I seng med spøkelser

Vi sitter i den rolige puben på Busta House Hotel på Shetland. Plutselig smeller korken fra en whiskyflaske i taket.

I Busta House Hotel på Shetland leter Barbara etter sin sønn.
I Busta House Hotel på Shetland leter Barbara etter sin sønn. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi skvetter til, men bartenderen setter korken på plass og ler.

- Dette skjer ofte. Det er husspøkelset som leker med oss, sier han.

Vi grøsser og lar oss bevege av gjenferdets ulykkelige historie.

 • Her kan du sove med spøkelser i Norge og Danmark.
 • Her kan du sove med spøkelser på De britiske øyer.
 • Her kan du sove med spøkelser i USA.
 • I de tre artiklene om spøkelseshotellene i Norden, USA og på De britiske øyer kan du selvsagt også lese de tilhørende tåredryppende historiene.

  Ulykkelig kjærlighet

  Den ulykkelige historien til vårt shetlandske spøkelse skriver seg fra midten av 1700-tallet. John Gifford var arving til Busta House, men til sine foreldres fortvilelse hadde han i en alder av 30 år ennå ikke funnet hva de anså som passende hustru.

  John var imidlertid ulidelig forelsket i sin foreldreløse slektning Barbara, som bodde på godset som selskap for Lady Gifford, Johns mor. Lady og Lord Gifford var intenst imot det de mente var et upassende parti for sønnen, og godtok ikke forholdet.

  Uforklarlig drukning

  John og Barbara giftet seg i all hemmelighet. De ble også gravide, men få måneder ut i svangerskapet, druknet John og alle hans tre brødre. I den tro at nyheten om at hun bar på Johns barn ville lette smerten hos Johns foreldre, fortalte Barbara Lord og Lady Gifford om ekteskapet og barnet. Hun ble på langt nær møtt med glede, men fikk bo på godset.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Forvist

  Da barnet ble født, besluttet Lord og Lady Gifford å oppdra barnet – Gideon – som arving til godset og rikdommen. Barbara røk etter kort tid uklar med Lady Gifford, og ble sendt til å bo i Lerwick – som på den tiden var en 14 timers båttur unna. Hun ble forhindret fra å ta Gideon med seg. Barbara så sin sønn bare én gang etter dette.

  Leter etter sin sønn

  Barbara døde i Lerwick, bare 35 år gammel – sagnet sier hun døde av sorg og lengten etter sin sønn. Sagnet sier også at Barbara siden sin død har hjemsøkt Busta House, på hvileløs søken etter sin sønn.

  Her finner du Busta House Hotel: Busta, Brae, Shetland. Telefon: +44 (0)1806 522506

 • Her kan du sove med spøkelser i Norge og Danmark.
 • Her kan du sove med spøkelser på De britiske øyer.
 • Her kan du sove med spøkelser i USA.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.