpebukser) smelter lett om det blir brann, og du risikerer store brannskader. Shorts og kortermede topper er heller ikke å anbefale da du eksponerer huden for flammer. Gode sko gjør det lettere å ta seg frem gjennom kaos.

  6: NødutgangeneSom vi nevner ved sikkerhetsbrosjyrene; det er viktig å vite hvordan du åpner nødutgangene. Dette gjelder selv om du ikke sitter like ved en av dem. Mange fly har dører som veier mer enn tyve kilo, så det krever litt styrke. Nøddøren skal dumpes utenfor flyet, inne vil den hindre fremkommeligheten.

 • I tillegg kan det være smart å velge flyselskap med omhu. Her er oversikten over de farligste flyselskapene i verden.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.